Manje je više: Minimalizam u uređenju doma

Piše: L. M.

Čiste linije, reduktivne, nenatrpane, monokromatske, jednostavnost, „manje je više“ samo su neki od pojmova koji vam odmah padaju na pamet kada razmišljate o minimalizmu . Nemoguće je poreći spokoj i jednostavnu ljepotu kada se suočite s riješenim minimalističkim interijerom. Međutim, postizanje sklada minimalističkog stila pri uređenju doma nije najjednostavnija mogućnost. Važno je naglasti da kod minimalizma je paleta jednobojna, a ostale boje se koriste kao naglasak.

Funkcionalnost

Minimalizam i funkcionalnost idu ruku pod ruku. Minimalistički dizajniran prostor uključuje otvoreni tlocrt, puno svjetla i jednostavan linijski namještaj koji je dobro izgrađen i udoban. Sve to stvara umirujući i privlačan prostor koji ima bezvremensku estetsku.

Minimalizam dopušta da nešto drugo osim prostora bude u fokusu. Na primjer, ljudi u prostoru ili pogled s prozora mogu biti važniji od dekoracije sobe.

Važnost forme

Pri minimalističkom uređenju i dalje su vam potrebni svi predmeti u prostoru da bi taj prostor bio funkcionalan, ali u minimalističkom dekoru ‘forma’ je vrlo važna. Na primjer, u trpezariji treba biti sto i stolice. Ovi dijelovi moraju razgovarati jedni s drugima i biti povezani u pogledu stvari kao što su linija, boja, masa itd. Moraju dobro funkcionirati zajedno u svom osnovnom obliku. Čak je i umjetnost jednostavna u kompoziciji. Iako minimalistička arhitektura također ima za cilj sažimanje sadržaja i pojednostavljenje oblika i strukture, takva arhitektura sama po sebi ima složen jezik.

Jasno, jednostavno, ali ne dosadno

Minimalistička arhitektura uključuje upotrebu reduktivnih elemenata dizajna, bez ukrasa. Dizajn se oslanja na ljepotu oblika i materijala koji se koriste za stvaranje oblika. Dizajn mora biti jasan i jednostavan, ali ne dosadan. Ovdje je upotreba svjetlosti, oblika i lijepih materijala jako bitna. Vještost konstrukcije je nevjerovatno važna jer ne možete dodati ukrase da pokrijete neusklađenosti.

Prednosti

Ako stvarno prestanemo razmišljati o tome, ne treba nam toliko stvari u domu. Možemo živjeti u svakom prostoru s puno manje natrpanosti. U stvarnosti nam je potrebna funkcionalnost i praktičnost koja se spaja bez suvišnih ukrasa. Oblici bi trebali biti prilično jednostavni, a boje i teksture bi se trebale skladno uklopiti. Ono što je najvažnije jeste to što minimalistički stil ima smirujući učinak na život.

Pročitajte još