Melisa Hujić: Ekonomistica koja je postala modna dizajnerica

Piše: Ilma Jakubovic

Nakon desetak godina rada kao ekonomistica poželjela sam raditi kreativinije poslove. Vodilja cijelog koncepta jeste da se odjevni komadi mogu nositi u svim prilikama, da su multifunkcionalni, a istovremeno da se dame osjećaju udobno, ženstveno i privlačno. Ovog proljeća nećete pogriješiti budete li birali odjeću pastelnih boja, ali i jarkih nijansi, te cvjetne uzorke

Sarajka Melisa Hujić vlasnica je i osnivačica jedinstvenog modnog brenda “Etiqette” za dizajniranje i izradu ženske odjeće i modnih dodataka.

Brend „Etiquette“ je priča koju je Melisa pokrenula kako bi sebi napravila drugačiji komad nakita za izlazak, ali ubrzo je prerasla u svakodnevnu opsesiju za stvaranjem unikatnih narukvica, a nedugo zatim i odjevnih predmeta.

– Nakon desetak godina rada u nevladinom i privatnom sektoru kao diplomirana ekonomistica, poželjela sam raditi kreativinije poslove. Nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku, raditi bez radnog vremena, bez sigurnih primanja, ali moja ljubav prema ovom poslu bila je jača od svih strahova – kazala je Melisa na početku razgovora za naš magazin.

Pri izradi predmeta, priča nam, vodila se potrebom da budu drugačiji, ali ipak nosivi u različitim prilikama i kombinacijama. Stoga ju je upravo urbana žena, kojoj je potrebno sve i malo u isto vrijeme, motivirala da počne dizajnirati asimetrične haljine nosive u svim prilikama.

ODRAZ ŽENSTVENOSTI I STILA

-„Etiquette“ je inspirisan mojom ljubavlju prema modi i ljepoti, koja me prati još od djetinjstva. Danas je dječije nestrpljenje zamijenjeno umjetničkim, odlučno i nesigurno u isto vrijeme. Euforija koja prati svaki završeni dizajn je jasan pokazatelj da prava ljubav s godinama postaje samo jača – ističe dizajnerica.

Vodilja cijelog koncepta jeste da se njeni odjevni komadi mogu nositi u svim prilikama, da su multifunkcionalni, a istovremeno da se dame osjećaju udobno, ženstveno i privlačno, a haljine zauzimaju glavno mjesto u Melisinim kreacijama.

– Haljina je odraz ženstvenosti i stila, a naše su dizajnirane da budu nošene na više načina i u svakoj prilici, što nas čini posebnim. Krojenje, šivenje i sve što prethodi tom poslu, kupovina materijala, osmišljavanje komada, crtanje, bez obzira je li riječ o asesoarima ili odjeći, opuštaju me i odvode u novi svijet, daleko od svakodnevice. Često kažem da je moj posao moja antristres terapija.

Početkom ove godine, kako ističe, inspirirale su je uspješne žene koje je okružuju, te je počela kampanju simboličnog naziva “Žene koje osvajaju svijet”, s motivacijom da ponudi kolekciju haljina koje su istovremeno elegantne i udobne, za svaki dan, ali i za posebne prilike.

– Inspiracija su nam uspješne poslovne žene, ali i žene ostvarene u drugim područjima, majke, tetke, sestre – jake figure koje imaju rješenje za sve probleme i na koje se uvijek možemo osloniti. A kako biti žena koja može sve ako nam ono što nosimo nije udobno, je ipak smo sebi najbitnije i najpreče. Bitno je da ne moramo birati između odjeće koja je kvalitetno napravljena, funkcionalna i udobna i one koja je lijepa i ženstvena, kako bismo u svim obavezama sačuvale ženstvenost i osjećale se lijepo.

URBANE ŽENE

Ova kolekcija je svjedočanstvo inspiracije Melise i njenog sjajnog tima, koju su pronašli u urbanim ženama. Neke od njih su okupili i ispred objektiva u njihovim omiljenim “Etiquette” haljinama.

– U budućnosti želim razvijati nove komade odjeće, te da brend raste i bude prepoznatljiv s etiketom proizvedeno u BiH, ali i proširiti tržište. Planiram se pojaviti na nekoliko revija, jedna od njih je uskoro, a u saradnji s udruženjem za osobe s poteškoćama u razvoju, te uz ostale bosanskohercegovačke brendove, ponudim proizvode od čije prodaje će se sakupljati sredstva te osobe. Odnedavno se proizvodi nalaze i na Orea platiformi, a planiramo nastaviti i organizovanje popo-up shopova – ističe Melisa.

Stiglo nam je proljeće, a Melisu smo upitali šta će se nositi ove sezone.

– Cijeli koncept mog brenda zasniva se na ideji da je stil nešto što je sasvim lično, prepoznatljivo, što godinama gradimo, naš jedinstven način oblačenja. Ovog proljeća nećete pogriješiti budete li birali odjeću pastelnih boja, ali i  jarkih nijansi, te cvjetne uzorke – zaključila je dizajnerica.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti