Shakira, latino diva koja dostojanstveno prolazi kroz ljubavni brodolom

Piše: Selma Hodo

 

Nakon što je kao bomba odjeknula vijest da se jedan od najskladnijih estradnih parova, Shakira i Gerard Pique rastaju, detalji iz njihovog privatnog života ne prestaju puniti novinske stupce. Naime, nakon 12 godina veze i dva sina, par je odlučio staviti tačku na svoj brak, zbog, kako piše u inozemnim medijima, Gerardove prevare.

Shakira Isabel Mebarak Ripoll (45) kolumbijska je pjevačica i tekstopisac. Zbog svog specifičnog stila pjevanja lijepa Kolumbijka dobila je nadimak latinoamerička Alanis Moriser. Rođena je u velikoj porodici libansko-italijanskog porijekla. Sa samo sedam godina počela je da piše tekstove i komponuje muziku. Naime, Shakira je danima posmatrala oca kako na svojoj pisaćoj mašini piše priče, zbog toga je tražila jednu kao dar za Božić i od tada je nastavila da piše poeziju. Svoju prvu pjesmu posvetila je ocu “Tus gafas oscuras” (Tvoje tamne naočale), koji je godinama nosio tamne naočale kako bi sakrio tugu za sinom koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Pjevala je kao koza

Kada je Shakira imala četiri godine, otac ju je odveo u lokalni orijentalni restoran, gdje je prvi put čula doumbek , tradicionalni bubanj koji se koristi u orijentalnoj  muzici i koji je obično pratio trbušni ples. Počela je da pleše na stolu i tada je shvatila da želi da bude izvođač. Uživala je u pjevanju školskih drugova u svojoj katoličkoj školi, ali su je u drugom razredu odbili za hor jer joj je vibrato bio prejak. Učiteljica pjevanja joj je kazala da zvuči “kao koza”.

U dobi između 10 i 13 godina učestvovala je na brojnim muzičkim festivalima. Na njima je zapala za oko producentici Moniki Arizi, koja je svim silama pokušala Shakiru dovesti na audiciju u „Sony“, ali urednik nije bio pretjerano oduševljen Shakirinim pjevačkim sposobnostima. Međutim, tri godine poslije, sreća joj se osmjehnula i ponuđen joj je ugovor sa „Sonyjem“ za tri albuma.

Iako su njena prva dva albuma doživjela debakl, pjevačica nije odustajala od svoje namjere da postane slavna. U studio se vraća 1995. godine s trećim albumom „Pies Descalzos“ (Bose noge), koji joj je donio veliku popularnost u Latinskoj Americi. Godine 2001., snima svoj prvi album na engleskom jeziku.

Hitovi kao što su „Whenever, Wherever“, „Underneath Your Clothes“, „Te Dejo Madrid“, „Objection“ (Tango) i „The One“ bili su na top-listama po nekoliko sedmica, pa čak i nekoliko mjeseci.

Za pjesmu “La tortura”, koju je otpjevala s kolegom Alejandrom Sanzem, Shakira je osvojila četiri Grammy nagrade. Poslije ovog uspjeha nizala je uspjeh za uspjehom, pa ju je 2008. godine „Forbes“ proglasio četvrtom najplaćenijom pjevačicom na svijetu.

Ljubavni život

Shakira je jedna od rijetkih estradnih zvijezda koja nije imala skandalozan ljubavni život.

Godine 1997., njeno srce osvojio je 17 godina stariji Osvaldo Rios, zvijezda telenovela iz Porto Rica. Iako njihova veza nije bila dugoročna kao one što su uslijedile, čini da su svoju vezu shvatili prilično ozbiljno. Pjevačica se nije mnogo oglašavala o ovoj romansi, a on je tek nedavno izjavio kako su zamalo stali i pred oltar.

– Planirali smo vjenčanje.  Bio sam joj jako odan, ali ona je morala letjeti visoko. Biti s nekim odvlači pažnju, zamagljuje fokus. Stoga je najbolje što joj se dogodilo da ne nastavi biti sa mnom – rekao je Rios.

Shakira je tada imala tek 20 godina, a on 37, te su zbog svoje veze bili u centru pažnje, a pjevačicin album “Donde Estan los Ladrones?”, navodno je posvećen njemu i njihovom odnosu.

Nakon ove veze, Shakira je uglavnom je bila u dugim vezama, koje nikada nije krunisala brakom. S argentinskim advokatom Antoniom de la Ruom je bila deset godina u vezi. Tada je izjavila da njih dvoje funkcioniraju kao bračni par, te da im za to ne trebaju “papiri”.

Veza Shakire i Antonija, koji je sin nekadašnjeg predsjednika Argentine Fernanda de la Rue, počela je 2000. godine, dok je on radio na izbornoj kampanji svoga oca. U januaru 2011. godine, pjevačica je iznenadila obožavatelje kada im je saopćila da su se odlučili razići, a tada je rekla kako je riječ o “zajedničkoj odluci”.

Ostali su u dobrim odnosima te neko vrijeme bili i poslovni partneri. Međutim, to je prestalo nakon što je Antonio, koji je bio Shakirin advokat, odlučio da digne tužbu protiv pjevačice, tražeći odštetu od 100 miliona dolara za godine rada za nju. Tvrdio je kako je imao znatnog utjecaja u stvaranju pjevačicine karijere, no sud je sve odbacio.

Godine 2011., Shakira je ušla u vezu sa španskim fudbalerom Gerardom Piqueom, koji je od nje mlađi deset godina. Malo parova moglo se pohvaliti zajedničkim datumom rođenja, kao što to mogli Shakira i Gerard Pique. Oboje su rođeni 2. februara.

Upoznali su se 2010. godine na snimanju njenog spota za pjesmu “Waka Waka”, koja je bila himna Svjetskog nogometnog prvenstva te godine.

Kad je stigla u Madrid snimiti spot za ovu navijačku himnu, nije ni slutila da će tamo upoznati ljubav svog života. Odmah su kliknuli, a nogometaš je obećao pjevačici kako će doći do finala Svjetskog prvenstva jer će ona pjevati na utakmici. Tako se i dogodilo. Španija je osvojila naslov, a Shakira i Pique počeli su vezu u tajnosti i potvrdili je tek godinu kasnije.

Tada je Shakira objavila zajedničku fotografiju s jednostavnom, ali itekako romantičnom porukom: “Predstavljam vam svoje sunce.”

Iako mnogi nisu vjerovali da će ova veza uspjeti zbog razlike u godinama, Shakira i Pique su postali sretni roditelji dvojice sinova, Milana i Sashe.

Nakon rođenja djece, pjevačica nije skrivala da je njen prioritet postao majčinstvo, a u jednom je trenutku priznala i da razmišlja o napuštanju muzičke karijere, u čemu ju je spriječio otac njene djece.

Shakira je od početka njihove veze snimila tri studijska albuma i odradila svjetsku turneju, a ‘Waka Waka’ nije jedina pjesma u čijem se spotu pojavio njen dragi, pa ga tako možemo vidjeti i u spotovima za pjesme „Me Enamoré“ i „La La La“.

 

Raskid koji joj je slomio srce

Budući da nikad nisu ozakonili svoju vezu, više puta je govoreno o tome kako im je veza u krizi zbog njegove navodne ovisnosti o kockanju, a tokom godina pojavile su se i optužbe o prevarama, s obje strane. No, pjevačica je jedne prilike objasnila zašto se nije udala.

– Iskreno, brak me plaši. Ne želim da me vidi kao svoju ženu, već više kao svoju djevojku, ljubavnicu. To je poput tog zabranjenog voća, radije ga držim na prstima i da misli kako je sve moguće ovisno o njegovom ponašanju – ispričala je.

Osim toga, pojasnila je i da nisu tradicionalni par jer nemaju dogovore ko će što obavljati i slično. Jednako su uključeni u odgoj svoje djece i sve probleme koji im se nađu na putu nastoje riješiti na najbolji mogući način.

No, čarolija o savršenoj vezi raspršila se kada se saznalo za navodnu  Piquevu aferu sa Suzy Cortez, s kojom ga je Shakira pronašla u krevetu. Par je nakon toga  izdao zajedničko saopćenje kako više nisu u vezi, ali razloge prekida nisu otkrili.

– Žao nam je što potvrđujemo da se rastajemo. Za dobrobit naše djece, koja su naš najveći prioritet, molimo da poštujete njihovu privatnost. Hvala vam za razumijevanje – poručili su.

Prema pisanju španskih medija, Pique nije dugo tugovao pa je uplovio vezu s jednom konobaricom koju je upoznao u noćnom klubu, a koja živi na području Katalonije. Navodno ih je upoznao njegov suigrač iz „Barcelone“ Riqui Puig.

Kako se šuška, Piqe svoju ljubavnicu više ne skriva, a javnost je duboko razočarana, ali i šokirana ovim ljubavnim skandalom čiji epilog tek slijedi. Latino diva, navodno, nema namjeru s nogometašem dijeliti starateljstvo nad njihova dva sina, devetogodišnjim Milanom i sedmogodišnjim Sashom koji trenutno žive s njom.

Prijeti joj zatvor

A da problemi nikada ne dolaze sami, govori i podatak da je sud u „Barceloni“ odbacio žalbu i potvrdio optužnicu protiv Shakire, koju terete za utaju poreza od 14,5 miliona eura skrivanjem prihoda koje je ostvarila tokom boravka u Španiji.

Sud je zaključio da postoji dovoljno dokaza za krivično gonjenje pop zvijezde.

Tužilaštvo traži novčanu i zatvorsku kaznu po šest različitih optužbi protiv Shakire zbog navodne utaje poreza u periodu od 2012. do 2014. godine.

S druge strane, iz advokatske firme koja vodi Shakirinu odbranu su saopćili da će tužena braniti svoju nevinost. Advokatska kancelarija tvrdi da sud u žalbenom postupku nije odbacio navode odbrane i da se redovni sudski proces nastavlja.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti