Aida Redžepagić, bh. fotografkinja i osnivačica Sarajevo Photography Festivala: Stigle prijave iz 29 zemalja

Piše: Ilma Jakubovic

Nisam željela da to bude online event i zato sam strpljivo čekala pogodne uvjete za okupljanja uživo. Mnogo sam zahvalna što sam već na prvom izdanju imala takvu ekipu. Grad Sarajevo je pružio veliku podršku Festivalu time što su nam omogućili da se Festival i izložba dese na najsvečanijem mjestu u Sarajevu – u Vijećnici

Aida Redžepagić, talentirana i ambiciozna bh. fotografkinja, osnivačica je Sarajevo Photography Festivala, koji je veliko osvježenje na kulturnoj sceni Bosne i Hercegovine, te sigurno vjetar u leđa mladim fotografima koji će na ovaj način imati priliku predstaviti svoje radove.  Sretna, ponosna, zahvalna i itekako uzbuđena, ističe da je ovaj projekt važan kako fotografima u BiH, tako i onim širom svijeta. Interesovanje javnosti za ovaj festival je pokazatelj da u Sarajevu, ali i u BiH, ima želje za dešavanjima kulturnog i edukacijskog karaktera.

– Ideja za Sarajevo Photography Festival postoji već nekoliko godina. Razmišljala sam o njoj još u 2020. godini, ali znamo svi kako su nam se završili planovi za 2020. Nisam željela da to bude online event i zato sam strpljivo čekala pogodne uvjete za okupljanja uživo – kazala je bh. fotografkinja na početku našeg razgovora, a potom otkrila kako teku pripreme.

– Prije nekoliko dana je završena prijava na takmičenje. Nevjerovatno smo ponosni, iskreno, još šokirani činjenicom da su se na prvo izdanje Festivala prijavili fotografi iz čak 29 zemalja. Nekoliko puta smo pregledali prijave i zapisivali iznova ove podatke, misleći da smo negdje napravili grešku, ali vijest je odjeknula, naš trud u vezi sa svakim detaljem Festivala i takmičenja je očito ostavio svoj trag i odrazio se na to da informacije stignu na sve krajeve Planete, od Kanade, Islanda, Australije, Kuvajta, UAE, gotovo svih zemalja Evrope. Jedva čekamo da vidimo koje će fotografije naš žiri izabrati kao najbolje u svim kategorijama i mnogo se radujemo izložbi u Vijećnici, koja je otvorena za sve posjetitelje.

 

OGROMAN POTENCIJAL

Festival će trajati od 13. do 15. maja, a uključuje takmičenje fotografije, izložbu fotografija, te predavanja o raznim temama iz oblasti vizuelnih umjetnosti. Aida se prvi put našla u ulozi organizatorice. Pitali smo je kako se snašla u ovoj posve novoj ulozi.

– Očekivala sam mnogo posla, ali zaista ne ovoliko. Posljednja dva mjeseca doslovno nemam vremena za spavanje, ali ni bilo kakve druge poslove. Fotografiju, kao svoj primarni posao, stavila sam po strani i sada sam u ulozi direktorice Festivala. Srećom, krenula sam na vrijeme, ali imam i divan tim posvećenih ljudi iza sebe, koji su jednako kao i ja entuzijastično prihvatili ovaj posao i rade ga s ljubavlju pa sve nekako teče po planu uz manje nedaće usput koje zajedničkim snagama rješavamo. Mnogo sam zahvalna što sam već na prvom izdanju imala takvu ekipu. Evo, upravo sam sada shvatila da 90 posto tima iza Festivala čine žene, pa posebna zahvala ide Ani, Selmi, Adni i Ines.

Kako kaže, fotografska scena u BiH ima ogroman potencijal te mnogo mladih i talentiranih fotografa kojima treba pružiti priliku da pokažu svoj rad široj javnosti.

– Nadam se da će Festival i takmičenje upravo to omogućiti. Najveća motivacija za rad nam je upravo to – festival koji ima veliku vrijednost za ovaj grad i državu, da pomaže razvoju fotografske scene, omogućava talentovanim fotografima platformu za promociju njihovog rada, pruža mogućnost da osvoje vrijedne nagrade, uvežu se s fotografima iz našeg regiona, naprave nove kolaboracije, čuju inspirativna predavanja… Svaki dan, kada osjetim umor nakon 15 sati neprestanog rada, ponovim ove stvari sebi iznova i napunim se nekom neopisivom energijom koja me tjera dalje.

 

TAKMIČENJE U OSAM KATEGORIJA

Takmičenje je podijeljeno u osam zasebnih kategorija: modna fotografija, dokumentarna, life, wedding, fotografija mobilnim telefonom, kreativna fotografija, pejzaž/urbani pejzaž i portret. Svaku od kategorija ocjenjuje stručni žiri i izabire prva tri mjesta u svakoj od kategorija. Nagrade osvajaju pobjednici prvih mjesta i Grand Prix pobjednik. Drugo i treće mjesto dobijaju certifikat o osvojenom mjestu.

– Mnogo smo zahvalni društveno-odgovornim kompanijama i organizacijama koje su podržale Sarajevo Photography Festival, jer bez njih ovo ne bi bilo moguće realizovati. Grad Sarajevo je pružio veliku podršku Festivalu time što su nam omogućili da se Festival i izložba dese na najsvečanijem mjestu u Sarajevu – u Vijećnici.

Festival će pratiti mnoštvo predavanja iz oblasti fotografije. Iz Hrvatske dolazi fotografski duo, Franjo Matković i Senja Vild, koji će govoriti upravo o temi kako je raditi kao duo u modnoj fotografiji. Osim njih, predavanje će održati Emir Klepo, profesor s BURCH univerziteta, o temi ”Aplikacije vizualnih narativa”, zatim Paul Lowe, dokumentarni fotograf čiji opus uključuje fotografisanje oslobađanja Nelsona Mendele, rat u Bosni, rat u Gazi… Panel o temi ”Poetika i tehnika slike” vodit će Jelena Janković i Mario Periša. Osim njih, Damir Šagolj, laureat Pulitzerove nagrade, također će održati predavanje.

– Obavezno posjetite predavanja i izložbu u sklopu Festivala. Bez obzira na to jeste li se prijavili na takmičenje ili ne, jeste li amater ili profesionalac, sadržaj Festivala je otvoren za sve i besplatan je. Osim što ćete naučiti nešto novo, ovo je divna prilika za upoznavanje i umrežavanje s fotografima iz našeg regiona – poručila je Aida.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti