Kolagen i sve što niste znale o njemu

Piše: E.M.

Osim primarne uloge u održavanju zdravlja i vitalnosti kože, kolagen može pomoći u poboljšanju zdravlja kostiju, zglobova i srca. Poznati su njegovi brojni benefiti, a istražili smo šta uzokuje njegov gubitak i na koji način ga je moguće nadoknaditi.

Šta je kolagen?

Kolagen je protein i jedan je od glavnih gradivnih blokova kože. Ovi proteini formiraju vlakna koja pomažu u izgradnji i držanju dijelova tijela zajedno, uključujući mišiće, kosu, kožu, kosti i tetive. Ćelije vezivnog tkiva, koje se nazivaju fibroblasti, proizvode i održavaju kolagen. Kako ljudi stare, njihov kolagen postaje fragmentiran, funkcija fibroblasta postaje oštećena, a proizvodnja kolagena se usporava. Ove promjene, zajedno s gubitkom drugog ključnog strukturnog proteina zvanog elastin, dovode do znakova starenja kao što su opuštena koža i bore.

Benefiti kolagena

Istraživači su identificirali najmanje 28 tipova kolagena. Sve vrste kolagena pomažu tjelesnim tkivima da održe oblik, elastičnost i snagu. Vaše tijelo prirodno proizvodi kolagen, a možete ga konzumirati putem prehrambenih izvora i u vidu suplemenata. Proizvodi s kolagenom kao što su suplementi i kreme za lice popularni su za liječenje znakova starenja poput bora, gubitka hidratacije kože i bola u zglobovima. Zdravstveni radnici također koriste kolagen i materijale na bazi kolagena u medicinskom polju, uključujući liječenje rana, opekotina i dijabetičkih čireva. Osim toga, kozmetičke kompanije koriste kolagen u proizvodima poput hidratantnih krema i seruma zbog njegovih hidratantnih svojstava.

Gubitak kolagena

Kako starite, vaša proizvodnja kolagena prirodno opada, a ove promjene dovode do karakterističnih znakova starenja, kao što su bore i suha, opuštena koža. Integritet kolagena koji se nalazi u skeletnom sistemu također se smanjuje s godinama, što dovodi do smanjenja snage kostiju. Dok su gubitak i oštećenje kolagena kako starite neizbježni, određeni faktori prehrane i načina života mogu ubrzati ovaj proces. Naprimjer, poznato je da pušenje cigareta i prekomjerna upotreba alkohola razgrađuju kolagen i uzrokuju starenje, pojavu bora i gubitak elastičnosti kože, odnosno oštećuju mehanizme obnavljanja kože. Osim toga, ishrana bogata dodatkom šećera i ultra prerađene hrane kao i pretjerano izlaganje suncu degradiraju proizvodnju kolagena i mogu doprinijeti u sprečavanju znakova preranog starenja kože.

Kako ga nadoknaditi?

Nemoguće je spriječiti sav gubitak kolagena uzrokovan starenjem, ali je moguće usporiti proces. Prirodni izvori kolagena uključuju određene namirnice, kreme za kožu i suplemente. Najbolji način da podržite prirodnu proizvodnju kolagena je zdrava ishrana koja sadrži hranu bogatu aminokiselinama i nutrijentima:

  • Namirnice s visokim sadržajem proteina kao što su živina, riba, meso, mliječni proizvodi, jaja, mahunarke i soja;
  • Hrana koja sadrži cink, kao što su orasi, integralne žitarice, mahunarke i školjke;
  • Hrana koja sadrži vitamin C, uključujući bobičasto voće, citrusno voće, paradajz, lisnato povrće i paprike;
  • Namirnice koje sadrže sumpor, kao što su brokula, luk i bijeli luk.

S druge strane, suplementi obično dolaze iz životinjskih izvora kolagena. Mogu se naći u prahu, kapsulama ili tečnom obliku. Iako je njihova upotreba sve veća, većina istraživača je saglasna da nema dovoljno visokokvalitetnih dokaza o tome djeluju li ili ne, odnosno koliko dugo kolagenu treba da djeluje nakon što se uzmu suplementi, jer je nejasno da li ga apsorbiramo ili ga razgrađuju želučane kiseline.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti