Hrana u službi ljepote: Kako koristiti kokosovo ulje za njegu kose?

Piše: Azra

Kokosovo ulje jedno je od najcjenjenijih ulja koje se koristi kada je u pitanju njega. Posebno je bogato laurinskom, miristinskom i palmitinskom kiselinom, a sastoji se uglavnom od triglicerida srednjeg lanca. Ovaj jedinstven sastav je razlog zašto kokosovo ulje nudi široku listu prednosti.

Prvo i najvažnije, kao i većina ulja, odličan je emulgator, što znači da pomaže u dodavanju vlage koja zaglađuje i omekšava kožu. Takođe može da podstakne zarastanje rana i prirodna je pomoć kod ekcema.

Ovo ulje je bogato i polifenolima, što mu daje zaštitna, antioksidativna svojstva.

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu?

Kokosovo ulje može da bude odličan dio rutine za njegu kose, kao i za kožu glave. Kada su u pitanju vaši pramenovi, kokosovo ulje efikasno prodire u kosu. Za to je zaslužan visok sadržaj laurinske kiseline, koja ima odlično dejstvo na proteine u kosi.

Postupak korištenja je veoma jednostavan. Umasirajte jednu do dvije kašičice kokosovog ulja – u zavisnosti od debljine i dužine vaše kose – po sredini i krajevima i ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što je isperite. Na ovaj način kokosovo ulje djeluje kao regenerator.

Izvor: Nadlanu.com

(E.M.)

Pročitajte još