Nakon dvogodišnje pauze hit komedija „Ja, Bosanac“ ponovo u Sarajevu

Piše: Azra

„Ja, Bosanac“ – komedija o nama koja je izazvala oduševljenje publike širom Bosne i Hercegovine, te u susjednoj Hrvatskoj gdje je redovan gost zagrebačkih teatarskih scena, nakon dvogodišnje pauze ponovo je pred vjernom sarajevskom  publikom.

U CKM-u Općine Centar, populatnoj Teatarskoj sceni Jelićeva, Posljednji Bosanac, kojeg tumači Aldin Tucić i njegova žena Rasema Ćevljanovićka u interpretaciji Negre Čičić, zaigrat će komediju mentaliteta, žestoki kabare pun humora, provokacije i pjesme, u petak, 15. aprila u 20 sati.

Na Dam Armije Bosne i Hercegovine sa ispruženim dlanom, dočekujemo komediju koja preispituje ljubav Bosanca prema domovini, da li otići ili ostati, ali i sve promjene koje su nam se zbile posljednjih nekoliko decenija.

 „Ja, Bosanac“ je ozbiljna komedija iz provjerenog bh. komediografskog pera Indire Kučuk-Sorguč, o identitetu bosanskog čovjeka, njegovom konstantnom traženju i lutanju od kako je došao na ovaj svijet u zemlju trokuta i tronacionalnosti ali i zemlju koja geografski sliči srcu – Bosnu i Hercegovinu. Na tom mukotrpnom putu pronalaženja sebe on se opire svemu što je za njega novotarija, što njegov um ne može da shvati i što mu rascjepljuje ionako podvojenu ličnost. 

U bogumilskoj dilemi: ostati u BiH kao jedini preostali endemski Bosanac ili otići u tu, kako kaže, „šatro Evropu“ i iznevjeriti svoj bitak, on odmah na početku predstave postavlja pitanje: „Ima li Bosanaca u Bosni ikako? Ko od prisutnih u sali ima bosanski pasoš?“ 

Rascjepkan u sebi i odgajan  uz dominantnu majku Šerifu „ognjem i mačem“, Posljednji bosanski bogumil prolazi kroz svoje djetinjstvo, mladost i zrelo doba gledajući u retrovizor svojih sjećanja uspoređujući to doba sa ovim današnjim, karikirajući i tradiciju i modernost, tražeći izlaz iz tog začaranog bosanskog trougla (majka-supruga-kćerka/ Evropa-BiH-Ex YU).

Ulogu Bosanca tumači izvanredni glumac mlađe generacije, komičar Aldin Tucić, koji igra i Bosančevu majku Šerifu kao i široki raspon likova koje možemo prepoznati sa današnje političke i estradne scene. Njegovu suprugu Rasemu, Evropljanku Ćevljanovićku, koja svira klavir i pjeva, i želi grčevito u Evropu, tumači sjajna Negra Čičić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti