Sjećate li se Conchite Wurst s Eurosonga? Danas izgleda potpuno drugačije

Piše: S.P.

Zbog nevjerovatne pojave kojom je prije osam godina stala na evrovizijsku binu, te uzburkla cijelu Evropu, rušeći tabue i predrasude i odnijela pobjedu pjesmom “Rise Like a Phoenix”. Conchiti, odnosno Thomasu Tomu Neuwirthu, muzika je i dalje centar svijeta.

Iako su mu predviđali uspješnu i internacionalnu karijeru nakon pobjede, ostao je fokusiran je samo na rodnu Austriju i daleko je od one koja mu se te 2014. smiješila. Prvi put on se 2006. pojavio na televiziji, kada je učestvovao u šou “Starmania”, gdje je osvojio drugo mjesto. Godinu dana kasnije postao je bio član muškog benda “Jetzt anders”, a poslije raspada istog utihnula je i njegova pjevačka karijera.

Nakon što je 2011. završio školu za modni dizajn, učestvovao je u showu “Velika šansa”, kada je prvi put izašao u javnost kao Conchita Wurst.

Pored mužičkih saradnji koje je imao nakon pobjede na takmičenju, uslijedile su i mnoge modne ponude. Kao Conchita, nosio je modele Jean Paul Gaultier, ali i Karla Lagerfelda. Također, napisao je knjigu i pozajmio glas animiranom junaku u filmu “Pingvini sa Madagaskara”.

Conchita, koja se oduvijek osjećala kao žena zarobljena u tijelu muškarca, prošle godine je ipak riješila da odustane od imidža dugokose žene sa gustom bradom i ponovo uskoči u svoju mušku kožu.

Austrijski pjevač  ipak se i dalje šminka, ima kratku kosu i bradu i teško da biste naslutili da se u njemu krije lik nekadašnje evrovizijske pobjednice. No, po potrebi Thomas i dalje koristi šminku povremeno i oblači izazovne krpice.

Mnogi evropski mediji su nakon njegove pobede prenosili da je njegov imidž zapravo bio čist marketing, a spekulisalo se i da iza svega toga stoji velika suma novca koju je dobio da se tako predstavi u javnosti.

Pročitajte još