Roditeljske aplikacije za nadzor djece na internetu

Piše: I.J.

Na tržištu se već neko vrijeme nalazi čitav niz jednostavnih aplikacija, čija instalacija omogućuje roditeljima pristup i kontrolu aktivnosti njihove djece na tabletima i pametnim telefonima.

Igre, gledanje filmova, slušanje muzike, pa i obično “surfanje” internetom, ali i izbjegavanje svih vrsta neprikladnih sadržaja, više neće skretati pažnju s učenja, vježbanja, koncentracije tokom nastave ili porodičnog ručka. Vremena i trendovi se mijenjanju, a želite li i dalje uspješno učiti svoju djecu poštovanju i odgovornostima, dužni ste prilagoditi im se.

Dinner Time Plus (za Android i iOS)

Ovom vrlo jednostavnom aplikacijom roditelj sa svog pametnog telefona može podsjetiti dijete da je vrijeme za odmor ili učenje, odlazak na spavanje ili zajednički ručak i večeru. U postavljeno vrijeme aplikacija na djetetovom telefonu blokira njegovu dotadašnju aktivnost te ga upozorava da je, naprimjer, vrijeme za spavanje. Dinner Time Plus aplikacija nudi roditeljima i čitav niz drugih mogućnosti, od postavljanja rokova za korištenje pojedine aplikacije i cijelog pametnog telefona ili tableta, preko prikaza šta trenutno vaše dijete radi na svom uređaju do blokiranja pojedinih aplikacija u određeno vrijeme, naprimjer, u vrijeme trajanja nastave.

Mobicip (za Android, iOS, Mac i Windows)

Mobicip aplikacija jednako je efikasna na pametnim telefonima, kao i na stolnim i prijenosnim računalima. Ova aplikacija omogućava roditeljima praćenje historije pregledavanja internet sadržaja, kao i korištenje različitih programa. Ukoliko je potrebno, mogu se odrediti vremenska ograničenja korištenja pojedinog sadržaja, kao i blokirati neprimjereni sadržaj za dijete. Funkcioniranje aplikacije osmišljeno je kroz definiranje filtera, odnosno tri moguća nivoa filtriranja, strogo, umjereno i zrelo, koja djeci određuju način pristupa internetu, kao i količinu i dostupnost određenog sadržaja.

Mama Bear (za Android i iOS)

Mama Bear nudi razne usluge i čitav niz nivoa nadzora i zaštite vaše djece. Ovom aplikacijom možete pratiti njihov sadržaj i aktivnosti na društvenim mrežama, ali i čitati sve dolazne te odlazne tekstualne poruke. Mama Bear aplikacija može u svakom trenutku otkriti i gdje  se nalazi dijete, zahvaljujući usluzi lociranja u prostoru. Jedna od velikih prednosti ove aplikacije jeste mogućnost da se preko nje zaštiti dijete na putu. Naime, ukoliko se dijete nalazi u pokretu, automobilu ili autobusu, Mama Bear registrira brzinu kretanja, te vas alarmira ukoliko je ta brzina iznad dozvoljene.

Net Nanny (za Android, iOS, Windows i Mac)

Net Nanny korisnicima nudi tri osnovne karakteristike aplikacija za roditelje: definiranje filtriranja, nadzor nad aplikacijama i socijalnim sadržajem te kontrolu provođenja vremena na aplikacijama ili samom uređaju. Ono što ovu aplikaciju čini drugačijom od sličnih koje se nude na tržištu jeste efikasan filter za odstranjivanje vulgarnih i uvredljivih sadržaja. I dok neke aplikacije blokiraju čitavu stranicu na kojoj se mogu naći vulgarni i uvredljivi komentari, Net Nanny ne ograničava pristup takvim stranicama, ali uspješno ograničava vidljivost komentara djeci.

My Mobile Watchdog (za Android i iOS)

Još jedna aplikacija koja roditeljima omogućava nadzor djece jeste My Mobile Watchdog. Ovu aplikaciju odlikuje jednostavno korištenje te se odabirom određuje vrsta nadzora. Putem My Mobile Watchdoga dobija se brzi pristup tekstualnim porukama, kontaktima, zapisima poziva, može se ograničiti pristup aplikacijama i internetskim stranicama, geo-lokator u svakom trenutku otkriva gdje se nalazi dijete i još mnogo toga.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti