Ručak za 10 minuta: Recept za Cezarovu salatu s piletinom

Piše: Azra

Cezarova salata je popularan izbor brojnih dama diljem svijeta, a pogotovo u toplijem dijelu godine. To ne čudi budući da je riječ od jelu baziranom  na mnoštvo hrskave i osvježavajuće zelene salate, a koja se sljubljuje s prženim komadićima hljeba – krutonima – i kremastim umakom.

Originalan recept za Cezarovu salatu potieče od talijanskog ugostitelja Caesera Cardinija po kojem je dobila ime, a koju ju je navodno izumio u svojem restoranu u Meksiku dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Salata se tada posluživala kao prilog jelu, a kroz godine se mijenjao i oplemenjivao recept. Danas je gotovo nemoguće pronaći Cezarovu salatu bez sočnih komadića pečene piletine koja joj daje potrebnu količinu bjelančevina kako bi postala nutricionistički zaokruženo jelo.

Naravno, piletinu možete sami ispeći i staviti u salatu, kao i samostalno prepržiti kockice staroga hljeba s nešto ulja i začina.

Ako želite uživati u ovom jelu usred ljetnih vrućina bez paljenja pećnice i dodatnog zagrijavanja kuće ili stana, poslužite se malim trikom i piletinu kupite već termički obrađenu u supermarketu, a tamo ćete pronaći i krutone spremne za konzumaciju. Uz ovaj mali trik ručak ćete složiti za desetak minuta.

Ako pazite na unos kalorija, hrskave krutone možete zamijeniti i s natrganim komadićima rižinih krekera.

Sastojci za Cezarovu salatu s piletinom:

1 glavica kristalke

250 g pečene piletine bez kosti

100 g krutona

50 g parmezana

50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 žlice limunova soka

1-2 češnja biljeog luka

1 čajna kašika senfa Dijon

1 čajna kašika umaka Worcestershire

sol i biber po želji

Priprema Cezarove salate s piletinom:

Zelenu salatu dobro operite, posušite i narežite na manje komade. Stavite je u veću zdjelu. Poredajte pečenu piletinu i dodajte u salatu zajedno s krutonima. Polovicu parmezana narežite na duže listiće i dodajte u salatu. Ostatak parmezana naribajte na sitno i pomiješajte s maslinovim uljem, nasjeckanim bijelim lukom, limunovim sokom, senfom, umakom Worchestershireom, soli i biberom. Dobiveni umak prelijte preko salate i odmah poslužite.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti