Renee Zellweger: Ljubav života stigla u pedesetoj

Piše: Selma Hodo

Renee Zellweger rođena je 25. aprila 1969. u gradu Katyju u saveznoj američkoj državi Teksas, a odrasla je u porodici švicarskih korijena po ocu i norveških po majci. U tinejdžerskim godinama bila je veoma popularna među školskim kolegama, jer je bila najbolja igračica ženske nogometne ekipe. Zbog toga je u godišnjaku dobila titulu “djevojka iz snova”.

Nakon srednje škole, otac joj je izgubio posao pa je slavna glumica morala raditi kao konobarica u noćnom klubu. Vlasnik kluba joj je jedne prilike predložio da se oproba u ulozi striptizete, no Renee je to s gađenjem odbila, a ubrzo nakon toga počela je raditi reklame. Uprkos želji da postane olimpijska prvakinja, sudbina je odlučila drugačije i njen život je postao zauvijek vezan za dramaturgiju. Renee je diplomirala film i televiziju na Univerzitetu u Teksasu.

Ubrzo nakon toga stiže i prva uloga Dorothy Boyd u filmu “Jerry Maguire”, koja ju je vinula među zvijezde. Za ovu ulogu izabrao ju je Tom Cruise. Nakon ove uloge, ponudama iz Hollywooda nije bilo kraja.

Ipak, njena najpoznatija uloga je ona britanske novinarke Bridget Jones u trodijelnom filmskom serijalu. Za nju se udebljala dvadeset kilograma, konzumirajući brzu hranu poput pizza, hamburgera i krompirića s majonezom i kečapom, te savršeno izbrusila engleski akcent zbog čega su nakon premijere filma u vodu pale sve rasprave o izboru teksaške glumice za ulogu britanske heroine.

Tokom svoje dugogodišnje sjajne karijere Renee Zellweger uspjela je utjeloviti žene različitih karaktera: od razmažene bogatašice u ženu u filmu “Frozen from Miami”, pjevačicu s invaliditetom u “My Love Song” i ekscentričnu feministicu u filmu “Dovraga s ljubavlju!”.

Zbog svoje nevjerovatne transformacije Renee je osvojila dva Oscara. Prvog je osvojila 2003. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu “Studengora”.

ŽELJELA ODUSTATI OD GLUME

No, s vremenom su slava i uspjesi umorili slavnu glumicu, pa je odlučila napraviti petogodišnju pauzu. Mnogi su tada pomislili da je zauvijek odustala od glume, no ona se samo osjećala premorenom, iscrpljenom, a njeni prijatelji posvjedočili su da više nije mogla podnijeti ni svoj glas s filmskog platna.

– Jednostavno sam imala potrebu da ne radim stalno. Da ne moram da znam šta ću raditi dvije godine unaprijed – kazala je Renne nedavno za strane medije.

Njeno povlačenje iz medija bilo je za nju plodonosan period. Pohađala je časove javne politike i međunarodnog prava, kazavši kako ju je politika uvijek interesirala.

Po povratku su svi primijetili njen novi, drukčiji izgled zbog čega je spekulirano da se Zellweger u tom razdoblju podvrgnula različitim estetskim zahvatima. No, njen jedini komentar bio je da je “samo ostarjela”.

Godine 2020., glumica se vraća na velika vrata i osvaja svog drugog Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu “Judy” u kojem je utjelovila slavnu glumicu Judy Garland. Snimanje ovog filma, kako je kazala Renee, bio je sjajan način da ponovo zapali strast prema glumi.

– Ova godina u kojoj sam slavila Judy Garland bila je podsjetnik da nas naši junaci ujedinjuju i nadahnjuju, kako bismo pronašli najbolje u sebi. Kada slavimo svoje heroje, podsjećamo se ko smo – rekla je tada Zellweger.

Interesantno je da je Liza Minnelli, kćerka proslavljene pjevačice i glumice Judy Garland, poludjela kada je čula kome će pripasti naslovna uloga o biografskom filmu o njenoj majci.

No, očito je Minelli podcijenila Renne s obzirom na to da su svi bili oduševljeni vjernom imitacijom njene majke Judy.

UŽIVA U LJUBAVI

Renee nikada nija bila poznata po skandaloznom privatnom životu, pa se ni o njenim ljubavima nije previše pričalo. Bila je u vezi s Jackom Whiteom, glumcima Jimom Carreyjem i Bradleyjem Cooperom. Priča se da ju je Carry zaprosio vjereničkim prstenom čija je vrijednost procijenjena na 200 hiljada dolara. Nakon raskida zaruka Renee je prsten zadržala, a slavni glumac je nedavno izjavio “da je Renee njegova posljednja prava ljubav”.

S muzičarem country muzike Kennyjem Chesneyem uplovila je u bračnu luku, no sreća nije dugo potrajala pa su se razveli nakon nekoliko mjeseci.

U brakorazvodnom zahtjevu glumica je kao razlog za poništenje braka navela “prevaru”, što je izazvalo brojne komentare. No, zrele godine igrom slučaja slavnoj glumici donijeli su neočekivani dar – ljubav života u pedesetoj.

– Ljubav u pedesetoj bila mi je najljepši dar koji sam mogla zamisliti. Došao je neočekivano, u trenutku kad ljubav više nisam niti tražila, a donijela mi ga je igra slučaja i moja pokojna prijateljica Nancy Ryder, agentica za odnose s javnošću. Ne mogu vjerovati kakav je splet nevjerovatnih okolnosti bio potreban da se to dogodi – izjavila je Renee Zellweger.

Glumica je u vezi s deset godina mlađim britanskim televizijskim voditeljem Antom Ansteadeom, a upoznali su se u emisiji koju je vodiio.

– Nancy je preminula u ljeto 2020. od posljedica amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u 68. godini života, a da se odužim njenim njegovateljima, prihvatila sam poziv u britanski show o automobilima uz uslov da oni dođu sa mnom. I to je bilo to – izjavila je.

Anstead se neposredno prije nego što je upoznao Renee razveo od supruge Christine Haack s kojom ima dvogodišnjeg sina Hudsona.

I dok uživa u svojoj “ljubavi života”, slavnu glumicu Renee trenutno možemo gledati u NBC-evom serijalu “The thing about Pam” u kojem igra 63-godišnju ženu osuđenu na doživotnu zatvorsku kaznu zbog okrutnog ubistva. Ona je također i izvršna producentica ovog serijala.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti