Najtragičnija sudbina u svijetu modelinga: Kad više nije mogla sakriti tragove užasa po sebi, svi su je ostavili

Piše: Redakcija

Gia Carangi bila je jedna od prvih američkih supermodela, na scenu je stupila krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a modni je svijet osvojila brzinom svjetlosti. Odrastala je na periferiji Philadelphije, otac joj je bio vlasnik nekoliko grill restorana, a majka domaćica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

Ipak, kada je imala nešto više od 10 godina, dogodio se raspad Gijine porodice nakon što su se njeni roditelji odlučili razvesti. Tada ju je majka Kathleen napustila, što je mladu ljepoticu zauvijek obilježilo. Osjetila se odbačenom, a to je bio samo jedan kamenčić koji ju je gurnuo u život pun padova i premalo uspona.

Modni su je agenti uočili sa 17 godina, a smatrali su je ženom egzotične ljepote što ni ne čudi kada je imala korijena oca Italijana i majke Irkinje. Veoma se brzo popela na sam vrh tadašnjeg modelinga, postala je ‘it’ djevojka s naslovnih strana, a malo ko nije znao ko je prirodna ljepotica.

Kroz odrastanje, obožavala je lik muzičara Davida Bowieja, a njegov je neobičan i poseban stil obožavala imitirati. Voljela je noćni život pa su je divlji izlasci u kultni klub ‘Studio 54’ ‘uveli’ u pakao droge u kojem je kasnije bila zarobljena. Nakon marihuane, počela je konzumirati kokain, a onda i heroin koji ju je dokrajčio.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

Ipak, dno je dotaknula nakon smrti svoje druge majke, agentice i mentorice Wilhelmine Cooper 1980. godine nakon čega je konzumiranje heroina preraslo u ovisnost u pravom smislu te riječi. S njome je počelo biti teško i nemoguće raditi – na snimanjima je imala izljeve bijesa, odlazila je sa seta kako bi kupovala drogu, zaspala bi ispred kamera… Upaljene rane na rukama i tragove igala bilo je gotovo nemoguće sakriti, dok su na nekim fotografijama znakovi njezine ovisnosti bili vidljivi i nakon retuširanja. Tako je fotograf Francesco Scavullo jednom izjavio da je za vrijeme shootinga na Karibima plakala jer nije mogla pronaći drogu. ‘Doslovno sam je morao poleći kraj sebe u krevet dok nije zaspala’, rekao je.

U jednom je trenutku postala svjesna promjene izgleda i stanja u koje ju je droga dovela te se odlučila prijaviti na rehabilitaciju.No, bez obzira na to što je napokon okrenula novu stranicu života, nakon izlaska iz klinike dočekao ju je hladan tuš – gotovo niko od poznatih lica s njom nije htio sarađivati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

‘Ono što je radila sve ove godine, postalo je očito i na njenim fotografijama. Mogao sam vidjeti promjenu u njenoj ljepoti. Bila je praznina u njenim očima’, rekao je Sean Byrnes, dugogodišnji asistent fotografa Francesca Scavulla.

S 26 se godina vratila kući u Philadelphiju, ali i u ponor droge. Zaposlila se u jednoj trgovini odjećom, ali ubrzo dala otkaz. Počela se baviti prostitucijom, a ubrzo je saznala da boluje od AIDS-a nakon što je završila u bolnici zbog pneumonije. U jesen 1986. godine završila je u bolnici nakon što su je pronašli na ulici silovanu, a preminula je mjesec dana nakon zbog posljedica bolesti.

Za njenu smrt nito iz industrije nije znao, a tragična je vijest izazvala šok javnosti tek nekoliko sedmica kasnije kada se saznalo da je mrtva. Imala je samo 26 godina.

Izvor: Story.hr

(S.H.P)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti