Nina Mučibabić kreira nakit u koji je utkana priroda

Piše: Ilma Jakubovic

Izrađivanje nakita nije bila odluka nego plod moga igranja s plastelinom tokom djetinjstva. Koristim suhe biljke koje imam već u svom herbariju ili idem u prirodu da pronađem nešto što mi treba. Eksperimentisanje je konstanta u tom procesu i to me uvijek mnogo radovalo, kao i boje, oblici, stvaranje nečeg sasvim novog, samim tim posebnog i unikatnog

Nina Mučibabić (26) po struci je bachelor kompjuterskih nauka i inžinjeringa te je zaposlena u jednoj informatičkoj kompaniji u Sarajevu.  Ova rođena Bugojanka bavi se izradom razigranog unikatnog nakita. Nina je ljubav prema nakitu otkrila još u djetinjstvu, kada je napravila prve prstenove od plastelina. S vremenom je hobi prerastao u mali biznis, tematika i tehnika su se mijenjale, ali je ostala unikatnost i raznobojnost, te se za „Ni.Nakit“ slobodno može reći da je jedan veoma eklektičan brend nakita.

– Izrađivanje nakita nije bila odluka nego plod moga igranja s plastelinom tokom djetinjstva. Ti trenuci su za mene bili istinsko uživanje pa sam kasnije prve prave primjerke nakita napravila od polimerne gline Fimo mase, budući da je ona svojom teksturom podsjećala jako na plastelin, a poslije oblikovanja se peče u rerni nakon čega postaje čvrst predmet. Polimerna glina je moja prva ljubav kada je riječ o materijalu, a kasnije, tokom srednjoškolskih dana sam otkrila materijal po imenu kristalna smola. Oduševila me činjenica da je to materijal koji je sličan staklu i da je proziran pa da će se sve što ubacim u kalup i prelijem kristalnom smolom lijepo vidjeti unutra. To je divan materijal koji daje milion mogućnosti i super je što se u nakitu mogu naći limun, ruža, kokos, narandža, začini anis i vegeta, djetelina, gljive, lišajevi, mahovine, kamilica, lavanda, orah, kafa, maslačak, neven, kafa i mnogi drugi elementi – objašnjava nam Nina na početku našeg razgovora.

„Ni.Nakit“ nose osobe koje vole prirodu, nesvakidašnji dizajn, unikatnost i kvalitet.

– Često se dešava da izrađujem posebne narudžbe baš prema željama kupaca i to je super jer tokom tog procesa zajedno dizajniramo i dogovaramo se koje biljke, boje i oblici bi bili adekvatni za poklone za rođendane, diplomiranja i sl. Koristim kristalnu smolu već godinama, a od ljeta 2020. i srebro 925, koje za mene izrađuje Faris Imamović iz „Dućana nakita“. Polimernu glinu sada rijetko koristim, ali sav potreban materijal za rad s njom još imam, tako da ću joj se možda nekad vratiti u punom kapacitetu – kazala je mlada kreativka.

Nina najviše voli raditi s kristalnom smolom i biljkama, kao i njihovim kombiniranjem sa srebrom. Kako nam priča, vrijeme koje je potrebno za izradu jednog proizvoda je desetak dana ukoliko već ima spremne biljke.

Zamolili smo je da nam objasni kako izgleda čitav proces, od ideje do realizacije.

– Početak je takav da koristim suhe biljke koje imam već u svom herbariju ili idem u prirodu da pronađem nešto što mi treba. Nakon što, najčešće na planini, pronađem biljke koje želim slijedi njihovo sušenje određeni period i u toku te faze već smišljam budući izgled nakita, skiciram ili zapišem te nakon što se biljka dovoljno osuši krećem s miješanjem smole i očvrščivanja jako pažljivo i polako, kako bih dobila homogenu smjesu koju potom ulijevam u kalupe raznih oblika. Zatim dodajem biljke prema prethodnim idejama, a često ih unutar kalupa aranžiram prvi put, onako kako mi se u datom momentu učinilo da bi bilo bolje od prethodne ideje, tako da u ovome što radim ima mnogo i spontanosti, kakva je i sama priroda. Nakon što se kristalna smola poslije otprilike 24 sata osuši slijedi uklanjanje kalupa te poliranje primjeraka i dodavanje srebrenih elemenata. Vodim računa o ergonomiji i bitno je da je svaki primjerak „Ni.nakita“ udoban i da se lako može nositi u svakodnevici. Naposljetku pakujem narudžbe u kutijice i kesice te ih isporučujem lično ili šaljem poštom.

U ponudi se mogu pronaći prstenovi, ogrlice, naušnice i narukvice, a otkriva nam da priprema i novu kolekciju „Voćna magija“ koja će uskoro ugledati svjetlo dana. A, na pitanje koji je njen favorit od svih projekata Nina je kazala:

– „Ni.nakit“ trenutno ima četiri kolekcije, to su „Cvjetna bajka“, „Začin života“, „Voćna magija“ i „Šumska idila“, a moji favoriti se ovoga puta preklapaju s favoritima mojih kupaca, a riječ je o ogrlici s djetelinom s četiri lista, prstenu u kojem je pupoljak ruže, naušnicama s malim gljivama i mahovinom, prstenu u kojem su zrna kafe i začin cimet, te ogrlici s privjeskom u kojem su malene šumske jagode.

U njenoj radionici nalazi se nekoliko spremnika u kojima su razne biljke, raznovrsni kalupi uz pomoć kojih kreira nove priče.

– U tom procesu se dešava moja inspiracija i to je nešto što mogu raditi satima. Eksperimentisanje je konstanta u tom procesu i to me uvijek mnogo radovalo, kao i boje, oblici, stvaranje nečeg sasvim novog, samim tim posebnog i unikatnog – ispričala je Nina.

– Smatram da je bitno biti uporan i hrabar, zatim učiti na vlastitim greškama, biti iskren prema sebi i ljudima oko sebe te svu svoju ljubav utkati u ono što se radi – zaključuje Mučibabić.

Pročitajte još