Ovo su najljepše kraljevske odaje u koje posjetitelji mogu ući

Piše: Ilma Jakubovic

Tokom trajanja platinastog jubileja povodom 70. godišnjice vladavine kraljice Elizabethe II interes javnosti se povećao za sve što ima veze s ovom najpoznatnijom kraljevskom porodicom pa tako je i znatiželja gdje borave ovi plemići postala sve veća. Na iznenađenje, ali i radost mnogih postoje brojne kraljevske rezidencije koje su, zapravo, otvorene za javnost, a turistima su prve na listi obilaska

 

Buckinghamska palača, London

U konkurenciji veličanstvenih kraljevskih prostorija koje izgledaju kao da su prebačene iz Disneyeve bajke, ništa ne može nadmašiti najpoznatiju londonsku palaču. Teatralni Throne Room, soba koju je dizajnirao gruzijski arhitekt John Nash, blista lusterima, složenim pozlaćenim ukrasima i rubin-crvenim tkaninama te podsjeća na pozorište.

Jednako impresivna je i ogromna plesna dvorana koja služi kao mjesto za sve državne bankete. Iako je Buckinghamska palača možda kraljicina službena rezidencija u Londonu, dugo ju je smatrala svojim uredom, a ne domom. Izvorno je poznata kao dvorana za balove i koncerte, dok se danas dvorana koristi u službene svrhe i državne bankete. Prostorije su otvorene za javnost svakog ljeta, a mogu se posjetiti bijela dnevna soba, prijestolnica, galerija portreta, plesna dvorana, veliko stepenište, vrt, a osim toga i promjena straže – ceremonija koja se održava u 11 sati u ponedjeljak, srijedu, petak i nedjelju tokom ljeta.

Palača Holyrood, Edinburgh

Palača Holyrood dvorac je u Edinburghu i službena rezidencija kraljice Elizabethe II u Škotskoj, gdje svakog ljeta provede barem jednu sedmicu odmarajući se. I samo tada je dvorac zatvoren za posjetioce, dok je čitavu godinu otvoren. Iako svečana, prijestolnica (Throne Room) u Palači Holyrood je daleko skromnija i decentnija od iste sobe u Buckinghamskoj palači.

U odajama Marije, kraljice Škotske – najstarijem dijelu palače – osjećaj historije je najopipljiviji. Prolazeći kroz vrata, posjetitelji obično moraju spustiti glavu, baš kao što bi Marija – iako su ljudi u 16. stoljeću općenito bili manji nego danas, ona je bila neoobično visoka za svoje vrijeme. Hodajući palačom posjetitelji primijete da sobe postaju sve veličanstvenije kako se približavaju kraljevoj spavaćoj sobi – najvećoj sobi od svih.

Palača Hampton Court, Richmond upon Thames

Mnogima jedna od najinteresantnijih palača je upravo Hampton Court, jer je zauvijek povezana s najozloglašenijim Tudorom –  kraljem Henryjem VIII. Sablasnih prizora ima u izobilju, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je Henry od svojih šest žena, dvije, Anne Boleyn i Catherine Howard, dao ubiti zbog navodne prevare.

Posjeta palači jedinstvena je prilika doživjeti javne drame i privatni život Henrika VIII, njegovih žena i djece u svijetu Tudorovog dvora. Spektakularna barokna palača izgrađena za Williama III i Mariju II, oduzima dah, a mogu se slobodno i istražiti vanjski prostori palače Hampton Court te 60 hektara veličanstvenih vrtova. Prostorije palače poznate su i filmske lokacije, a ključne lokacije snimanja u palači Hampton Court uključivale su dvorište majstora Carpentera, dvorište fontane, dvorište sa satom, kraljevo stubište i vrtove – sve one su otvorene za posjetitelje i uključene u ulaznice u palaču.

Balmoral, Aberdeenshire

Kraljica Victoria nazvala je Balmoral svojim „dragim rajem“, a njegova lokacija unutar Nacionalnog parka Cairngorms, s pogledom na Munros i vijugavu rijeku Dee, pobjeđuje svaku drugu kraljevsku rezidenciju. Budući da je ovo privatna kuća, a ne službena rezidencija, posjetitelji mogu ući samo u plesnu dvoranu, u kojoj se održavaju pokretne izložbe. Obližnji Fife Arms u lijepom selu Braemar dijelom je umjetnička galerija, dijelom hotel i jedno od najboljih mjesta za boravak u Škotskoj.

 Dvorac Windsor, Berkshire

Osnovao ga je William Osvajač u 11. stoljeću, a Windsor je bio dom 39 monarha. Dvorac, koji je kralj Charles II ekstravagantno obnovio kako bi mogao parirati veličanstvenosti Versailleske palače svog rođaka Luja XIV, ustao je poput feniksa iz pepela nakon velikog požara 1992. Nigdje ovo ponovno rođenje nije spektakularnije nego u velikoj recepciji, gdje zlatni zidovi i stropovi ne pokazuju znakove oštećenja. Još jedan rezidentni monarh poznat po svom skupom ukusu bio je George IV, koji je dodao poludržavne sobe, koje uključuju Crimson Drawing Room, jednu od najraskošnije uređenih odaja u Engleskoj.

Sandringham, Norfolk

Omiljeni dom kraljicinog djeda, kralja Georgea V., Sandringham je obožavana kuća za odmor četiriju generacija porodice koje tu provode Božić svake godine. Njegov izvorni kraljevski vlasnik, kralj Edward VII, zahtijevao je da ima svoje vrijeme – Sandringhamsko vrijeme – sa satovima postavljenim pola sata ispred GMT-a, kako bi osigurao više dnevnog svjetla za lov. Osam soba u prizemlju, koje su otvorene za javnost, zadržavaju edvardijansku veličinu tog vremena.

 

Hillsborough dvorac, County Down

Hillsborough uopće nije dvorac, već primjer onoga što je bilo poznato kao „irska velika kuća“ s kraja 18. stoljeća, no vjerovatno je dobio ime dvorca kako bi pojačao osjećaj antike kod anglo-irske porodice Hill, koja je zauzela zemlju na kojoj stoji. Danas je to službeni dom državnog sekretara za Sjevernu Irsku i u njemu borave članovi kraljevske porodice u svojim rijetkim posjetima regiji.

Pročitajte još