Nezahtjevno cvijeće koje će uljepšati svaki balkon

Piše: Redakcija

Ništa ne uljepšava balkon kao što to čini cvijeće. Rado biste svoj balkon ukrasili cvijećem, ali ne znate koje vrste traže najmanje njege? Kako bismo vam pomogli pri izboru, donosimo pet vrsta balkonskog cvijeća koje uvijek uspijeva.

1. Kadifa je jedna od najpopularnijih ljetnih cvjetnica, što zbog svoje ljupkosti, što zbog malih zahtjeva u uzgoju. U kakvu god zemlju posadili te zahvalne cvjetnice, one će uspjeti. Kadifica je balkonsko cvijeće bogate cvatnje lijepog cvijeta, koja traje cijelo ljeto. Dolazi u nijansama žute i narandžaste, a cvatovi mogu biti jednostavni ili puni.

Ljupka kadifa: Nezahtjevna ljepotica koja uvijek i prelako uspijeva

Kadifica će najljepše rasti u sunčanom do polusjenovitom staništu uz propustan supstrat bogat hranjivima. Želite li cvatnju svojih kadifica produžiti tokom cijelog ljeta, obvezno je uklanjanje ocvalih cvatova te redovito prihranjivanje i zalijevanje.

2. Pelargonija je također poznata po svojoj otpornosti i nezahtjevnosti. Karakteriziraju je uspravni mesnati izboji s tamnozelenim listovima koji na rubu imaju karakterističan tamnozeleni prsten. Pelargonija dolazi u bijeloj, žutoj, ružičastoj, crvenoj, ljubičastoj i narančastoj nijansi.

NAJBOLJI IZBOR: 5 nezahtjevnih balkonskih krasotica koje uspijevaju baš  svima [FOTO] - Dobar savjet

Za rast joj treba sunčano stanište, ali zaštićeno od izravnog podnevnog sunca te propustan supstrat. Kako bi lijepo rasla, obvezno je uklanjanje ocvalih cvjetova i požutjelih listova kako se ne bi razvile bolesti. Pelargonije redovito zalijevajte, ali je potrebno ostaviti supstrat da se prosuši između dvaju zalijevanja

3. Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Prepoznatljiva cvjetna krasotica dolazi u mnogo oblika i boja cvijeta – bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna.

Petunija (Petunia)

Potrebno joj je polusjenovito stanište te propusni, humusni supstrat. Zbog njezinih nježnijih cvjetova pazite da nije previše na vjetru.

4. Maćuhica je najčešća vrsta koju vidimo posađenu na gredicama u parkovima i vrtovima. Vrlo je prepoznatljiva po specifičnoj građi cvijeta – peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta.

Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po boji cvijeta, koja može biti u svim nijansama, od bijele do tamnoljubičaste. Osim jednobojnih, postoje i sorte s cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja.

Maćuhica - sadnja, uzgoj, njega, razmnožavanje | Vrtlarica.hr

Maćuhice će se uspješno održati na svakoj vrsti tla (najbolje je ono propusno) i temperaturi – bilo da su posađene na sunčanom ili sjenovitom mjestu. Smetaju im jedino velike vrućine.

5. Begonija je grmolika biljka krhkih, vodenastih izboja, mesnatog lišća i velikog broja cvjetova. Dolazi u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji, a cvjetovi su puni ili jednostavni; listovi kod nekih sorata mogu biti bakrene boje. Potrebno im je sunčano do polusjenovito stanište te propustan supstrat.

Zahvalno cvijeće: 5 nezahtjevnih balkonskih krasotica koje svima uspijevaju  – Jabuka.tv

Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens, što znači ‘stalno cvatući’, potrebno ju je redovito prihranjivati. Između dvaju zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti