Bezuslovna ljubav u teškom životnom iskušenju: Hajrudin već 11 godina brine o supruzi Elmini

Piše: Redakcija

Hajrudin Veletovac svako jutro, već 11 godina,  osluškuje rad srca svoje supruge Elmine Veletovac (50). Njegova jutra već su 11 godina ista. Probudi se rano, umije Elminu, presvuče je, promijeni joj pelene, namaže joj lice, stavi je u kolica, napravi joj hranu, zatim je premjesti u dnevnu sobu.  Nekada malo duže pije kafu pored nje i nada se u dubini duše njenom ozdravljenju.  Vrijeme je potpuno posvetio Elmini, koju često naziva svojom vilom, a koja se nalazi u stanju budne kome.

Sve se desilo iznenada – jedna obična šetnja pretvorila se u životno iskušenje i borbu

Iskušenja u životu su nezaobilazna. Na spomen braka većina pomisli samo na ljubav i lijepe trenutke, ali ne i na neprijatna iskušenja.

Kao što niko od nas nije pošteđen životnih iskušenja,  tako su Hajrudin i Elmina iskušani  od 2011. godine teškom situacijom –  ali to ne znači da ne zaslužuju živjeti život dostojan jednog čovjeka, 

Elmina Veletovac (50) koja živi u Sarajevu sa suprugom Hajrudinom Veletovcem je sve do 2011. godine bila vesela, zdrava žena, supruga, majka. 

Jednog sasvim običnog dana, dok je šetala sa svojim suprugom Hajrudinom, pala je u nesvijest. Od tada počinje jedan sasvim drugačiji život – ne samo za Elminu, već i za Hajrudina, ali i za njihovu užu porodicu.  Hajrudin je napustio posao kako bi se brinuo o njoj, iako su mu doktori rekli da ona neće dugo živjeti.

Davali su joj svega nekoliko sati života nakon što se sve odigralo, ali Hajrudin je dobio neku neopisivu snagu baš u najtežim trenucima, te već 11 godina brine i čuva Elminu koja je u stanju budne kome, i ne gubi nadu u njeno ozdravljenje.

Svakodnevne aktivnosti Hajrudin je prilagodio Elmini

U moru današnjih događaja koje mi nazivamo problemima često se i ne zapitamo kako je onima koji su bolesni, koji se ne mogu čak ni pomaknuti, ni govoriti.  Ili kako je osobi koja brine za njih, supružniku, djetetu –  koji moraju znati sve njihove potrebne, 24 h brinuti o njima.

Nakon što Hajrudin ujutro sve pripremi i prilagodi Elmini, u toku dana je premjesti u dnevnu sobu, gdje gledaju televiziju, a ponekad navečer i utakmicu. Ona sve razumije, svjesna je, reaguje, može malo pomjerati glavu, čak se nekad i naljuti – objašnjava Hajrudin s osmijehom.

Dodaje  kako on često sjedi sa njom pored kreveta i priča joj, ali kada joj već dotuži ona malo okrene glavu, a njemu je, kako kaže, već jasno da joj je postao “dosadan”, nastavlja Hajrudin s osmijehom opisivati svoj dan sa Elminom..

Kaže da joj  kasnije pokuca na vrata ponovo, a ona se potrudi da se osmijehne onako kako zna i umije. 

Elmina danas nema moć govora, nepokretna je, sasvim malo može pomjerati glavu, ruke i noge. Sa Hajrudinom komunicira očima.

Većinu vremena provodi u krevetu, ili u dnevnoj sobi u kolicima, a Hajrudinu je većinom jedini izlazak šetnja do apoteke po Elminine lijekove. 

Dok nažalost kod većine ljubav s godinama nestane, Hajrudin je svoju Elminu zavolio još više tokom najtežih 11 godina. I svakim danom zaspi i budi se sa nadom za njeno ozdravljenje ili barem jedan mali sitni pomak, koji bi njemu bio ogroman.

Nekada je Elmina pravila najbolju hranu – danas njen suprug na poseban način priprema obroke

Hajrudin se u jednoj objavi na društvenim mrežama prisjetio hrane koju je njegova supruga s ljubavlju pravila, te naveo kako je svaki njen kolač imao nešto posebno sa dušom i ljubavlju napravljeno. 

Danas on priprema njoj hranu, ali na posve drugi način. Hajrudin svaki dan miksa hranu, jer nažalost ona ne može da guta, te hrana mora biti usitnjena i davati se pomoću cijevi za hranjenje direktno u želudac.

Za svoju suprugu Hajrudin kaže da je žena koja je svima pomagala

Elmina je žena koja je svima pomagala, dijelila, brinula – tako kaže njen suprug Hajrudin. U Facebook grupi “Podrška Elmini Veletovac” koja postoji već nekoliko godina, a koju vodi Hajrudin sa porodicom, on često piše o Elmini, o njihovim prošlim i sadašnjim trenucima.  U njegovim objavama tačno možete osjetiti ljubav koju su imali i koju i dalje imaju, čak mnogo jaču ljubav.  Hajrudin od Elmine nikada nije odustao i nikada neće. 

Elminino zdravstveno stanje od 2011. godine – pucanje vene u glavi, infarkt, odstranjivanje kosti lobanje, bakterija, ugradnja neurostimulatora

Elmini Veletovac je  2011. godine u maju pukla vena u glavi, izliv krvi u mozak (Aneurizma). Tada joj je rađena prva operacije, a nakon toga imala mnogo operacija. Nakon prve operacije  doživjela je infarkt na ijevoj strani mozga. Kako je mozak oticao  doktori su morali odstraniti dio kosti lobanje. Tada je nakon 7 mjeseci provedenih u bolnici puštena na kućno liječenje u stanju budne kome, nepokretna i bez moći govora.

Nakon svega toga doktori su odlučili da vrate dio kosti lobanje, ali tada je naišao novi problem u vidu bakterije. Elmina je u Sarajevu imala 8 operacija.

U januaru 2015. Elmina Veletovac je otišla u Zagreb na operaciju  glave i ugradnje neurostimulatora. Kako njena porodica navodi, ni tad pomak u njenom ozdravljenju nije bio veliki. 

Nakon toga nije imala operacija, ali se nedavno pojavila nada i prilika da ide u Tursku na preglede te potencijalno liječenje i operacije. 

Potrebno 16.000 KM za dalje pretrage i transport do Turske

Za pretrage potrebno je 16.000KM samo za transport jer Elmina treba posebne uslove za prijevoz zbog zdravstvene situacije u kojoj se nalazi, te boravak i ostali troškovi koji dolaze sa tim.

Kako je njen suprug Hajrudin napustio posao da bi se brinuo o Elmini, danas njihova jedina primanja su Elminina invalidnina, koja iznosi 109,76 KM i  dodatna pomoći koja iznosi 274,40 KM. Samo njena terapija košta 237 KM, a  Hajrudin dodatno plaća i njene fizikalne terapije.

Elmini Veletovac možete pomoći uplatom na više načina:

 

  1. Pozivom na humanitarni broj za Elminu Veletovac 090/291-062 (BH Telecom) donirate 2KM

    (*broj je aktivan samo do kraja aprila 2022.za Elminu Veletovac)

 

  1. Uplatom na račun Udruženja pomoć bolesnim “ŽIVOT” (sa naznakom za Elminu Veletovac):

 

  • Bosna Bank International d.d. Sarajevo, Trg djece b.b. Sarajevo, BiH
  • Tekući račun u KM: 1413105320021513
  • Devizni račun: IBAN: BA391413105310012471
  • SWIFT: BBIBBA22XXX
  • Udruženje pomoć bolesnim “ŽIVOT” Grbavička 127/6, 71000 Sarajevo, BiH
  • Udruženje pomoć bolesnim “ŽIVOT”
  • Kontakt brojevi od udruženja: 061/222 – 029 i 061/355 – 860

  1. Na bankovni račun Hajrudin Veletovac

Uplate iz Bosne i Hercegovine

Transakcijski račun: 5556000055794118
Primatelj: Veletovac Hajrudin
Nova Banka

Uplate iz inostranstva:

Naziv banke: Raiffeisen Bank DD Bosna i Hercegovina
SWIFT CODE: RZBABA2S
Adresa: Zmaja od Bosne bb Sarajevo Bosna i Hercegovina

IBAN CODE: BA391612000026955726
Primatelj: Veletovac Hajrudin
Adresa: Viteška 47 Sarajevo

 

  1. Paypal Hajrudin Veletovac
    @HajrudinVeletovac

Za sve druge informacije kontaktirajte Hajrudin Veletovac 061-188-028
Pridružiti se možete Facebook grupi “Podrška za Elminu Veletovac!”

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti