Kako da zaštitite svoju kosu tokom toplih ljetnih dana

Piše: Azra

 

Između sunca, mora i pijeska, naša kosa ljeti postaje prilično gruba. Sunčeve zrake mogu oštetiti vaše vlasište i kosu, uništavajući strukturu i iscrpljujući zaštitna ulja. Hlor će poremetiti prirodna ulja u vašoj kosi, ostavljajući je oštećenom i grubom, a vrlo često uzrokovati i lomljenje vrhova. Osim toga, izlaganje suncu uzrokuje stanjivanje kose putem hemikalije zvane superoksid, koja uzrokuje da folikuli dlake pređu iz faze rasta u ciklus opadanja. Istražili smo kako sunčeve zrake djeluju na dlaku i koji su najbolji načini da zaštitite svoju kosu tokom toplih ljetnih dana.

Nosite šešir

Ljubitelji šešira će biti zadovoljni saznanjem da njihov omiljeni modni dodatak igra ulogu u zaštiti kose. Ipak, imajte na umu da, iako su šeširi definitivno od pomoći, sami po sebi nisu dovoljni. Pokrivanje kose šeširom je poželjno i u modnom smislu, ali baš kao i koža na licu i tijelu, potrebna je dodatna zaštita. To podrazumijeva proizvode za kosu.

Odaberite pravi šampon i regenerator

Posjedovanje pravih šampona i balzama je od suštinskog značaja za farbanu kosu, kako bi se očuvao završni sloj, a pravi proizvodi mogu pomoći i kod oksidacije i UV oštećenja od sunca. Prije kupovine novih proizvoda, pregledajte etikete za detalje o sastavu.

 

Nanesite zaštitni proizvod

Prije izlaska vani, ključno je nanijeti zaštitni proizvod na kosu. To je posebno važno za one s farbanom kosom, kako bi vaša boja što duže ostala blistava. Potražite proizvode za kosu koji nude UV zaštitu u spreju ili čak kremama.

Ne zaboravite na kožu glave

Kosa ne štiti u potpunosti vlasište od oštećenja. Vlasište može dobiti bolne opekotine od sunca kao i ostatak kože. Stoga vodite računa da se SPF proizvodi nanose na cijelu glavu, a ne samo na dužinu kose.

 Kako da prepoznate oštećenja?

Postoji nekoliko načina da utvrdite da li je vaša kosa oštećena suncem. Brzi znak će biti ispucali vrhovi i isušivanje. Također ćete primijetiti da su vam pramenovi lomljivi i suhi, uzrokujući stanjivanje. Kovrdžavost i promjena boje za nedavno farbanu kosu su drugi potvrdni znakovi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti