Običaji proslavljanja Valentinova, evo kako se ovaj praznik slavi širom svijeta

Piše: Selma Hodo

Valentinovo je najromantičniji dan u godini, dan kada se slavi ljubav. Ono nije namijenjeno samo zaljubljenim parovima, već je rezervirano i za ostale oblike ljubavi poput djeteta prema roditeljima i obrnuto, dragim prijateljima i svima onima koje nosimo u srcu.

Legenda kaže kako je priča o svetom Valentinu počela u trećem vijeku nove ere u Rimu. U tom periodu Rimljani su progonili kršćane, a tadašnji car Klaudije II zabranio je vojnicima da se žene, jer je vjerovao da će oženjeni muškarci radije ostati sa svojim ženama kući nego ići u rat. Iako je većina stanovništva prihvatila ovu naredbu, ona se nije svidjela svećeniku Valentinu, te je on, uprkos volji vladara, nastavio vjenčavati mlade zaljubljene parove. Saznavši za to, car je dao ubiti Valentina i to baš na Dan zaljubljenih, 14. februara, koji se od tada slavi u čast borbe za ljubav.

Valentinovo se u savremenom dobu obilježava tako što voljene osobe jedna drugoj poklanjaju darove, u vidu nekih romantičnih sitnica, poput ruža, bombonjera, plišanih igračaka. No, ne obilježava svaka zemlja na isti način Valentinovo.

Romantični Francuzi

Općepoznato je da Francuzi slove za jednu od najromantičnijih nacija. Oni na Valentinovo tradicionalno odlaze u Saint-Valentin u pokrajini Indre, gdje bračni parovi obnavljaju zavjete. Uz neodoljivi francuski šampanjac romantika je neizostavna, a u ovom malom selu Valentinovo traje čak tri dana, odnosno duže nego bilo gdje u svijetu.

Ljubavna pisma iz Italije

U Italiji epicentar zbivanja za Valentinovo je Verona. Ljubavna pisma u Italiji se ne šalju samo voljenima, nego i Juliji. Pisma poslana Juliji kasnije čitaju mladi ljudi, koji najbolja nagrađuju. Želite li pisati Juliji u nadi da ćete pospješiti svoj ljubavni život, adresa je: Club di Giulietta – The Juliet Club, via Galilei 3, 37100, Verona.

Japanci vjeruju u moć čokolade

U Japanu je običaj da žene daruju muškarce. Čokolade naziva „Giri-choko“ daruju svim muškarcima u svom okruženju, bilo privatnom ili poslovnom. Najbolje čokolade koje se zovu “Honmei-choko“ daruju svojim najbližim prijateljima ili muškarcima s kojima su u vezi ili braku. Muškarci nakon mjesec, 14. marta, uzvraćaju bijelom čokoladom, a taj se dan zove “Bijeli dan“.

Filipini i masovna vjenčanja

Filipini imaju tradiciju organiziranja masovnih vjenčanja za Valentinovo. U prosjeku se na Valentinovo svake godine vjenča 4000 parova, a ovaj broj je veći iz godine u godinu.

U Finskoj je Dan prijateljstva

U Finskoj se Valentinovo slavi u velikom stilu. Za njih to nije dan ljubavi nego Dan prijateljstva. Svojim prijateljima i dragim ljudima šalju anonimne poruke u kojima ispisuju svoje osjećaje i najljepše želje, a nakon toga osobe koje su dobile poruke nagađaju ko im je te poruke poslao.

 Tu B’Av u Izraelu

Dan zaljubljenih u Izraelu se zove „Tu B’Av“ i obilježava se početkom augusta. Izvori koji datiraju iz drugog vijeka govore da su djevojke toga dana oblačile bijele haljine i plesale u vinogradima. Tada su muškarci birali svoje buduće supruge.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti