Ajla Aščerić, samouka umjetnica: Rukotvorine na aluminijskoj foliji

Piše: Ilma Jakubovic

Prije dvije godine počela je moja čarolija crtanja na alu foliji. Vrijeme izrade ovisi o veličini slike ili levhe. Bavljenje ovim poslom mi je donijelo mnogo poznanstava, lijepih trenutaka te malih i velikih projekata. Levha „Bismilla“ je svakako prva na ljestvici kao i „Ajetul Kursija“, mada ni ostale ne kasne za njima

Samouka umjetnica Ajla Aščerić (30) s adresom u Sarajevu po zanimanju je diplomirana ekonomistica koja posljednje dvije godine uživa u umjetnosti i radu s alu umjetničkom folijom i to je, kako nam priča, trenutno njen posao, život i svakodnevna rutina.

Ova rođena Zeničanka izrađuje levhe kao i mnoge druge zanimljive rukotvorine na alu foliji. Otkrila nam je kada i kako se rodila ljubav prema dizajnu.

– Prije dvije godine počela je moja čarolija crtanja na alu foliji. Krenulo je spontano kada sam zbog tadašnjih životnih okolnosti morala dati otkaz na poslu koji sam zaista voljela. Uskoro nakon toga krenula je pandemija i ja sam doslovno ostala u kući sa svojom djevojčicom. Kako sam uvijek navikla da imam neku obavezu i posao, odlučila sam da potražim neku zanimaciju. Tada sam vidjela da se u mom mjestu održava radionica crtanja na foliji. Prijavila sam se bez imalo znanja o tome i nisam se pokajala. Tada sam naučila samo osnove, a i dan-danas učim, trudim se uvoditi novine itd. Ono što je vrijedno spomena jeste da danas i sama održavam identične radionice i podučavam druge ovoj divnoj tehnici – ispričala je Ajla na početku našeg razgovora.

Ono što primarno ova samouka umjetnica izrađuje jesu slike i levhe raznih dimenzija, boja i motiva, no, tu su i bookmarksi, odnosno obilježivači za knjige, kutije i zidni satovi.

SUPRUG NAJVEĆA PODRŠKA

– Alu umjetnička folija je glavni i osnovni materijal na kojem se sve radi. Nju dorađujem akrilnim bojama, tintom i dodajem samo ram. Što se tiče satova oni se rade na foliji u kombinaciji s mdf pločama.

Upitali smo je koliko vremena joj je potrebno za izradu jednog predmeta.

– Vrijeme izrade ovisi o veličini slike ili levhe. Za one najveće koje sam radila – 130x50cm, i do deset dana. Neke pak mogu za pet dana. Uglavnom, sve je proces, sve je ručni rad i svakoj se mora posebna pažnja posvetiti.

„Moja Alu radionica“ naziv je njenog malog biznisa u kojem joj pomaže suprug za kojeg kaže da joj je najveća pomoć i oslonac.

– Gotovo sve radimo skupa, osim društvenih mreža i marketinga, čemu ja dodatno posvećujem vrijeme. Imamo zadatke i činimo jednu cjelinu – iskreno će Ajla te dodaje:

– Bavljenje ovim poslom mi je donijelo mnogo poznanstava, lijepih trenutaka te malih i velikih projekata. Ručni rad ima dušu i njega nijedna mašina ne može zamijeniti. Svaki moj rad ima priču pa i onaj naoko identičan ima svoju priču kome je namijenjen i u koje svrhe. Svi dosadašnji projekti su mi omiljeni i važni podjednako. Od opremanja poslovnih prostora, izrade slika/levhi za useljenje u novi dom, pa do dječijih rođendana i poklona za najmlađe. U svaki rad dajem 1000 posto kao da radim sama sebi, jer koja svrha ako i sama to ne bih kupila.

VRIJEDNE RUKE

Kako nam priča, njen umjetnički duh ne miruje, uvijek je puna novih ideja i planova, tako da vrijedno radi na novim proizvodima.

– Inpiraciju nalazim svuda. S crtanjem na alu foliji otkrila sam novu sebe. Mnoge stvari, naizgled obične, posmatram na drugi način i zamišljam kako bi izgledale na foliji. Također, inspiracija su i sami kupci s čijim idejama i mojim smjernicama zajedno kreiram nova umjetnička djela – otkriva Ajla.

Bliži se ramazan, a za njim i Bajram, pa smo pitali mladu umjetnicu šta preporučuje za poklon.

– Mi uveliko punimo spisak i već sad spremamo narudžbe. Na prvom mjestu jeste ramazanska tabla za ispisivanje vremena sehura i iftara kao i dana posta. Posebno je zanimljiva dječici i zato je kod nas na prvom mjestu u ovo predramazansko vrijeme.

Nakon nje, tu je širok izbor levhi i slika za svačiji ukus. Levha „Bismilla“ je svakako prva na ljestvici kao i „Ajetul Kursija“, mada ni ostale ne kasne za njima. Nama je važno da je kupac zadovoljan i ljepota ručnog rada je baš u tome da svaki od naših radova možemo izmijeniti, doraditi i prilagoditi svakome – zaključuje Ajla.

Pročitajte još