Riba nikada nije bila ovako ukusna: Specijaliteti na “Azrin” način

Piše: L. B.

Svi znamo koliko riba ima blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje. Bogata je bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama, a sada je pravo vrijeme da je uvrstite u svoju prehranu… (ne baš svaki dan, ali jednom sedmično bi bilo idealno)

 

Iz rerne…

Sastojci:

1 velika riba (očišćena)

1-2 kašike maslinovog ulja

1 veće čehno bijelog luka, oguljeno i samljeveno

1 limun, prepolovljen

šaka svježeg začinskog bilja  (kao što su ruzmarin i timijan)

morska so, svježe mljeveni crni biber i bijeli luk u prahu

 

Priprema:

Zagrijte rernu 200 stepeni. Lim za pečenje s rubovima obložite aluminijskom folijom ili namažite sprejem za pečenje. Operite ribu još jednom kada budete spremni za kuhanje, a zatim je lagano osušite papirnim ubrusima. Oštrim nožem lagano zarežite vrh ribe u dijagonalnim linijama razmaka jedan centimetar.

Ribu obilno premažite uljem s obje strane, a zatim nakratko premažite i unutrašnju šupljinu uljem. Polovinu limuna narežite na kriške, pa ih, kao i bijeli luk i začinsko bilje, ubacite u šupljinu ribe (pazeći da je bijeli luk potpuno uvučen i da neće iscuriti).

Spoljašnjost ribe obilno začinite s nekoliko dobrih prstohvata morske soli, crnog bibera i bijelog luka u prahu. Pecite 18-20 minuta, ili dok se riba lako ne bude ljuštila viljuškom. (Vrijeme kuhanja će varirati ovisno o veličini/razlici vaše ribe.) Izvadite iz rerne i ravnomerno iscijedite sok od preostale polovine limuna preko ribe.

Poslužite toplo uz salatu i uživajte!

 

Fileti lososa u umaku od senfa

Sastojci:

fileti lososa bez kože

maslinovo ulje

so i svježe mljeveni crni biber

bijeli luk

vrhnje za kuhanje

senf

svježi kopar

Priprema:

Prvo zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte 1,5 kašičicu maslinovog ulja u tavu. Obje strane lososa osušite papirnim ubrusima i začinite obje strane solju i biberom. Stavite losos u tavu (gornji dio okrenut prema dolje). Ostavite da se prži dok ne porumeni na dnu, neometano, otprilike četiri minute. Okrenite i nastavite pržiti još 2-3 minute duže.

Izvadite iz tave i prebacite na tanjir, ostavljajući ulje u jednoj šerpi za sos. U tavi propržite bijeli luk, dodajte vrhnje za kuhanje, senf i začine. Miješajte do željene gustoće.

Poslužite uz povrće kuhano na pari kao što su šparoge, buranija ili blitva.

 

Tacosi

Sastojci:

riba po želji (tuna, bakalar, branin, pastrmka, losos…)

grčki jogurt ili majoneza

pola cijeđene limete

2 kašičice mlijeka

biber, so, začinsko bilje

kukuruzne tortilje

ulje za prženje

prilozi po izboru (zelena salata, paradajz, avokado, ribani sir…)

Priprema:

Najprije pripremite umak tako što ćete u zdjelici pomiješati majonezu (ili grčki jogurt), sok od limete i mlijeko. Ako je potrebno, dodajte so i biber po ukusu. Spremite u frižider do posluživanja. Ribu ispržite u tavi na ulju. Na zagrijanu tortilju stavite željene priloge, zatim stavite ribu i prelijte umakom koji ste ranije pripremili.

 

Čorbica

Sastojci:

fileti oslića (svježi ili zaleđeni)

maslinovo ulje

bijeli luk

luk

cherry paradajz

1 mala veza svježeg peršunovog lista

½ kg krompira

1 crvena paprika

zelene masline bez koštica

4 kašike kapara

4 lovorova lista

2 limuna

Priprema:

Filete posolite. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri dok ne zacvrči. Dodajte luk i bijeli luk i pržite dok ne porumene, otprilike 10 minuta. Dodajte paradajz i kuhajte 10-ak minuta. Smanjite na laganu vatru i dodajte oslić i ostale sastojke.

Poklopite i kuhajte dok se krompir ne skuha, 20-30 minuta. Dodajte vodu ako tečnost prebrzo isparava, trebalo bi da bude supenasto. Pospite nasjeckanim peršunom.

 

KAKO KUPITI SVJEŽU RIBU?

Šta očekivati ​​na mjestima gdje se riba prodaje, šta tražiti i šta reći.

  1. Pronađite vrstu(e) ribe koju imate na umu.
  2. Pažljivo potražite znakove svježine. Konkretno, potražite:
  • oči koje su bistre (nisu zamućene) i pune (nisu ispuhane)
  • meso koje je čvrsto i sjajno (trebalo bi malo da odskoči kada se dodirne)
  • boja koja je prilično ujednačena (izbjegavajte ribu koja je porumenila oko rubova)
  • škrge koje su svijetlo ružičaste/crvene i vlažne (nisu sluzave ili suhe)
  1. Pomirišite je. Neminovno će mirisati „riblje“, ali u idealnom slučaju i dalje bi trebala mirisati malo svježe i više nalik na vodu iz koje je došla.
  2. Zamolite da vam ribu pripreme za pečenje. Jer dobre vijesti — ovo nije nešto što morate sami da radite! Zamolite osobu koja prodaje ribu da vam je očisti od iznutrica i ispere ribu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti