Njega kovrdžave kose: Trikovi pomoću kojih ćete uvijek imati savršene lokne

Piše: Azra

Iako djeluje lakše, održavanje kovrdžave kose je zapravo teže nego kod drugih tipova kose. Kovrdžava kosa je suha i više sklona pucanju od ravne ili talasaste. Često je vrlo “neposlušna”, a da bi djelovala uredno potrebno je uložiti energiju i vrijeme u njeno oblikovanje.

Bilo da se radi o drugačijem načinu sušenja i oblikovanja kose ili o upotrebi hidratantnih proizvoda, postoji nekoliko načina na koje možete njegovati svoje lokne, a donosimo neke od njih.

Šamponi za kovrdžavu kosu 

Koristite blage šampone, bez sulfata, koji će kosu očistiti, bez oduzimanja prirodne vlažnosti i prirodnog ulja.

Sulfat u šamponu izbegavajte, jer će potpuno isušiti dlaku, a naročito kovrdže koje su zbog njihovog okruglog oblika sklone isušivanju.

Pivo za kovrdžavu kosu

Postoji mnogo preparata na prirodnoj bazi koji se koriste za njegu kovrdžave kose. Jedan od najčešćih u upotrebi i sa kojim se većina žena susrela u svojim eksperimentima, jeste i pivo.

Pivo sadrži magnezijum i kalijum, kao i vitamin B koji kosi daje prirodni sjaj. Kosu prvo operite, očešljajte i dobro ocijedite od viška vode, a onda je polijte pivom.

Zabacite kosu naglavačke i sušite fenom sa difuzerom.

 Koristite maske za dubinsko hidriranje kose

Najvažnije je da ne koristite previše preparata. Koristite regenerator i neku masku, jer će oni biti dovoljni da hidriraju kosu i sačuvaju formu kovrdža. Maske nemojte držati duže od 15 minuta, a efekat će pojačati korišćenje kape za tuširanje. Također, ovo ne bi trebalo praktikovati, pa ni prati kovrdžavu kosu češće od dva puta sedmično.

Izvor: Ona.telegraf.rs 

(E.M.)

Pročitajte još