Samouka dizajnerica Ifeta Kumbarić kreira pletene torbe uz tradicionalni i moderni štih

Piše: E.M.

Ifeta Kumbarić (38) iz Odžaka po zanimanju je ekonomistica, a trenutno je zaposlena u Centru za osobe s poteškoćama u razvoju „Kuća Nade“. Svoje slobodno vrijeme odlučila je da upotpuni na kreativan i interesantan način usavršavanjem jednog od starijih zanata, ali u modernoj verziji te se odvažila i počela dizajnirati pletene torbe. Ova kreativka za naš magazin govorila je o ljubavi prema ovoj vrsti posla, načinu izrade, a otkrila je šta planira za ljeto.

– Ljubav prema dizajnu rodila se sa mnom, moja majka je bila žena veoma kreativnog duha i odrastanjem uz nju moja kreativnost samo se dodatno gajila. Nekoliko godina unazad počela sam s izradom nakita i broševa, a onda 2020. godina, vrijeme pandemije, bila je moja definitivna prekretnica, u vrijeme teških dana i ostanka kod kuće. Negdje u maju iste godine nabavila sam prvi materijal za tek nekoliko torbi i krenula u izradu. Bit ću iskrena, nisam osoba od znanja niti heklanja niti pletenja, ali u tim momentima bila sam osoba od velike želje da napravim nešto, da se bavim dizajnom i izradom unikatnih torbi – istakla je Ifeta na početku razgovora.

UNIKATAN DIZAJN

Iako ne krije da je na samom početku bilo jako teško, dijelom zbog predrasuda, a dijelom zbog neznanja, danas iza sebe ima dvije uspješne godine rada.

– Svaka torba koju izrađujem je individualna. Kao što je i svaka žena različita, tako je i torba. Svaka torba je unikatna. Nekada je proces izrade torbe trajao i po dva dana, dešavalo se da iz trećeg puta uspijem tek dobiti njen željeni izgled, a danas je to sve drugačije. U zavisnosti od kojeg modela, vrijeme mi danas kotira od rekordnih sat do tri sata da bih je dovela do savršenstva – objašnjava Ifeta i otkriva odakle crpi inspiraciju za svoje kreativne radove.

– Moja inspiracija su moji zadovoljni kupci. Koliko god imala momenata kada me ruke izdaju, i kada me umor prevlada, moji kupci su ti da me izdignu. Njihovo zadovoljstvo je moja inspiracija za dalje. Ništa draže mi nije kao kada negdje sretnem ženu s torbom koja znam da je potpisana mojim imenom.

POSEBAN AKCENT NA DJEČIJOJ KOLEKCIJI

Osim torbi raznih oblika, Ifeta svojim kupcima nudi široku ponudu proizvoda. Od velikih cekera, ruksaka, rajfova, kapa, šalova pa sve do pletenih korpi-nosiljki za bebe kao i dječijih tepiha. Dječijoj kolekciji se posebno posvetila, pa je u svoju ponudu dodala i pletene dekice, kapice i šalove, poncha, jeleke i vezice za dude s njihovim imenima. Izrađuje čak i dekoraciju za dom, u vidu poslužavnika i raznih korpica.

Otkrila nam je i koji je njen najdraži rad otkako je uplovila u ove vode.

– Moj omiljeni rad je jedna torba koju još čuvam. Ona je bila prva koja je bila ponosno potpisana mojim inicijalima, oker žute boje. Rekli su mi da ih ona podsjeća na čuturicu, kako god, meni je najdraža.

 

Za kraj razgovora istakla je na kakvu podršku je naišla kod svojih sugrađana, ali i šire, te kakvi su njeni budući planovi.

– Odžak je uz mene. Grad iz kojeg su se mnogi iselili, ali i bez obzira na udaljenost podrška nije izostala. Moje torbe su stigle do Francuske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Hrvatske, Švedske… Moje želje itekako jesu da se danas-sutra usavršim u izradi torbi, te da se one svakako nađu na policama u prodaji. Da stvorim brend sa svojim imenom i budem mnogima dokaz i pomoć da puste svoje kreativne sposobnosti i krenu da ostvaruju svoje snove, jer nije nemoguće. Uz vjeru u sebe, strpljenje i ljubav sve je moguće, ja sam pravi primjer toga – priznaje Ifeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti