Trebaju li se žene u trudnoći odreći sebe i vlastitog stila?

Piše: Redakcija

Ovih dana ne prestaje se pričati o Rihanni. Naime, tridesettrogodišnja pop zvijezda, poslovna žena i modna ikona objavila je vijest o svojoj trudnoći tokom zajedničke romantične šetnje s partnerom.

Pjevačica je nosila eklektičnu rozu jaknu koja je bila dovoljno otkopčana kako bismo primijetili trudnički stomak, dok ju je njen partner, reper A$AP Rocky, držao za ruku i gledao zaljubljenim pogledom. Na ovu fotografiju i oni najzagriženiji protivnici romantike, cinici i satiričari nisu ostali nijemi jer što nas u životu pokreće ako to nije ljubav. Fotografije su se velikom brzinom počele širiti društvenim mrežama i svi su imali nešto za prokomentirati na ovu temu. Ipak, idila izmjenjivanja fotografija uz razne ljubavne simbole i emocije kratko je trajala!

Već prvo Rihannino pojavljivanje u javnosti potaknulo je negativne komentare o njenom trudničkom stilu oblačenja. Društvo je stvorilo stereotipni arhetip trudnice i ako se u isti ne uklapaš – nije dobro. Pjevačica je munjevito krenula s opravdavanjima kako joj njen prepoznatljivi stil pomaže da bi se osjećala bolje, no ono što mnoge muči jest ideja u kojoj bi se žena koja je trudna trebala odreći sebe i vlastitog stila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PopCulture (@popculture)

Vratimo li se nakratko u historiju otkrit ćemo kako moda u 19. i početkom 20. stoljeća nije štedjela žene. One su bile tretirane kao lutke u korzetima i krinolinama kroz koje su trebale pokazati stereotipne ženske kvalitete poput senzualnosti i ženstvenosti. Vizualni identitet žene bio je i svojevrsno oruđe muškarcu koji je preko njene odjeće pokazivao moć ‘uzdržavatelja’ jer što je žena ljepše dotjerana, muškarac je financijski moćniji.

Kada govorimo o trudnoći, dolazilo je do svojevrsnog problema jer nije postojala odjeća za trudnice, pa bi se žene nižeg staleža kojima muškarac nije bio dovoljno financijski ‘potkovan’ kupiti, u to vrijeme skupi materijal, jednostavno trebale skrivati. Rihanna se danas ne treba skrivati, ali bi se po mnogima trebala ukalupiti. Ovo nije prvi slučaj u kojem svijet zbog ‘pretjerane’ brige za nečiju trudnoću počinje s virtualnim mobingom. Tako možemo vratiti u 2012. i prisjetiti slučaja Jessice Simpson i njene prve trudnoće u kojoj su svi tobože bili zabrinuti za njenu prekomjernu težinu.

Njene obline dugo su bile glavna tabloidna tema, pa je tako i doktorica Tara Solomon, koji inače komentira celebrity trudnoće, izjavila kako niko ne bi trebao izgledati kao Jessica Simpson jer je ona ‘prava svinja’ i da ne može vjerovati koliko je teška. Tom izjavom dala je poticaj i impuls medijima koji se krenuli s ponižavanjem izgleda Jessice Simpson uspoređujući je s paletom velikih životinja. Zar stvarno mislite da bi doktorica, koja drži do sebe i brine o tuđem zdravlju, plasirala komentar u kojem zdravstvene probleme izjednačava s gađenjem nad nečijim tijelom?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by minhy.minhy (@pregnancy.outfit)

Nažalost, Jessica Simpson nije jedina koja je u tom izazovnom peridou za svaku ženu pretrpjela društvenu torturu. U moru primjera, možemo se prisjetiti i Kim Kardashian koja se u trudnoći također nije htjela odreći vlastitog stila, a i sama je izjavila kako je tada sarađivala s brojnim brendovima čiju je odjeću nosila. Ona je iživljavanje i osudu javnosti doživjela u još većoj mjeri i njene trudničke fotografije punile su doslovno sve tabloide. Obožavatelji koji su prije toga mahnito kupovali sve što je ona odjenula nazivajući je seks simbolom 21. stoljeća, za vrijeme njene trudnoće potpuno su ‘okrenuli film’ i krenuli s patološkom mržnjom komentara na račun njenog izgleda.

Sigurno se svi sjećamo crno – bijele kombinacije koja je dobila meme usporedbu s kitom ubojicom, a Kim je za taj meme izjavila da ju je doslovno psihički slomio. Nažalost, nije bio jedini.

Zaredali su se mnogi, a ona je kasnije naglasila kako ju je cijela trudnička tortura učinila drugačijom osobom, što zapravo i nije čudno jer sustavno sramoćenje nečijeg tijela ne bi trebalo biti tretirano kao nacionalna zabava već svjetska sramota.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Sistemsko ponižavanje koje su proživjele Kim, Jessica, ali i mnoge druge žene, dugoročno postavlja tužan standard za sve trudnice, odnosno šalje poruku kako je prihvatljivo ismijavati ih, osuđivati i kritizirati u trenutku njihova života kada mogu biti nevjerovatno emocionalno i psihički ranjive. Osim ličnog doktora u intimi ginekološke ordinacije, niko nema pravo prigovarati ženama o njihovoj kilaži i tijelu tokom trudnoće.

Iako živimo u vremenima za koja ponosno ističemo da su vrhunac demokracije, u isto vrijeme internet je pun govora mržnje na račun svakojake različitosti. Nadalje, dežurni kritičari nikad nisu zadovoljni, što dokazuje i primjer poznate glumice Angeline Jolie koja je za vrijeme trudnoće zbog mršavosti bila osuđena na brojne negativne komentare. Jednostavno uvijek je prisutan određeni problem. Ako se trudnica ‘opusti’ i ‘previše’ udeblja, to nije dobro za njeno zdravlje, a nije dobro niti ako je ‘premršava’ jer onda joj dijete nije na prvom mjestu već vlastita figura.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by badgalriri (@badgalriri)

Kada govorimo o odjeći, tu se susrećemo s gorućim problemom jer ako je suditi prema većini, trudna žena ne smije iskakati iz već uvriježenih pravila, a to su trenirke i oversized haljine. Dolazimo do zaključka kako imati vlastiti stav, stil i karakter u moru kloniranih pravila, ostalima stvara nelagodu jer ih na određen način potiče da i sami izađu iz komfor zone, a jednostavnije je živjeti ukalupljenim životom nego na vlastitom primjeru podnijeti kritike. Što se tiče slavnih, možemo se referirati na medije, ali medijske kritike često se preslikavaju i na našu mikro sredinu od koje i sami nerijetko bez ikakvog razloga trpimo vrijeđanje, a to je nedopustivo.

Nadam se kako Rihanna neće doživjeti istu sudbinu jer i sada je već jasno kako se pop ikona neće odreći modnog izričaja koji je ujedno i dio njene ličnosti- i naravno da ga se ne treba odreći, niti ona niti bilo koja druga žena!

Trudnički stomak ne bi se trebao tretirati kao vulgarnost koju pod svaku cijenu trebamo prekriti, niti bi svaka žena trebala izgledati kao ‘tipična’ trudnica jer sve smo u svojoj različitosti posebne, pa neka tako i ostane!

Izvor: fashion.hr
(S.P.)

Pročitajte još