Ovo su glavni pokazatelji da ne pijete dovoljno vode

Piše: Azra

 

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme vala vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine. Ali koliko tačno? Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani brzi je test stiskanja kože.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzrokovat će usporeno vraćanje kože u normalni položaj.

Drugim riječima – vrijeme je za tekućinu. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

-Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta, kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by New Roots Herbal (@newrootsherbalus)

-Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost, kaže dermatolog i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.

U vrućim danima treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno.

Ako ste vani tokom sunčanih i vrućih dana, najbolje je biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača razinu “hormona sreće’’. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje.

Izvor: Zadovoljna.hr

(E.M.)

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti