Jedna posebna kampanja kupaćih kostima

Piše: Azra

Početkom mjeseca juna, u prostorijama foto studija Soba, pod vodstvom fotografa Maje Topčagić se snimala jedna posebna kampanja.

Modeli ovom prilikom su žene iz udruženja oboljelih i liječenih od karcinoma dojke „Renesansa“, a kupaći kostimi na njima su zapravo ortopedski specijalni kupaći kostimi. Međutim na fotografijama iz kampanje sve što vidimo su raznolike, nasmijane žene u modernim i elegantnim kombinacijama za plažu.

Pitali smo direktoricu udruženja Renesansa, Enidu Glušac kako je nastala kampanja sa Amoenom BH?

Članice Udruženja „Renesansa“ već dugi niz godina u Amoeni pronalaze sve ono što im je potrebno kako bi olakšale svoju svakodnevnicu i priklrile nedostatke nastale operacijom i liječenjem, a tiče se odjeće i ortopedskih pomagala. Ljubazno i stručno osoblje uvijek pomogne da nađemo ono što nam najbolje odgovara. Stoga sam došla na ideju da naše članice, stvarne korisnice Amoeninih proizvoda iste i prezentuju.

Amoena BH je specijalizovana trgovina za ortopedska pomagala, koja od 2005. godine se trudi da ženama operisanim od karcinoma dojke ponudi sve ono što je potrebno da se vrate u normalne životne tokove. Od sofisticiranih, modernih silikonskih proteza, koje nakon potpune ili parcijalne mastektomije ponovo uspostavljaju ravnotežu u kičmenom stubu, do komfornih i ženstvenih ortopedskih grudnjaka koji čvrsto i pouzdano drže protezu na mjestu, za vrijeme svih aktivnosti.

Amoena BH svake godine u svojoj ponudi ima i aktuelnu kolekciju ortopedskih kupaćih kostima. Razliku između njih i standardnih kostima, samo zna žena koja ih nosi. Zahvaljujući kojem se opušteno i samopuzdano kreče, pliva i uživa na plaži.

Pitali smo modele kampanje, kako se osjećaju u kostimima i pred kamerom?

Amila Kašibović: U Amoena kupaćem kostimu se osjećam fantastično, udobno i na kraju sasvim prirodno, obzirom da mi je urađena obostrana radikalna mastektomija, tako da čak ni ja ne primjećujem taj nedostatak. Sve ono što jednoj ženi koja je prošla kroz ovu dijagnozu stvara nesigurnost, pogotovo na plaži gdje se taj „nedostatak“ posebno ističe. Amoena kupaći kostim je to odlično upakovao i sakrio uz odličan kroj, kvalitet i udobnost. Posebno sam očarana dizajnima koju su jako Chic, što je za mene još jedno pozitivno otkriće.

Sadija Kulovac: U Amoena kupaćem kostimu sam se osjećala ugodno i pred kamerama nije bilo treme, jednostavno sam uživala i opet bih ponovila.

Branka Baban: osjećam se ležerno i nesputano, čak i pred kamerom. Ugodno kao u sopstvenoj koži.

Ismeta Gagulja Krajina: Udobno, prirodno, čak ni ja ne osjećam taj nedostatak što mi je odstranjen prilikom operacije.

Jedna od naših sagovornica je i mlada direktorica firme Amoena BH, Sabina Sarvan. Iskoristili smo priliku i malo popričali o iskustvima u radu sa operisanim ženama.

Naša firma ima svoju maloprodaju u Sarajevu, a širom BiH imamo ovlaštene partnere, tako da su naši proizvodi dostupni svim oboljelim ženama u našoj državi. Zahvaljujući tome što radimo direktno u maloprodaji sa našim kupcima mi tokom vremena gradimo jedan prijateljski odnos. Iz našeg iskustva najteži je prvi posjet našoj trgovini. Tada bolest postaje vidljiva okolini i kod mnogih žena se javlja osječaj stida radi toga. Mi u tom trenutku u našoj trgovini pokušavamo da nađemo najbolje riješenje za trenutne situacije, poput perike u slučaju gubitka kose zbog terapije, a nakon operacije dojke određujemo veličinu silikonske proteze i ortopedskog grudnjaka. Kada su veličina i model pravilno određeni, ramena su ponovo u balansu i vidite instant promjenu u držanju kod svake žene.

Strogog sam ubjeđenja da slika ćesto ima više snage nego i sto rijeći. Kada žene obole od karcinoma dojke, samopouzdanje je vrlo ćesto prva žrtva, a javljaju se strah i nesigurnosti. Potom dođe mjesec oktobar i kampanje dizanja svijesti o karcinomu dojke, a na svim medijskim platformama najmanje vidimo baš nju, ženu koja je obolila/prebolila karcinom dojke i svojim primjerom pruža nadu drugim ženama. Zato mislim da su kampanje poput ove, koje u fokus stavljaju ženu, bitne ne samo za žene koje obole od karcinoma, nego i društvu pružamo sliku operisane žene, kao snažne, vesele, zavodljive i lijepe, sa svojim savršenostima i nestavršenostima. Ona je više od svoje dijagnoze i nekada je treba na to podsjetiti.

Za kraj samo još par pitanja našim modelima.

Šta želite da postignete ovom kampanjom ?

Sadija Kulovac: Ovom kampanjom bi željela da poručim i drugim ženama da iako su se podvrgnule mastektomiji, ako nose odgovarajući ortopedski kupaći kostim jednostavno nema straha da bi proteza mogla da ispadne, a da na plaži se ne osjećamo manje vrijednom zbog našeg nedostatka.

Branka Baban: Ovom kampanjom želim poručiti svim ženama da vole i cijene sebe bez obzira na izgled, jer svaka je lijepa i posebna na svoj način.

Amila Kašibović: Ono što je meni bio najljepši dio ove kampanje je druženje i širenje dobrih vibracija s mojim divnim ženama. Ova kampanja me jako obradovala i smatram da nam nedostaje više kampanja ove vrste i poruka koje šaljemo s njima. Poruka koju ja želim da pošaljem kao jedna od učesnica ove kampanje bi bila da svaka mana, nedostatak i nesavršenost nestaju ako smo istinski sretni, te upravo tako nesavršeni smo najsavršeniji.

Ismeta Gagulja Krajina: Ova kampanja me jako čini sretnom …

Enida Glušac: Cilj je da ovo što smo mi pronašle u Amoeninim proizvodima prikažemo i ostalim oboljelim ženama, kako bi im olakšale da podignu samopouzdanje i svijest o svome tijelu uz sve naše nedostatke stoji lijepo, a samim tim osjećamo se lijepo.

Koji su projekti Renesanse u budućnosti?

Enida Glušac: Udruženje „Renesansa“postoji već 23 godine i kroz udruženje je prošlo više hiljada žena, a nažalost u zadnje vrijeme ih je sve više i više. Mi se trudimo i nastojat ćemo i u budućnosti kroz razne medijske nastupe, video klipove, ulične akcije, brošure i slično da podignemo svijest o ovoj opakoj bolesti i važnosti samopregleda i redovnih liječničkih pregleda, jer bolest je u 90% slučajeva izlječiva ukoliko se otkrije na vrijeme, liječenje je kratkotrajnije, pa je samim tim manje opterećenje na zdravstveni sistem. Našim članicama organiziramo razne kulturne, zabavne, edukativne i psihološke radionice kako bi se što lakše izborile sa bolešću i kako bismo konačno naučile da se radujemo životu i cijenimo život.

Enida Glušac: Zbog pozitivne porodične anamneze, majka je imala rak dojke, radila sam redovne preglede i karcinom mi je dijagnosticiran u 38. godini života. Ja nisam jednostavna osoba i vjerovatno zato kod mene ništa nije jednostavno. Tako da sam se nakon operacije na kojoj sam potpuno odstranila obje dojke i nakon svih terapija, suočila sa razvodom nakon 18 godina braka. Zbogt stresa oko razvoda ponovo sam oboljela od tri različite vsrte karcinoma. Kao šlag na tortu ostala sam i bez posla sa po jednim maloljetnim djetetom u obje ruke. Djeca su bila moja snaga i moje svjetlo na kraju tunela, a moji roditelji podrška. Sada je moj rak i vaš rak. Obećala sam sebi da nijedna oboljela žena neće ostati bez savjeta i podrške i to je moja misija na ovom svijetu. Moja majka sada ponovo ima rak i ponovo je pred nama borba iz koje ćemo izaći kao pobjednici, a moja priča je vaš podstrek da se sve može samo nikada ne treba gubiti snagu i nadu.

Foto: majatopcagic.pixieset.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti