Od mama za buduće mame: Otkrile šta će vam za njegu bebe zaista trebati, a bez čega se može

Piše: Selma Hodo

Ako ste prvi put postali majka ili ćete tek roditi, znate koliko je bitno na vrijeme pripremiti opremu za svoju bebu, a tek kasnije ćete sami saznati i koja je zapravo bila i nepotrebna, barem u prvim zajedničkim danima. Mame savjetuju koje su to stvari koje će vam biti od velike koristi, a koje vam vjerovatno neće trebati.

Na samom vrhu popisa naći će se vlažne maramice, bez kojih mnoge mame ne mogu zamisliti odlazak iz kuće. Iako će mnogi roditelji u prvim danima koristiti običnu vodu i blazinice, pogotovo kada ste kod kuće, kasnije će biti mnogo praktičnije uzeti paket maramica, spremiti ih u torbu i imati jednu brigu manje. Preporučujemo one na bazi vode i bez mirisa. Njima možete njegovati bebinu guzu, ali i osvježiti bebine ruke.

Sterilne gaze i antibiotski prašak za njegu bebina pupka će vam biti od velike pomoći kada dođete s djetetom kući iz bolnice.

Iako na policama drogerija možete pronaći cijelu paletu proizvoda za kupanje svoje male princeze ili princa, dovoljno vam je nabaviti dječje bademovo ulje – nekoliko kapi možete staviti u vodu za kupanje, beba će uživati u nježnoj masaži, a koža će biti mekana i nahranjena.

Mnogi roditelji se suočavaju s pitanjem kakve pelene kupiti, a većina mama preporučit će jednokratne, većinom zbog praktičnosti. Iako su platnene pelene jeftiniji izbor i čuvaju prirodu, zahtijevaju puno više angažmana i prostora za sušenje ako ne posjedujete sušilicu. S obzirom na to da su vrijeme i prostor luksuz koje si mnoge mame ne mogu priuštiti u prvim danima kada bebi mijenjamo i do 12 pelena dnevno, jednokratne pelene su prvi izbor mnogih mama.Još jedan razlog tome je i činjenica da platnene pelene nemaju toliku moć upijanja kao one jednokratne, pa će bebina guza biti crvena i osuta ako ih ne mijenjate češće. Kako biste spriječili pelenski osip, na popisu za kupovinu neka se nađe mast ili krema za bebinu guzu bilo da koristite one jednokratne ili platnene pelene.

Dječja kada je još jedan proizvod koji se ne mora naći na vašem popisu. Barem ne odmah. Nju možete nabaviti nešto kasnije. Ako ćete pratiti savjete stručnjaka, vaša beba će se u prva tri mjeseca kupati jednom sedmično te se za to vrijeme možete snaći i na druge načine. Mnoge mame će preporučiti da preskočite kupovanje male kade za novorođenče već da odmah kupite srednju kadu, u kojoj će se vaše dijete lakše kupati do svoje druge ili treće godine ako doma imate samo tuš kabinu.

Jednokratne podloge također vam nisu prijeko potrebne.

U kućnoj  apoteci neke mame će mame držati i aspirator za nos, no često ne znaju kako za malu bebu to predstavlja veliki stres. Zato vam je za početak potrebna blazinica i fiziološka otopina, kojom možete natopiti dio te pamučne krpice koju ste prethodno izrezali te ćete time lako očistiti nosnu šupljinu vaše bebe.

Blazinice će vam dobro i doći ako želite očistiti uši, a za to vam je potrebna samo topla voda. Obično nema velike potrebe za čišćenjem cerumena jer on ima važnu ulogu u zaštiti uha od bakterija, a i vosak obično prirodno nađe put do vanjskog uha, pa ćete ga blazinicom lako uklonit

Ako niste sigurni koji toplomjer odabrati za svoje dijete, naš savjet je investicija u onaj beskontaktni koji će vam u samo dvije sekunde pokazati kolika je temperatura vaše bebe, a njime se može koristiti bilo koja osoba u kućanstvu. Makazice tupog vrha vam ne trebaju odmah jer se malim bebama tek nakon mjesec dana noktići smiju rezati, stoga njihova kupovina može pričekati još neko vrijeme.

Ovi savjeti mogu vam pomoći da u panici prije dolaska bebe ne kupujete i gomilate nepotrebne stvari, ali u prvih mjesec dana prilagodbe najbolje ćete upoznati vašu bebu i što njoj ili vama treba za njenu njegu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti