Samouka dizajnerica Rasema Dolićanin kreira jedinstvene komade odjeće

Piše: Ilma Jakubovic

Ono po čemu je „Lina“, sigurno, najpoznatija jesu spavaćice za trudnice/dojilje. Kako još radim online prodaju, sve ponude se mogu pogledati na mojoj Instagram stranici @lina.lina_fashion. Najviše se provede vremena u mašti, haljina se tu, ustvari, i kraja i prekraja, oduzima i ubacuje. I kada se ona završi, onda je lahko sve to prebaciti na papir pa na platno

Rasema Dolićanin, samouka dizajnerica islamske odjeće, po struci je stomatološka sestra – tehničarka, a ovim hobijem, koji polako prerasta u pravi mali biznis, bavi se nepunih šest godina. Kako nam priča, ljubav prema dizajniranju odjeće rodila se 2015., kad je odlučila ispuniti svoju vjersku dužnost – hidžab.

– Kako sam osoba koja je i prije voljela unikatne i nesvakidašnje stvari i pošto sam visoka, nisam mogla pronaći odjeću koja mi se dopada i koja je dovoljno duga, odlučila sam se na pohađanje kursa šivenja. I to je bila jedna od boljih odluka u mom životu – prisjetila se Rasema na početku našeg razgovora.

Njen mali brend „Lina“ nastao je iz ljubavi koja se rodila nakon prvog sašivenog komada odjeće.

– Uvidjela da je to nešto što će me ispunjavati. I zaista jeste, pronašla sam se u ovom poslu, jako volim raditi i razmišljati, izmišljati, pa i mučiti se, ali kada na kraju to ispadne kako sam zamislila zadovoljstvo i sreća je nešto što me danima nosi, kazala je 33-godišnja dizajnerica te otkrila koji proizvod je najtraženiji.

SPAVAĆICE ZA TRUDNICE

– Ono po čemu je „Lina“ sigurno najpoznatija jesu spavaćice za trudnice/dojilje kakve nisu postojale prije na našem tržištu. S praktičnim otvorom za dojenje bebe, svakoj mami pružaju sigurno veliko olakšanje. Bez dugmića, kopči i rajsferšlusa. Jednostavno, intimno i odmah spremno za gladnu bebicu koja ne može da čeka.

Inspiraciju, ističe, pronalazi u sebi, u onome što se njoj sviđa, a svojim vjernim klijenticama uvijek nudi samo ono što bi i sama nosila.

 

– Pratim šta žene vole da nose. Svi smo različiti, pa sam zbog toga uvijek otvorena zam naprimjer, neki sitni detalj na haljini ako treba promijeniti, sve u korist mojih klijentica da prvenstveno one budu zadovoljne.

U ponudi su spavaćice, haljine, marame (himari), abaje, odjeća za ženu muslimanku, ali i sve žene koje vole taj stil odijevanja.

– Kako još radim online prodaju, sve ponude se mogu pogledati na mojoj Instagram stranici @lina.lina_fashion. Ali moja skorija budućnost jeste ponovo otvaranje obrta koji sam imala prije dvije godine, a koji sam morala zatvoriti zbog privatnih obaveza – iskreno će Rasema.

PRIRODNI MATERIJALI

Materijale koje koristi pri izradi svojih jedinstvenih rukotvorina kupuje isključivo u Bosni i Hercegovini. Kako kaže, najviše voli raditi s prirodnim materijalima, ali i to zavisi od godišnjeg doba.

Zamolili smo je da nam objasni kako izgleda proces nastanka jednog odjevnog predmeta, od mašte do gotovog proizvoda.

– Najviše se provede vremena u mašti, haljina se tu, ustvari, i kraja i prekraja, oduzima i ubacuje. I kada se ona završi, onda je lahko sve to prebaciti na papir pa na platno. I sve je to individualno, ne mogu tačno precizirati koliko je vremena potrebno. Bitnije od vremena su ljubav i pažnja koje se utkaju u svaki šav, u svaki ubod, pa na kraju kada je “mazite” peglanjem do konačne probe, e to vrijeme je neprocjenjivo – zaključuje Rasema.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti