Kate Moss su poroci zamalo koštali karijere, a sada vodi posve drugačiji život

Piše: L. K. P.

Legendarna britanska manekenka Kate Moss (47) ovih dana je u centru pažnje svjetske javnosti, a sve zbog intervjua koji je dala za svjetski magazin „Guardian“ u kojem je pričala o svom burnom i skandaloznom životu, te o seksualnom zlostavljanju koje je doživjela na samim počecima svoje manekenske karijere.

Razvod roditelja i početak karijere

Kao djevojčica, Kate je bila druželjubiva i daleko od nestašne klinke. Važila je za poslušnu djevojčicu, bila je pripadnica školske elite i svi su je obožavali – tako je opisuju njeni učitelji. Osim toga, obožavala je da se sređuje i veoma rano počela je pokazivati sklonosti ka modi. Roditelji su je usmjeravali ka umjetnosti, te je pohađala časove baleta i klavira.

Kada joj je bilo 13 godina, njeni roditelji su odlučili staviti tačku na svoj brak. Upravo taj događaj bio je prekretnica u njenom životu. Iako su vjerovali da je Kate dobro prihvatila razvod roditelja, upravo tada je počelo njeno skandalozno ponašanje.

– Roditelji su mi dopuštali doslovno sve. Pušila sam i pila pred njima kada sam imala samo 13 godina. Tada sam počela da izlazim i vraćala sam se u svoj dom tek poslije tri sata ujutro – osvrnula se jedne prilike Moss na svoj rani period života.

Kao i mnoge njene kolegice, u svijet manekenstva ušla je sa samo 14 godina. Prema vlastitom priznanju, išla je na razne kastinge bez pratnje odrasle osobe, samo s mapom Londona u ruci. Želja za poslom odvela ju je na snimanje koje je trebalo biti za potrebe kataloga za grudnjake.

– Imala sam samo petnaest godina i završila sam u nekom sumnjivom studiju, a muškarac s fotoaparatom koji me dočekao samo je rekao da skinem gornji dio. Tada sam bila mnogo sramežljiva zbog svog tijela, ali sam, ipak, skinula grudnjak i u sekundi shvatila da nešto nije uredu. Pokupila sam nabrzinu svoje stvari i pobjegla. To iskustvo mi je izoštrilo instinkt, koji mi je pomogao u budućnosti – kazala je Kate.

Tih godina Moss je imala problem i s anksioznošću, koja je “osakatila” njene tinejdžerske manekenske godine. Počeci njene karijere bili su teški i zbog učestalih putovanja, te se stalno osjećala ranjivo i uplašeno.

Nakon tog traumatičnog događaja Kate Moss je primijetila modna agentica Sarah Doukas i to dok se s ocem vraćala s odmora na Bahamima. Od tada njena karijera kreće uzlaznom putanjom.

Sa 16 godina pozirala je za prvu naslovnicu, i tada je upravo ona bila ta koja je dovela do popularnosti “grunge” kulture, bila je predstavnica preokreta u modi “heroine chic” i bacila je u drugi plan rasne žene poput Cindy Crawford, što je iznenadilo javnost 90-ih.

Kate Moss je tada morala da se brani da nije anoreksična, već krhka i jednostavno, tako građena, a dizajneri i modni urednici bili su opsjednuti njom.

Droga, alkohol i loši muškarci

No, sjajna karijera bila je u sjenci njenog problematičnog ponašanja, ali i zavisnosti od alkohola, droga i loših muškaraca koje je voljela.

Sa 14 godina doživjela je prvu tinejdžersku ljubav s vršnjakom iz škole, ali njena prva ozbiljnija veza bila je s tri godine starijim Clarkom. S njim je provela duže od godinu i po. U tom periodu počela je bilježiti profesionalne uspjehe, ali se, s druge strane, morala izboriti i s brojnim pritiscima, jer su joj modni kritičari stvarali komplekse komentarima kako je preniska, nezgrapna i da njen razmak između prednjih zuba uopće nije simpatičan.

Sve to nije smetalo Kateinom budućem velikom prijatelju i modnom magu Johnu Gallianu, koji ju je ubrzo angažirao. Tako je Kate počela zarađivati veliki novac. Majci je kupila skupocjenu vilu i nekoliko automobila, a ocu je pomogla da pokrene vlastiti biznis.

Ali, veliki novac doveo je do toga da iskusi i loše strane manekenske profesije, poput beskrajnih zabava, opijanja i drogiranja u backstageu revija.

Nakon dolasku u Ameriku, bavljenje manekenstvom bilo joj je viza za ulazak u svijet jet-seta. Imala je samo 20 godina kad je upoznala glumca Johnnyja Deppa i ludo se zaljubila u njega.

Oboje su u toj vezi bili poprilično neobuzdani, a prekid je došao nakon četiri godine, kada ju je Depp ostavio, zamijenivši je francuskom kolegicom Vanessom Paradise, dok je Kate utjehu tražila u alkoholu i drogi.

Godinu kasnije, u intervjuu za magazin „Dazed and Confused“, priznala je kako još nije preboljela Deppa, a zanimljivo je da ju je intervjuirao Jefferson Hack, koji je poslije postao otac njenog djeteta.

Par je vezu počeo 1999. godine, a u septembru 2002. godine postali su roditelji djevojčice Lili Grace. Iako je bila majka, Kate nije namjeravala obuzdati svoju želju za provodom, pa je za krštenje svoje nasljednice priredila zabavu koja je trajala bez prestanka tri dana i tri noći.

Nakon što je nekoliko puta odbila da se uda za Hacka on je shvatio da njihova veza nema budućnost te je raskinuo s njom, okoristivši se tako za dva miliona funti.

 

Ponovo se počela opijati i ulaziti u površne veze, među kojima je i ona s glumcem Danielom Craigom. Ipak, javnost je manekenka najviše šokirala vezom s pet godina mlađim, kontroverznim rokerom Peteom Dohertyjem. Njihova ljubav trajala je od 2004. do 2007. godine, a za to vrijeme pratili su ih skandali, problemi s drogom i alkoholom.

Godine 2005., svi svjetski tabloidi objavili su fotografije na kojima ona šmrče kokain, a govoreno je i da je za to kriv upravo Doherty, koji je fotografije prodao tabloidu za 105 hiljada funti. Kate je nedugo nakon toga izgubila sve unosne ugovore.

Novi početak

Ovaj skandal pomogao joj je da shvati kako mora promijenti svoj život iz korijena. Ubrzo je otišla na kliniku za odvikavanje od droga, a nakon liječenja dobila je brojne angažmane.

Poslije raskida s Dohertyjem Kate je ubrzo viđena u zagrljaju novog momka Jaimea Hincea. Nova ljubav i poslovna sreća ovoga puta zaista su joj se poklopili, što je manekenku inspiriralo da kreira vlastiti parfem. Vjenčali su se 2011. godine. Ceremoniji vjenčanja prisustvovalo je 80 ljudi, a potom je uslijedio trodnevni party na kojem je bilo više od 300 gostiju. No, bračna sreća nije potrajala, pa se iste godine par razišao, nikada službeno stavivši tačku na svoj brak.

Kate s kćerkom Lili

Početkom 2016., Kate je napustila modnu agenciju „Storm“, koja ju je otkrila kad je imala samo 14 godina, da bi pokrenula vlastitu modeling agenciju „Kate Moss Agency“. Njena kćerka Lili krenula je majčinim modnim stopama, pa su nedavno obje prošetale istom modnom pistom u sklopu posebnog Fendi x Versace eventa.

 

Pročitajte još