Učinite pore nevidljivima

Piše: I.J.

Pore su nam potrebne da bi lučile sebum i znoj, te održavale kožu zdravom. One su dio organizma svakog čovjeka i zbog toga ih se ne možemo i ne želimo u potpunosti riješiti. Većinu vremena pore ne predstavljaju problem, no ukoliko je vaša koža masna ili sklona aknama, postoji vjerovatnost da pore budu vidljivije. Ako vam to predstavlja problem i izluđuje vas, u nastavku donosimo tri načina kako ih možete smanjiti i pritom imati glatku kožu

TONIK S KISELINOM

Tonik sa salicilnom kiselinom topivom u ulju može se uvući duboko u pore te otopiti sebum, kao i mrtve ćelije kože. Uklanjanjem viška nakupine sebuma i mrtvnih ćelija sprečavate proširivanje pora, zbog čega i izgledaju veće. Tonik nanesite na blaznicu te nježno tapkajte po licu.

 

SERUM S RETINOLOM

Retinoidi, derivati vitamina A, jesu vrlo moćno oružje u borbi protiv akni, ali su i ključ u minimiziranju pora. Oni potiču obnovu ćelija te pojačavaju proizvodnju kolagena i elastina, proteina odgovornih za glatkoću i čvrstoću. Retinoidi sprečavaju začepljenje, opuštanje i širenje pora, te ukoliko se odlučite na ovaj korak, bit ćete zadovoljni rezultatima.

 

TRETMAN LASEROM

Ukoliko ste spremni potrošiti više u ovoj borbi protiv pora, stručnjaci preporučuju tretman laserom. Ovaj tretman će obnoviti vašu kožu, ukloniti gornji sloj mrtvih ćelija te potaknuti proizvodnju kolagena. Kako stručnjaci navode, optimalni rezultati bit će primjetni poslije šest tretmana, a nakon 2-3 sedmice pore će se vidljivo smanjiti, a koža izgledati mnogo glađa.

Pročitajte još