Fashion talk sa Nejlom Čajlaković Efendić: Uživam u slojevitim outfitima

Piše: Ilma Jakubovic

Kako volim eleganciju, isto tako preferiram i casual, boho, vintage i sportski stil. Nisam tip žene koji često nosi visoku štiklu. Cvjetni uzorak je favorit proljeća i vjesnik toplijih, sunčanih dana

Nejla Čajlaković Efendić (29) je mlada dama koja svojim odjevnim kombinacijama plijeni pažnju gdje god se pojavi. Njene stilski upečatljive formule, od slojevitih kombinacija s plisir suknjom, bijelim i nude varijantama do upečatljivih kombinacija s efektnom ljubičastom bojom mogu biti i vaša svakodnevna inspiracija. Enormna ljubav prema modi i oblačenju rezultirala je kreiranjem brenda „KAT“, koji uz Nejlu čine još dvije osobe, od kojih je glavna, jedna nevjerovatna žena, osmislila i sašila veliki broj njenih kreacija. Samo za „Azru“ Nejla je otkrila sve svoje modne tajne.

Moja jutarnja procedura oblačenja je…

– Ništa osobito, naročito ako niste „primorani“ ustajati svako jutro i ići na posao, tako da moj početak dana podrazumijeva „kućnu varijantu“ za koju gledam uvijek da je, prije svega, udobna. Za oblačenje ne izdvajam mnogo vremena, jer sam neko ko se sprema u zadnji čas. Većina mojih odjevnih komada iziskuje peglanje, tako da ja to najčešće radim u nekoj trci i letu. Još ako na to dodate da sam jedna tipična Vaga i da pri spremanju skoro uvijek ‘vagam’, tj. neodlučna sam oko sitnica, onda svjedočite tragikomičnom mini showu, sve do čina izlaska iz stana (smijeh).

 

Za svakodnevne outfite inspiraciju pronalazim…

– U glavi. U rijetkim slučajevima desi se da na društvenim mrežama vidim neku odjevnu kombinaciju, bolje rečeno određeni sklad boja koji mi se svidi, „ureže“ negdje u glavi pa ih i sama implementiram na neki svoj način. Inače je to prilično spontano; otvorim ormar, a onda nekako dnevno raspoloženje „diktira“ i dnevnu kombinaciju.

Moj odjevni stil je…

– Hibridan u svakom smislu. Nikada nisam mogla, a iskreno i ne želim svoj stil ograničiti u samo jednom pravcu. Kako volim eleganciju, isto tako preferiram i casual, boho, vintage i sportski stil. Od svega nabrojanog sportski definitivno najmanje „nosim“, ali ga ne isključujem. Ta hibridnost možda se najviše očituje u slojevitim outfitima, u kojima, naprosto, uživam, jer uvijek i iznova iziskuju određenu dozu kreativnosti i izazova. Jedna od specifičnih karakteristika mog stila, jesu beretke i šeširi koje često nosim i mnogo volim. Kažem „specifična“ samo zbog toga što kod nas još nije uobičajeno vidjeti ženu s hidžabom koja to nosi, mada ih je u posljednje vrijeme sve više, što mi je jako drago.

 

Ljubav prema modi sam naslijedila od…

– Ne bih vam znala reći, jer iskreno u bližoj porodici niko nije privržen istom stilu. Imam dvije starije sestre, koje imaju u potpunosti drugačiji stil od moga. Sve smo na svoj način modno osviještene. Ipak me, kao i roditelji, često konsultiraju, nazovu i pitaju, šta kako s čim najbolje kombinirati. Osobito ako imaju neke „važne događaje“, tad mi šalju slike i traže savjete.  Zaista uživam i u toj ulozi, tzv. modnog savjetnika, pa čak kad je to samo i bližim članovima porodice ili prijateljicama.

 

Slaba tačka mi je…

-Sunčane naočale. Jednostavno ne mogu ništa zamisliti bez njih. Kupujem ih kad god mogu, i nikad mi ih nije dosta. Malo je reći da su slaba tačka. Neko bi to nazvao i opsesijom.

 

Ne štedim na…

– Izdvajanju za ručni rad, bio to neki odjevni predmet (koji najčešće šijem) torba, kaiš od prirodne kože i sl.

Od bh. i regionalnih dizajnera cijenim…

– Uvijek uživam gledajući rad i kolekcije bh. dizajnerke Belme Tvico, ali i Irme Kohel. Koliko god im je rad različit, rekla bih, toliko je veći užitak pratiti ih. Izdvojila bih i Milana Senića, zbog njegove dominantne privrženosti crno-bijeloj zoni i minimalizmu kao osnovnim formama stvaralaštva. Imam osjećaj da se minimalizam kod nas u Bosni i Hercegovini u bilo kom obliku, umjetnosti, arhitekturi, dizajnu, pa i modi ne cijeni i ne rangira dovoljno vrijednim i zapaženim. Ne znam je li to zbog toga što općenito kao društvo, nažalost, više egzistiramo  u „kulturi “ kiča, pa nam je svaki oblik minimalizama „drugost“, a sve što je drugo i drugačije teže se prihvata.

 

Sa starom odjećom radim…

– Poklonim prijateljicama ili jednostavno proslijedim nekome ko je u potrebi.

Kada idem u shoping kupujem…

– Češće spontano. Koliko god zvučalo kao floskula, obično kad idete namjenski da nešto kupite ne nađete to što tražite. Sjećam se da sam za odbranu svog magistarskog rada željela da kupim elegantniju plisir suknju. U glavi sam tačno imala zamisao kakva bi trebala da bude, i cjelokupni outfit isplanirala do u detalje. Međutim, kao neko ko nosi isključivo maxi suknje, uvijek je, na stranu sve drugo, teže naći suknju upravo zbog te specifične dužine. Ne moram vam reći koliko sam tada obišla radnji, budući da je bio septembar pa je jesenska kolekcija već bila dominantna, ali nisam odustala dok je nisam našla. Zato mislim da je namjenska kupovina pomalo i stresna; imate neki zacrtan cilj šta „morate“ kupiti pa, ako to ne nađete, nastaju „muke“. Nebrojeno puta desilo mi se da odem po čizmice, farmerke, a vratim se s torbom, ili nečim trećim.

Najbolje mjesto za shopping za mene je …

– Bilo koje, samo da sam sama. Naravno da sam nebrojeno puta otišla s prijateljicama, i često idem, ali kad trebam u bilo kakav ozbiljniji shoping, gledam da idem sama, jer jednostavno tako obavim najefektniju kupovinu.

 

Kombinacija za spas u zadnji čas je…

– Uvijek i zauvijek bijela košulja. Da li će to biti s nekim jeansom, kožnom jaknom, ili neka elegantnija verzija s plisir suknjom, suknjom a-kroja, ili klasičnim pantalonama visokog struka, cigaret pantalonama, itd.  Također, oversized odijelo bilo u svjetlijim ili jačim bojama je uvijek dobitna i brza kombinacija.

Moja omiljena boja je…

– Bijela, iako, koliko mi je poznato, u literaturi se često navodi da bijela i nije boja. Volim reći da sam „žena od boja“, mada, kad pogledate evo, recimo, moj Instagram profil, ispala bih prilično kontradiktorna, jer na njemu prevladavaju smeđe i neutralne nijanse, osim crne, sive i plave. Ali, zaista ne zazirem od bilo koje boje. Osim možda crvene. Nju mogu „iznijeti“ samo u detaljima.

 

Vrsta štikle koju preferiram je…

– Klasična salonka. Nisam tip žene koji često nosi visoku štiklu. Ne da je ne volim. Naprotiv, volim vidjeti ženu u visokim potpeticama. Volim ih i sama obuti, ali obično to bude za neke posebne prilike ili ljetni večernji izlazak, kad češće napravim iznimku.

Top print za nadolazeće dane je…

– Definitivno, cvjetni uzorak koji je nekako favorit proljeća i vjesnik toplijih, sunčanih dana.

 

Moji omiljeni odjevni favoriti ove sezone su…

– Odijelo u nekoj neutralnoj nijansi, baloneri koji se uskoro počinju nositi, tj. već se nose, kardigani, košulje s mašnom koje su uvijek neodoljive, bijele traperice i prsluci.

Da mogu birati, modno doba u koje bih se vratila je…

– Mislim da bi to bile neke 40-e. Ne znam zašto, ali te jednostavne elegantne haljine prigušenih tonova  u „strogoj“ kombinaciji sa šeširom i rukavicama, oduvijek  su mi bile posebno privlačne.

 

Kada sam sretna, biram boje…

– Iako je općepoznato da odjeća i boje itekako utječu na naše raspoloženje, kod mene to nije neko pravilo. Štaviše, kada se psihički ne osjećam najbolje, pokušam fizikom nadomjestiti, fokusiram se na neki upečatljiviji, efektniji outfit i boje.

Najudobnije se osjećam u…

– U bilo kojem casual outfitu, u kombinaciji s gležnjačama.

 

I najizazovnije…

– Zavisi kako gledate na sam pojam, kao i na sve drugo u životu. Imam običaj reči da je percepcija čudo, a ujedno i najveći Božiji blagoslov. Na nekome mini suknja ili izražen dekolte izgleda neumjesno, vulgarno, „too much“, kako često  kažemo, dok na nekome izgleda stilizovano. Do osobe je koja to nosi, kombinira i načina na koji to sve iznese, ali i do nas koji percipiramo.

Stilom me inspirira…

– Sve što vidim, a što mozak procesuira da bih isto ili makar slično mogla nositi.

 

Večenju kombinaciju „podižem“…

– Modnim dodacima, u vidu nekih elegantnih detalja. Često imam običaj reći da su detalji sve. Mala svilena mahrama oko vrata, ili neki decentan remen koji garantujem, svaku odjevnu kombinaciju može podići na jedan level više. Ili jednostavno neki upečatljiv krupni komad nakita.

Moda je u mom životu na ljestvci …

– Ne bih je rangirala nikakvom brojkom, ali da mi je bitna, jeste. Daleko od toga da je nužno najbitnija. Često se susrećem s predrasudama, stereotipizacijom i raznim etiketiranjima. Nerijetko ćete čuti, što je najžalosnije i od samih žena, da je lijepa, sređena žena, ekvivalent glupoj ženi. Za ženu koju u jutarnjim satima sretnu na ulici s visokom potpeticom i sređenu, često kažu da vjerovatno nema pametnijeg posla pa je stigla srediti se tako rano, itd. A sve su one „samo sređene“ dok ne progovore. Ovakva i slična generaliziranja su, nažalost, naša svakodnevnica, kojoj smo sve mi garantujem prisustvovale makar jednom u životu, ili smo i same eventualno bile ‘trpni’ subjekt sličnog generaliziranja. Ali to je već neka druga opširnija tema.

 

Odjevni komadi koji nikada ne izlaze iz mode su…

– Vjerovatno ono što svaka žena ima u ormaru barem u jednom primjerku, a to  je crna haljina, bijela košulja, kožna jakna, svevremenski jeans u bilo kom obliku, baloner, bijele traperice, majice, košulje ili haljine s prugicama, tačkicama, i sl.  To su neki bazni, klasični komadi koje imamo sve mi, a kojima uglavnom dodajemo klasične crne salonke, crnu torbu i kaput. Ja sam navela crnu čisto kao primjer univerzalne „neprolaznosti“, ali ću crnu uvijek rado zamijeniti camel bojom.

Odjevni komad koji sam “dobila u naslijeđe” je…

– Nemam ih mnogo, nažalost. Posjedujem jedan zeleni oversized blejzer koji mi je posebno drag, a toliko je zahvalan za kombiniranje. Dobila sam ga od mamine rodice koja ga je i sama nosila kad je bila mlada. Sašila ga je u nekadašnjem „Borcu”,  tvornici konfekcije u Travniku, gdje je radila. Dakle, star je 30-ak godina. To su stameniti komadi odjeće koji, čini mi se, nemaju kraja.

 

Da ormar mogu zamijeniti s jednom osobom, to bi bila…

– Jedna od omiljenih, influenserica Sena Sever.

Na putovanja nosim…

– Peglu obično prvu spakujem, pa kozmetiku. Sve zavisi od godišnjeg doba, vremenskih prilika i niza okolnosti.  Obično kad negdje putujem provjerim vremensku prognozu i uvijek, ali baš uvijek, pakujem već unaprijed smišljene kombinacije. Nikad ne pakujem odjeću za put tek onako nepromišljeno. Time uštedim na vremenu, bespotrebnom razmišljanju šta obući ili stresiranju da nisam ponijela nešto što mi je baš potrebno. Kada unaprijed sve osmislite i tačno spakujete cjelokupni outfit, vjerujte mi, spasili ste pola zdravlja.

 

 

Pročitajte još