Najbolji prijatelj moderne porodice: Uklonite neugodan miris iz frižidera

Piše: Azra

Frižider je svakom domaćinstvu dobar prijatelj. Ponekad nam se unutar frižidera može pojaviti neprijatan miris i pokvariti apetit. Uz ove savjete najbolje ga eliminirajte

AKTIVNI UGALJ U PRAHU

Stavite u frižider tanjirić s ovim prahom. Tokom noći, on će apsorbirati sve ustajale i loše mirise. Ako ugalj zagrijete u rerni na 170-180 Celzijevih stepeni opet možete da ga iskorisite. Kao preventivna mjera, aktivni ugalj stalno možete da držite u frižideru. Da biste to uradili, samo treba da napravite rupice u poklopcu male posude, stavite izmrvljene tablete i ostavite posudu u vratima od frižidera.

ČIŠĆENJE SIRĆETOM

Obrišite sve zidove i police svog frižidera krpom navlaženom u rastvoru sirćetne kiseline. Da biste učvrstili efekt, možete ostaviti čašu sa sirćetom na polici nekoliko sati. Ovo je malo teži način, ali će pomoći da se eliminiraju i najtvrdokorniji mirisi. Razrijedite sirće s vodom u omjeru 1/1 i operite frižider ovim rastvorom. Nakon čišćenja ostavite vrata otvorena na nekoliko sati, kako bi oštar miris samog amonijaka ispario.

MLJEVENA KAFA

Sljedeći način je prijatniji, ali skuplji. Ispecite svježe mljevenu kafu i stavite je u otvorene posude u frižideru i glavnim komorama vaših kućnih aparata.

SODA BIKARBONA

Ako u frižideru stalno držite otvorenu posudu sa sodom bikarbonom, onda ste mjesecima osigurani od neočekivanih mirisa. Također, možete da uradite mokro čišćenje sa sodom. To će biti veoma djelotvorno.

KORA HLJEBA

Kora raževog hljeba, ostavljena po frižideru na različitim nivoima, pomaže da se oslobodite čudnih mirisa u frižideru. Isti efekt ima jabuka isječena na kriške ili sirov krompir.

KESICE ČAJA

Položene na policama savršeno apsorbiraju neugodne mirise.

PIJESAK ZA MAČKE

Pijesak za mačke, so i šećer odlično se bore protiv loših mirisa. Stavite ih u frižider u otvorenu posudu i oni će obaviti svoj posao.

LIMUN

I posljednji način je čišćenje rastvorom limuna. Iscijedite sok od pola limuna, pomiješajte s vodom i obrišite unutrašnjost frižidera krpom navlaženom ovim rastvorom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti