Jennifer Grey, Baby iz kultnog filma „Prljavi ples“: Djevojački uspjeh nikada nije ponovila

Piše: Ilma Jakubovic

Postala je zvijezda utjelovivši lik Baby u kultnom filmu „Prljavi ples“. Iako su na filmu izgledali kao idealni par, između nje i Patrica su postojale tenzije. Nakon njene druge operacije nosa Michael Douglas se okrenuo i nije je prepoznao. U svom srcu vjerujem da je druga polovica ženskog života najbolja polovica

Kćerka Oscarom nagrađenog glumca Joela Graya, najpoznatijeg po „Cabaretu“, glumica i spisateljica Jennifer, postala je zvijezda utjelovivši lik Baby u kultnom filmu „Prljavi ples“, koji joj je donio enormnu slavu prije 35 godina.

Rame uz rame s pokojnim Patrickom Swayzijem ispričala je priču o ljubavi, a i dan-danas je ostala upamćena njena replika: „Niko ne stavlja Baby u ćošak“. Iako su na filmu izgledali kao idealni par, među njima su postojale tenzije i nesuglasice.

To ne znači da danas 62-godišnjakinja nije više glumila, no jednostavno s niti jednom ulogom više nije postigla takav uspjeh. Možda je upravo iz tog razloga Jennifer Grey odlučila dodatnu zaradu potražiti pomoću svojih memoara „Out of the Corner“, koji će svjetlo dana ugledati 3. maja, a u kojima će se dotaknuti baš svih javnosti zanimljivih tema.

U memoarima Jennifer revidira vlastitu mitologiju, od lekcija iz djetinjstva o ljepoti i radnoj etici do njenih značajnih odnosa s Matthewom Broderickom i Johnnyjem Deppom, formiranim na vrhuncu njene slave. Također se vraća na svoju rinoplastiku, dva zahvata nosa zbog kojih je nekima postala neprepoznatljiva.

Danas, glumica i spisateljica, koja se razvela od Clarka Gregga 2020. godine s kojim ima kćerku Stelle, nikada se nije osjećala ugodnije u svojoj koži.

– Samo želim osjetiti ko sam sada. Ali, mislim da, kada pitaš druge ljude ko si, tražiš od ljudi da te vole i uzimaš njihovo mišljenje kao definiciju svoje vrijednosti, to je sklizak teren – kazala je Jennifer u intervjuu za magazin „People“ nakon 35 godina.

Plastična operacija koja je pošla po zlu

Nakon njene druge operacije nosa Michael Douglas se okrenuo i nije je prepoznao.

– Bio je to moj prvi izlazak u javnost nakon operacije i doslovce sam postala nevidljiva. U očima javnosti kao da više nisam postojala, a najčudnije od svega je da sam se upravo toj ideji cijelog svog života opirala i bila sam užasno iznervirana, jer mi je majka stalno govorila da bih trebala operirati nos. Kao da sam se predala u ruke neprijatelja. Pomislila sam da sam dobra i bez toga, da to nisam trebala napraviti. Ona me voli, voljela me, oduvijek je i bila pragmatična, uvijek mi je govorila šta treba da radim i kako da se ponašam ako želim biti glumica. No, kad sam bila dijete, bila sam potpuno protiv rinoplastike. Taj stav je bio kao moja religija, ali sam poklekla – kazala je Grey.

Sa samo 16 godina počela je živjeti dvostrukim životom. Škola danju, „Studio 54“ noću, te je usljed zatrpanog rasporeda počela konzumirati narkotike.

– Da, bilo je mnogo droge i pića. Stalno. Imala sam dečka, noću smo bili vani po klubovima. Presvlačila bih se kod njega i išla u školu. Živjela sam dvostrukim životom. Pokušavala sam proći kroz srednjoškolske godine kako bih mogla nastaviti sa svojim životom, jer nisam izlazila s dečkima mojih godina. Nikada u životu nisam izlazila s tinejdžerom. Mislim da se nikad nisam ni ljubila tinejdžera. Bila sam dobra djevojka kojoj nije dopušteno biti ništa drugo osim savršena, pa sam morala sakriti cijelo ovo drugo iskustvo, koje je stvarno individualno. Svi oko mene bili su vrlo uspješni, što je bio veliki pritisak za mene.

U tom trenutku u New Yorku, iz čistog glamuroznog ugla slavnih, imala je osjećaj, kako priča, da se nalazi usred užarenog svemira.

Loš odnos kad se kamere ugase

Dugo je išla na razne audicije, čak je bila i na audiciji za „Flashdance“.

– Ne mogu ni izbrojati koliko sam puta išla na audicije, plesala u visokim potpeticama, tajicama i trikou, ali je osjećaj bio fantastičan.

Film „Prljavi ples“ prati ljubavnu priču između njenog i Patrickovog lika, no, iako je teško povjerovati, njih dvoje nisu imali najbolji odnos kad se kamere ugase.

– Na isti način na koji Baby i Johnny nisu trebali biti zajedno ni mi nismo bili prirodna podudarnost. A činjenica da smo trebali biti prirodni spoj stvorila je napetost. Jer, normalno, kada se nečije energije ne poklope, oboje idu dalje, ali mi smo bili prisiljeni biti zajedno. I to što smo bili prisiljeni da budemo zajedno stvorilo je neku vrstu sinergije. Da imam sada priliku razgovarati s Patrickom, rekla bih: „Tako mi je žao što nisam mogla samo cijeniti i uživati ​​u tome ko si, umjesto da želim da više ličiš onome što sam željela da budeš“ – objašnjava Grey.

Tada je cijela država „navijala“ da oni postanu par i u privatnom životu, ali oni nisu dijelili baš nikakav interes. Osim toga, Swayze je bio oženjen i silno zaljubljen u svoju ženu, a ona u vezi s Matthewom Broderickom. Također, ono što je zanimljivo jeste nastavak „Prljavog plesa“, Jennifer je otkrila i kako napreduju pripreme.

– Radim s Lionsgateom i razrađujemo scenarij. Time se bavim već dvije godine. Željela bih dati novim generacijama, novoj publici iskustvo slično onome koje smo imali mi. Svjesna sam da to ne možemo preslikati, ali im možemo pružiti priliku da imaju svoju priču. „Prljavi ples“ je bio bajka, uspješan film i formula, koristeći ples kao metaforu za utjelovljenje vaše energije i izlazak iz vaše glave, te pomjeranje vaših granica – zaključila je glumica.

Ono što ju je činilo posebnom i lako prepoznatljivom su upravo bile te njene nesavršenosti, a kada ih je estetskom hirurgijom otklonila, njena slava i uspjeh su nestali. Vidjet ćemo da li će nas u 62. Jennifer iznenaditi još kojom ulogom ili je pak njeno vrijeme prošlo.

 

Veza s Johnnyjem Deppom

– Energija koja je vladala između nas dvoje bila je neopisiva. Nikad u svom životu nisam vidjela takvog tipa. U svim segmentima sam bila očarana njegovim likom i djelom.

 

Zanimljivosti o „Prljavom plesu“ koje niste znali

  1. Film je sniman u oktobru. Listovi na drveću i cvijeću u pozadini scena obojeni su u zeleno kako bi scene izgledale autentično.
  2. Pjesma „The Time of My Life“ dobila je 1998. godine Oscara za najbolju filmsku muziku. Nagradu su predali Liza Minneli i Dodley Moore.
  3. Glavna glumica – Jennifer Grey – imala je za vrijeme snimanja 27 godina. Dakle, bila je deset godina starija od lika koji je glumila.
  4. U stvarnom životu se Jennifer Grey i Patrick Swayze nisu podnosili. Prije ovog filma radili su zajedno u filmu „Crvena zora“ („Red Dawn“) – i tamo su se često prepirali i gledali ispod oka.5.Radnja filma odvijala se ljeti, a snimalo se u oktobru. Voda u jezeru je bila toliko hladna da su usne glumaca poplavile. Iz tog razloga nije bilo bliskih kadrova u legendarnoj sceni.
  5. Billy Zane (poznat po ulozi u filmu „Titanic“) trebao je, zapravo, glumiti Johnnyja Castlea. Nije dobio ulogu jer on i Jennifer Grey nisu harmonično izgledali pred kamerom.
  6. Troškovi filma iznosili su šest miliona dolara, a film je zaradio oko 214 miliona. Nastavak filma („Prljavi ples 2“) koštao je 25 miliona, ali zaradio je tek 14.
  7. Za ulogu Baby je na audiciji bila i Sarah Jessica Parker.
  8. Cynthia Rhodes bila je prva glumica – dakle, prije svih ostalih – koja je dobila ulogu u filmu „Prljavi ples“.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti