Sara Džodžo Stevović, influenserica i youtuberica: Majčinstvo je najveća životna odgovornost

Piše: Samila Pilav

Nije realno da uvijek budete sređene uz malu djecu, ali ne smijete sebe zapostaviti. S vremenom sam izgradila neke svoje rituale, a suprug i djeca su naučili da ih poštuju, tako da uspijevam da se brinem o sebi, a to definitivno čini da se osjetim kao žena, ispunjena i sretna

Sara Stevović (27), na Instagramu, gdje je prati gotovo 50 hiljada osoba, poznatija je po djevojačkom prezimenu Džodžo. Rođena je i odrasla u Trebinju, gdje se i školovala do kraja srednje škole. Iako je imala plan da nastavi studije u Sarajevu, život ju je spontano odveo na drugu stranu. Sa samo 19 godina dobila je ugovor u jednoj modeling agenciji i zaputila se na drugu stranu svijeta. Uz modeling je obišla mnogo zemalja, upoznala različite kulture i ljude iz raznih dijelova svijeta, pa tako i svog sadašnjeg supruga.

Naime, na putovanju u Hong Kong sasvim spontano je upoznala supruga Alexa. I tako je počela potpuno drugačija etapa u njenom životu. Nakon godinu se preselila kod supruga, tadašnjeg momka, u Njemačku, gdje i danas žive s dva sinčića, Atanasijem i Natanaelom.

Samo za „Azru“ Sara se javila iz svog doma u Njemačkoj, a razgovarale smo o njenoj You Tube karijeri, majčinstvu, ali i ljubavi.

Ko je Sara Džodžo Stevović privatno, van svijeta društvenih mreža?

– To ko sam na društvenim mrežama, to sam otprilike i privatno. Naravno da u videima i fotkama pokušavam da prenesem lijepu energiju i ljepšu stranu života, ali sve što pokazujem sam u potpunosti ja.

Kada ste počeli s ozbiljnim vođenjem svog Instagram bloga?

– Nekoliko godina je moj Instagram profil postojao na platformi, bez aktivnog korištenja, no 2017. sam otvorila YouTube kanal, aktivno snimala i gradila publiku koju ponosno zovem moj „Džodžo tim“. Mogu slobodno reći da sam tek prije dvije godine počela ozbiljnije da vodim Instagram profil, da se više otvaram pratiteljima, dijelim svakodnevne situacije i iskustva. Uživam da budem autentična i spontana. U međuvremenu inostrani i domaći brendovi su počeli da me primjećuju i tako je sve to više počelo da liči na posao, a manje na hobi.

Šta je glavni cilj, odnosno poruka koju želite pokazati putem svojih objava i videa koje postavljate na YT?

– Dobra energija je jedino što želim da prenesem publici. Želim da se svako ko odvoji nekoliko minuta i pogleda moje objave osjeti dobro nakon toga. Želim da nasmijem publiku, da se poistovjete sa mnom. Samo nekoliko mjeseci od otvaranja kanala zatrudnjela sam prvi put i spontano počela da dijelim iskustva u trudnoći, nakon porođaja, prve dane s bebom i ljudima je to bilo vrlo zanimljivo. Moju publiku čine mlade djevojke i žene, majke, supruge, poslovne žene, domaćice, kuharice…, raznolika je publika kao i moj sadržaj.

Koliko je teško zadržati pratitelje, o čemu najviše vodite računa kako biste bili okarakterizirani kao neko čiji sadržaj vrijedi pogledati?

– Svjesna sam odgovornosti koju nosi ovaj posao. Imate pratitelje koji se ugledaju na vas, od načina oblačenja, ishrane, mode, pa i razmišljanja i zato se trudim da budem dobar primjer, posebno mlađim generacijama. Danas je veliki izbor influensera na sceni i svako koga to interesuje može da nađe zanimljiv sadržaj za sebe. Kada redovno dajete kvalitetan sadržaj i u komunikaciji ste s ljudima koji vas podržavaju i vjerno prate, tu nema značajnog gubljenja pratitelja. Nisam neko ko se posebno osvrće na brojku i imam osjećaj da sam prevazišla to da želim da mi platforme konstantno rastu.

Odrasli ste u BiH, a djecu odgajate u Njemačkoj. Šta Nijemci bolje rade u odgoju svoje djece u odnosu na Bosance i Hercegovce?

– Nijemci su veoma posvećeni roditelji, mirni, tihi i razgovorom rješavaju izazove s djecom. Gledaju da se djeca što ranije osamostale, da sami organizuju život i često rade mimo škole i studiranja. Ali, u njihovom odgoju mi nedostaje veća emotivna povezanost s djecom, jer mi s Balkana smo više opušteni i bliski sa svojom djecom. Tako se i trudim da iz oba svijeta uzmem ono što mi odgovara i primijenim u odgoju djece.

Imaju li Nijemci sličnosti s nama, u bilo čemu?

– Kad pomislim na životni stil, hranu, modu, mentalitet, zaista se mnogo razlikujemo, ali postoje i određeni momenti gdje smo veoma slični. Nijemci, baš kao i mi, vole da putuju, partijaju, izađu u dobar restoran, samo što oni možda ne uspijevaju toliko da postignu opuštenu atmosferu i duh koji srećemo na Balkanu. Nijemci, također, mnogo vole sport i ponose se uspjesima u fudbalu, tenisu, zimskim sportovima, baš kao što i mi imamo velike talente sporta i nižemo uspjehe širom svijeta.

Kada je riječ o odgoju djece, šta je za Vas glavna smjernica i šta biste voljeli da im usadite tokom njihovog odrastanja?

– Želim da im usadim upornost i istrajnost u ostvarivanju snova, te da prepoznaju da je osnovna stavka sretnog života unutrašnji mir. Da budu pošteni, odgovorni i porodični ljudi. Shvatila sam da to jedino možeš postići tako što ćeš djetetu pokazati ličnim primjerom, a to je jedan od najvećih izazova. Djeca nas ne čuju, ona nas gledaju i oponašaju. I za kraj, potrudit ćemo se da nikada ne zaborave odakle potječu i kako to može da im bude jaka strana u životu.

Ako se osvrnete na svoje dvije trudnoće, dva porođaja, kako na to gledate iz ove perspektive? U čemu Vas je rođenje sinova najviše promijenilo?

– Kroz dvije trudnoće i dva prirodna porođaja naučila sam da, bez obzira na to koliko se informišeš, ne možeš znati šta te čeka. Majčinstvo je puno izazova, najveća životna odgovornost i najljepša uloga kojom sam postala mnogo zrelija i otvorenija. Upoznajemo se s novim granicama strpljenja, umora, sreće i ljubavi. Prvi put sam postala majka sa samo 22 godine i tada je mnogo više bio prisutan strah. Rasla sam s Atanasijem, a danas sam malo starija, iskusnija i naučila sam da više uživam u majčinstvu, da vjerujem u ono što radim i ne budem toliko samokritična. Drage mame, znajte da svako radi onako kako najbolje zna i da ste vi svom djetetu najbolja majka na svijetu.

Kako se braća slažu, znaju li se zajedno zabaviti ili je to vrijeme tek pred njima?

– Atanasije je od prvog momenta želio da bude uključen u sve što ima veze s bebom, jako je nježan i brižan brat. S druge strane, Natanael je jedna vesela beba koja uživa u pažnji koju mu stariji brat pruža. Već sada imaju neke svoje momente kad ih čujem kako se smiju, igraju se ili kako Natanael smeta Atanasiju dok se igra i uzima mu igračke. Mnogo su slatki i radujem se da vidim kako se razvija njihova bliskost. Dat ću sve od sebe da nauče da jedan u drugom imaju najboljeg prijatelja kroz cijeli život.

U čemu uživate u slobodno vrijeme, šta Vas posebno ispunjava?

– Mnogo cijenim vrijeme koje imam za sebe. Ponekad zamolim supruga da izađe s djecom u šetnju, kako bih pustila muziku, plesala i uživala sama. Ne dozvoljavam da izgubim dijete u sebi i radujem se sitnicama.

Sudeći prema Vašim fotografijama, mnogo volite da se dotjerujete. Koliko je važno, čak i s malom djecom, da žena bude uvijek sređena?

– Volim da izgledam njegovano i sređeno. Pratim modu, uživam u online shoppingu i pronalasku zanimljivih kombinacija. Nije realno da uvijek budete sređene uz malu djecu, ali ne smijete sebe zapostaviti. S vremenom sam izgradila neke svoje rituale, a suprug i djeca naučili da ih poštuju, tako da uspijevam da se brinem o sebi, a to definitivno čini da se osjetim kao žena, ispunjena i sretna.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti