Kako se riješiti strija

Piše: Azra

Bilo da je riječ o trudnoći ili naglom debljanju, ovo je jedan problem ljepote koji se često može vidjeti na struku, bedrima, donjem dijelu leđa, bokovima, grudima, rukama i stražnjici. Istražili smo koje tretmane stručnjaci preporučuju u borbi protiv strija i koliko su, zapravo, efikasni. Strije su vrsta ožiljaka koji se razvijaju kada se naša koža brzo rasteže ili skuplja. Nagla promjena uzrokuje pucanje kolagena i elastina koji podupiru našu kožu, a obično se strije pojavljuju kao trake paralelnih linija na vašoj koži. Istražili smo koje tretmane stručnjaci preporučuju u borbi protiv strija i koliko su, zapravo, efikasni.

Piling i lokalni tretmani

Jednostavan način za liječenje strija je redovan piling, koji radi tako da uklanja višak mrtve kože s tijela. Piling uz druge metode liječenja, također, može poboljšati vaše rezultate. Uklanjanje mrtve kože sa strija omogućava drugim tretmanima kože da prodru dublje i djeluju brže.

Kreme i masti

Kreme i masti pristupačnije su metode za smanjenje pojave strija. Neke kreme dostupne su u slobodnoj prodaji. Ako se redovno primjenjuju, lokalne kreme mogu posvijetliti ton strija, ali ih možda neće u potpunosti ukloniti. Prije korištenja bilo kojeg lokalnog liječenja, razgovarajte o rizicima sa stručnom osobom.

Mikrodermoabrazija

Mikrodermoabrazija je bezbolan postupak za smanjenje pojave strija, koji cilja na gornji sloj kože (epidermis), a djeluje tako da potiče kožu na zatezanje kolagenskih i elastinskih vlakana. Tokom postupka, sitni kristali za piling raspršuju se na zahvaćeno područje ili se područje trlja posebnim štapićem s vrhom. Uz pomoć uređaja poput štapića, kristali se nježno uklanjaju, odnoseći sa sobom mrtvu kožu iz sloja epiderme. Za efikasne rezultate, tretman je potrebno ponavljati kroz određeno vrijeme.

Microneedling

Microneedling cilja na dermis, srednji sloj vaše kože, gdje nastaju strije. Unutar ovog postupka, sitne iglice se zabadaju u vašu kožu kako bi pokrenule proizvodnju kolagena. Povećani kolagen i elastin potiču regeneraciju kože, što može poboljšati izgled vaše kože i smanjiti strije. Za rezultate, bit će potrebno, također, nekoliko tretmana.

 Prirodni lijekovi

  • Arganovo ulje obogaćeno vitaminom E povećava elastičnost kože i utrljavanje na strije može zacijeliti oštećena tkiva te postupno učiniti da tragovi izblijede;
  • Sok od limuna poznat je po svojim prirodnim svojstvima izbjeljivanja, pa pomaže efikasno smanjiti vidljivost. Koristite svježi sok od limuna svaki danili jednostavno utrljajte kriške limuna na svoje mrlje, kako biste vidjeli rezultate;
  • Bjelance je superhrana za kožu. Kada se nanese na strije, bjelance će pomoći posvijetliti tragove, a istovremeno će zategnuti kožu;
  • Ricinusovo ulje nanesite direktno na strije i masirajte ga kružnim pokretima 15-20 minuta. Nakon masaže, pokrijte područje tankom pamučnom tkaninom i zagrijte.

Je li moguće izbjeći strije?

Osam do deset čaša vode dnevno pomaže obnoviti elastičnost kože, održavajući je gipkom i mekanom, te sprečavajući nastanak strija. Osim što pijete vodu, s vremena na vrijeme kožu svakako hidratizirajte i napravite piling. Također, možete uključiti hranu bogatu vitaminom C kao što su bobičasto voće, agrumi, kivi, dinje, grašak, paprika, brokula, ananas, špinat, te hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti