Zdravko na početku karijere nije bio Čola: Malo ko se sjeća njegovog njemačkog nadimka

Piše: Azra

Jedan od najpoznatijih pjevača sa ovih prostora i prava muzička legenda Zdravko Čolić pokušao je da osvoji i zapadnu Evropu sredinom sedamdesetih, što svojim talentom tako i izgledom.

Prvi javni nastup imao je na takmičenju pjevanja amatera 1967.godine. Ozbiljnu muzičku karijeru počinje sa 17 godina kao član grupe “Mladi i lijepi”. Solo karijeru započinje početkom 70-tih godina, kada je snimio svoju prvu pesmu “Sinoć nisi bila tu”. Poslje prvih većih uspijeha, riješio je da se otisne u inostranstvo.

RomaTimes.News - Zdravko Colic's Secret Name: Wanted to Start a World  Career, so He Canceled

Njemački producenti su smatrali da je ime i prezime Zdravka Čolić teško za izgovor, pa su odlučili su da mu daju umjetničko ime Dravco. Ipak, Čola je odustao od opcije da gradi karijeru u Njemačkoj, budući da nije želio da se preseli u ovu zemlju.

Na kraju, ostale su Zdravkove pjesme na njemačkom, “Madre Mia”, “Rock N Roll Himmel”, “Alles was ich hab” koje su izašle 1974. godine.

Izvor: Telegraf.rs

(L. M.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti