Pita od jabuka kao iz McDonaldsa: Jednostavan recept za prepoznatljiv ukus

Piše: Azra

Vjerujemo da svaki odlazak u McDonalds prosto ne završava bez omiljene poslastice – prepoznatljive pite od jabuka. Svako ko je probao nešto slično, sigurno mu se rado vraća a sada imate priliku da u ovoj toploj i ukusnoj poslastici uživate u vašem domu kad god to poželite. Uz recept koji smo pronašli na Instagram profilu simboličnog naziva @hoceskomad priredite vašoj porodici i prijateljima nezaboravno druženje.

U nastavku donosimo i recept:

Nadjev:
4 jabuke
100g maslaca
120g šećera
1 velika kašika cimeta
2 kašike gustina
 Još:
500 g lisnatog tijesta
3 kašike šećera
1/2 kašike gustina
1/4 kašike šećera
1 jaje
PRIPREMA:
Nadjev: na tavi otopiti maslac i dodati na kockice narezane jabuke, zatim šećer, cimet i gustin te ih dinstati na srednje jakoj vatri 10-15 min.
Lisnato tijesto izvaljati i narezati na 6 dijelova, svakom dijelu krajeve premazati razmućenim jajetom , filovati te preklopiti i krajeve utisnuti viljuškom.
Svaku pitu premazati jajetom i posuti šećerom,cimetom i gustinom koji ste prethodno pomješali. Peći ih na 180 C 20-30min ovisno o jačini  pećnice.

Lisnato tijesto i komadići jabuka u nadjevu od maslaca s cimetom koji daje posebnu notu, za čije ljubitelje će ovo sigurno biti pravo osvježenje, zimi predlažemo servirati uz čaj ili kafu a u ljetnoj varijanti uz par kugli sladoleda i preljev po izboru. Vjerujemo da će se tražiti komad više. Dobar tek!

(E.M.)

Pročitajte još