Margot Robbie: Australka u koju se zaljubio Hollywood

Piše: Ilma Jakubovic

 

Margot Robbie (31), Australka u koju se zaljubio Hollywood, ponovno je zaludila svijet. Glumica će, naime, utjeloviti „Barbie“ u nadolazećem filmu o najpopularnijoj lutki na svijetu. Zajedno s fotografijom, objavili su i datum izlaska filma.

Uz Margot Robbie, uz filmu će se kao Ken pojaviti Ryan Gosling, ali i drugi slavni glumci poput Isse Rae, Willa Ferrella, Kate McKinnon i Americe Ferrere. Za britanski „Vogue“, Margot Robbie prošle je godine izjavila: “Kad čuju ‘Barbie’, ljudi obično pomisle da znaju kakav će film biti, no onda promijene mišljenje kad saznaju da ga režira Greta Gerwig”. Priznala je i kako uloga dolazi s mnogo neriješenih stvari iz prošlosti, s obzirom na historijske kontroverze u vezi s ovom lutkom.

Margot Robbie uloga „Barbie“ zapravo nije bila namijenjena od početka, no evidentno je zanosna plavuša rođena za ovu ulogu. Društvo će joj praviti mega popularni Ryan Gosling, a njegova fotografija je podijelila obožavatelje. Naime, Gosling se transformirao u tipičnog Kena, koža mu je narandžasta, pokazuje pločice na stomaku i izbijeljenu plavu kosu. Gaće su mu neobjašnjivo ukrašene vlastitim imenom, nosi i traper prsluk bez rukava i bez košulje, a sve to ispred „hubba booba“ ružičaste pozadine. Kad je riječ o radnji filma, ostaje zavijeno velom tajne, a fanovi se pitaju hoće li se Barbie umoriti od Kenovih outfita bez majice? Hoće li Ken dokazati svojoj voljenoj Barbie da ima više od apsurdne količine mišića? Ili će se Ken urotiti protiv Barbie i postati negativac u njenoj priči? No, obožavatelji će morati pričekati do 21. jula 2023. godine, kada će film biti objavljen, kako bi saznali šta Barbie, Ken i Will Ferrell namjeravaju.

Uloge u serijama

Margot Robbie je jedna od srdačnijih slavnih osoba u Hollywoodu, a talent koji posjeduje je neosporiv. U svijet glume zakoračila se sasvim slučajno, a uloge u „Vuku s Wall Streeta“, „Legenda o Tarzanu“ te kultna Harley Quinn iz filma „Samoubistvo“.

Rođena je 2. jula 1990. u Dalbyju, gradiću na sjeveroistoku Australije. Odrasla je s majkom Sarie Kessler, fizioterapeutkinjom, braćom Lachlanom i Cameronom te sestrom Anyom. Otac Doug Robbie napustio je porodicu nedugo nakon njenog rođenja i nema mnogo kontakta s njim.

Kako bi pomogla porodičnom budžetu i imala džeparac, Margot je već sa 16 godina uz školu honorarno radila kao konobarica, slagala sendviče u Subwayu i čistila kuće. Već tada ju je privlačila gluma pa je upisala dramsku umjetnost na koledžu Somerset u Mudgeerabi, gradiću u blizini Gold Coasta. Otamo je otišla u Melbourne, na drugi kraj Australije, gdje je bilo mnogo više posla za mladu glumicu koja tek treba izgraditi karijeru.

Na početku je snimala reklame, pojavila se u dva mala nezavisna filma, a potom se prijavila na audiciju za ulogu u “Susjedima”, najpopularnijem i najdugovječnijem australskom televizijskom serijalu, u kojem su se prije nje probili i Nicole Kidman te mnoge druge buduće holivudske zvijezde.

Na audiciji nije briljirala pa je očekivala da će ulogu dobiti neko drugi. Zato nije ni čekala rezultat, nego je iskoristila priliku kad je vidjela reklamu za jeftino skijanje u Kanadi i otišla s društvom. No, zimski je odmor morala neočekivano prekinuti nakon samo nekoliko dana – jer su joj javili da je ipak dobila ulogu i da snimanje počinje sljedeće sedmice.

U serijalu je glumila Donu Freedman, djevojku koju, osim muškaraca, zanimaju i žene, a iako je isprva bilo zamišljeno da se pojavi u samo nekoliko epizoda, njen se lik toliko svidio australskoj publici da je postala stalni član ekipe. Prva epizoda s njom u ulozi Donne emitirana je u junu 2008., a već sljedeće godine Margot Robbie nominirana je za najbolju debitanticu na dodjeli australskih glumačkih nagrada Logie.

U tom je serijalu glumila tri godine, a njena zadnja epizoda emitirana je 2011., te je iste godine Robbie bila nominirana za najpopularniju australsku glumicu. No, njoj uspjeh u domovini nije bio dovoljan – odlučila je otići u Ameriku. O tome je već dugo razmišljala, stoga je sve slobodno vrijeme koristila da bi vježbala američki naglasak, želeći doći spremna u Hollywood.

Pohod na Hollywood

– Nisam si mogla dopustiti da u Americi dobijam samo uloge Australki. Znala sam što producenti traže, da dobro izgledam, da znam glumiti i da mogu tumačiti uloge Amerikanki – izjavila je svojevremeno.

U prvo vrijeme živjela je u New Yorku i odlazila na audicije u Los Angeles. Javila se za ulogu u “Charliejevim anđelima”. Nije je dobila, ali su joj producenti ponudili nešto drugo – ulogu u serijalu “Pan Am” u kojem je glumila i Christina Ricci. Margot je u njemu bila jednu sezonu, dok nije ukinut zbog slabe gledanosti, no i tih 14 epizoda, koliko ih je dotad snimila, bilo je dovoljno da mladu Australku zapaze holivudski producenti.

Već godinu nakon ukidanja serijala “Pan Am” glumila je u filmu “Pravi trenutak”, a 2013. zabljesnula je u filmu “Vuk s Wall Streeta” redatelja Martina Scorsesea, u kojem je bila partnerica holivudskoj zvijezdi Leonardu DiCapriju. U filmu ima i scena u kojima se pojavljuje naga, što joj nije bilo lako snimiti.

– Ako se već moraš skinuti pred kamerama, onda je najbolje da to učiniš u filmu koji režira Martin Scorsese – rekao mi je moj agent. Zaista, Scorsese je bio sjajan. U jednoj sceni čak mi je ponudio da se prekrijem ogrtačem, ali shvatila sam da je u njoj golotinja zaista potrebna pa sam odbila. No, prije nego što smo je počeli snimati strusila sam jednu za drugom tri tekile da se okuražim – ispričala je poslije glumica.

Film je postigao nevjerovatan uspjeh, a Margot Robbie postala je nova holivudska zvijezda. Međutim, uspjeh joj nije udario u glavu.

– Sve mi je to bilo vrlo čudno. Prije “Vuka s Wall Streeta” zapravo nisam poznavala nijednu slavnu osobu. Nisam imala pojma kako, zapravo, funkcionira ovaj posao na tako visokom nivou – rekla je.

Vrlo brzo nakon “Vuka s Wall Streeta” snimila je britanski niskobudžetni film “Francuska suita” i nakon njega ostala živjeti u Londonu s društvom koje je upoznala na setu. Iako je već dobijala izdašne honorare i mogla sebi priuštiti luksuzni način života, ona je novac od “Wall Streeta” dala majci da otplati hipoteku na kuću, a sama je u Londonu živjela u unajmljenoj ruševnoj kući u naselju Clapham u predgrađu, koju je dijelila s još pet mladih filmaša. Među njima je bio i Tom Ackerley, treći pomoćnik reditelja u filmu “Francuska suita”.

Veselo društvo u Claphamu dobro se zabavljalo, obilazilo pubove u komšiluku i kovalo planove o zvjezdanim karijerama. Vikendom su često odlazili na izlet u Amsterdam, gdje su spavali u hostelu, posjećivali muzičke festivale, spavali u šatoru…

– Ponašali smo se kao da smo u studentskom domu – opisala je taj period svog života Margot Robbie, koja se u to doba i zaljubila u Toma Ackerleyja.

– Bilo mi je čudno to što mi se događa. Nisam vje­­rovala u veze, bila mi je muka od ideje da bih tre­­bala živjeti s nekim i mislila sam da se nikada neću udati. A onda se dogodilo. Bili smo jako dugo prijatelji. Mislim da sam se, zapravo, brzo zaljubila u njega, ali sam potiskivala te osjećaje u sebi jer nisam vjerovala da me može voljeti muškarac kao što je Tom. Govorila sam sama sebi: Nemoj mu to pokazati, nemoj se sramotiti, nemoj biti glupa. A onda se sve brzo odvijalo, i nekako je postalo logično da smo u vezi, odjednom je sve imalo svoj smisao.

 

Ambiciozna i vrlo talentirana

S njim je sljedećeg ljeta otišla na odmor u Hrvatsku, no morala ga je prekinuti, kao i onaj u Kanadi nekoliko godina ranije, kad je dobila ulogu u serijalu “Neighbours”. Ovaj put ju je oko šest ujutro nazvao agent i rekao joj da u roku od 48 sati mora biti u New Yorku na audiciji za film “Focus” s Willom Smithom.

– Odmah sam se otišla raspitati kad polazi prvi brod za Split. Rekli su mi da diže sidro za 20 minuta i da taj dan nema drugoga. Nabrzinu sam se spakirala, odjurila u luku i ukrcala se. Promijenila sam nekoliko letova i iz Splita uspjela doći do New Yorka, ali sam se u avionu kojim sam letjela preko Atlantika presvukla u pidžamu, da mi bude ugodnije. Kad smo sletjeli u New York, nisam našla svoju prtljagu pa sam prije audicije morala još otići nabrzinu kupiti neku odjeću, da se pred Willom Smithom ne pojavim u pidžami. Ni sama ne znam kako mi je to sve uspjelo – ispričala je poslije.

Još umorna od puta, neuredne frizure, nije ostavila baš najbolji dojam.

– Vjerovatno joj nije stalo do ove uloge kad se nije potrudila urediti – pomislio je Will Smith.

No, ulogu je dobila i, kao i u “Vuku s Wall Streeta”, i u ovom filmu ostavila odličan dojam. “Focus” je podbacio na kinoblagajnama, ni kritičari nisu bili oduševljeni, no svi su hvalili glumu Margot Robbie, za koju se pisalo da je jedina svijetla tačka u filmu. Kao i za sve prethodne uloge, australska se glumica temeljito pripremila. Za uloge mlade prevarantice, koja želi izučiti zanat od najboljeg, toliko je dobro svladala trikove s kartama da ih je pred kamerama često morala ponavljati – jer ih je izvodila toliko brzo i vješto da reditelj nije mogao vidjeti šta je, zapravo, napravila.

Ubrzo nakon filma “Focus” Margot Robbie ponovno se preselila u New York, ovog puta s Tomom Ackerleyjem, s kojim nije propuštala nijednu utakmicu hokejaškog kluba „New York Rangers“.

– Zaljubila sam se u hokej na ledu još u Australiji, nakon što sam gledala film “Moćne patke”, no ondje nema leda pa sam neko vrijeme trenirala hokej na travi. Nije to bilo ono pravo. No, došla sam na svoje u New Yorku. Poslije sam se s Tomom preselila u Los Angeles i sad idem na utakmice „L. A. Kingsa“, no „Rangersi“ su i dalje moj klub. Neko sam vrijeme čak i igrala hokej u amaterskoj ligi, ali sam morala odustati zbog snimanja – objasnila je.

Margot Robbie sljedećih nekoliko godina glumila je Tarzanovu družicu u novoj verziji priče o kralju džungle, u kojoj je glavnu ulogu odigrao nabildani Alexander Skarsgard. Sljedeći joj je film bio “Odred otpisanih”, nastao na temelju stripa, u kojem je glumila Harley Quinn, lik koji će oživjeti još nekoliko puta na filmskom platnu.

Vjenčanje iz snova

Godine 2016., dogodila se još jedna velika prekretnica u njenom životu: 18. decembra ona i Tom Ackerley vjenčali su se na privatnom imanju u Byron Bayu u Australiji na koje su pozvali samo svoje porodice i najbliže prijatelje. Ackerley je odjenuo tamno odijelo, Robbie bež vjenčanicu bez vela, no – nisu se htjeli snimati, pa su svi gosti prije dolaska morali ostaviti svoje mobitele. Djeveruša joj je bila sestra Anya, a do oltara ju je dovela majka Sarie. Oca, koji ih je ostavio dok je ona još bila malena, nije ni pozvala na vjenčanje.

Par je nastavio živjeti u novoj kući koju su kupili u Kaliforniji, zajedno rade za vlastitu producentsku kuću „LuckyChap Entertainment“, koja je zaslužna i za film “Birds of Prey i emancipacija famozne Harley Quinn”. Bila je to, naime, ideja Margot Robbie, da svom liku iz “Odreda otpisanih” podari vlastiti film pa ga je s mužem i producirala, a finansijski je efekt bio toliko dobar da par sada planira barem još jedan nastavak. Margot Robbie je u međuvremenu glumila i u Oscarom nagrađenom filmu “Bilo jednom… u Hollywoodu” u kojem je tumačila lik Sharon Tate, ponovno s Leonardom DiCaprijem kao filmskim partnerom i Bradom Pittom.

S nekoliko uloga u pripremi, godišnjom zaradom većom od dvadeset miliona dolara i u sretnom braku s Tomom Ackerleyjem australska glumica zaista ne mora brinuti za budućnost.

Pročitajte još