Amna Palata, voditeljica: Nisam pobornica plastičnih operacija

Piše: Selma Hodo

Amna Palata (30) novinarka je i voditeljica informativne emisije na TV OBN. Ova rođena Mostarka godinama živi u našem glavnom gradu, koji ju je, kako kaže, objeručke prihvatilo. Zavirili smo u Amnin neseser i otkrili bez kojih make-up proizvoda ne može zamisliti svoj život

Koliko vremena posvećujete dnevnoj njezi lica i šta ona podrazumijeva?

– Ujutro i navečer. To je nešto što ne preskačem godinama. I jutarnja i noćna njega podrazumijeva temeljito čišćenje lica – Pjena i mlijeko za skidanje šminke su neizostavni, povremeni piling te hidratantna krema.

Kojim trikom se služite kada Vam frizura nije u najboljem izdanju?

– Kao i kod, vjerujem, 99 posto žena s dugom kosom – tajna je u repu.

Ukoliko biste se odlučili za neki estetski zahvat, koji bi to bio?

– Znate kako kažu “nikad ne reci nikad”, ali kada je riječ o estetskim zahvatima, zaista se nikad ne bih odlučila niti za jedan. Nisam pobornica plastičnih operacija. Mislim da trebamo prihvatiti tijelo onakvo kakvo jeste. Ljepota, ipak, dolazi iznutra.

Šta Vas je iskustvo u šminkanju naučilo? Koliko i na koji način se Vaš proces šminkanja mijenjao s godinama?

– Manje je više. Osnovno i jedino pravilo je umjerenost, kao i u svemu u životu. Previše pudera, rumenila ili bilo čega drugog može samo napraviti katastrofu na licu. Sa šminkom sam se prvi put susrela u srednjoškolskim danima. Kasnije sam se počela intenzivnije šminkati i naravno da se taj proces mijenjao iz godine u godinu. Ono što sam naučila jeste da je prirodnije bolje. Žena je, zapravo, najljepša kada je prirodna.

Često kažu da ljepota dolazi iznutra. Smatrate li da je to tačno?

– Da, naravno. Veliki, iskreni i spontani osmijeh je najljepši ukras na ženskom licu.

Na koji beauty tretman ste u posljednje vrijeme išli, a da Vas je oduševio?

– Rijetko kada posjećujem kozmetičke salone, ali ono što me je oduševilo i preporodilo je fitopiling lica. Kad je riječ o njezi lice, rado ću to prepustiti stručnjacima kada zaista budem imala potrebu za tim. Iako posao kojim se bavim podrazumijeva da svakodnevno nosim tešku šminku, moje lice i dalje može podnijeti taj teret, jer je kućna njega ritual koji ne preskačem.

Kako čistite svoj pribor za šminkanje?

– Deterdžent za pranje suđa namijenjen je za pranje četkica. Sve što može da se pere u veš mašini, završi na otkuhavanju.

Na koji način se rješavate vrećica ispod očiju?

– Još nisam imala tu vrstu problema, ali bez obzira na to, mislim da su dva koluta krastavca spas za umorne i natečene oči.

Kako oblikujete obrve?

– Ne oblikujem ih. Njegujem ono što mi je majka priroda podarila.

Koje kozmetičke marke ste oduvijek željeli isprobati, a još niste?

– Mnogo proizvoda različitih kozmetičkih marki dostupno je na tržištu, ali se trudim ostati vjerna proizvodima koji gode mojoj kosi, licu i koži općenito. Tako da, trenutno, ne postoji nijedna kozmetička marka koju bih voljela isprobati, a nisam do sada.

Možete li s nama podijeliti svoj zlatni beauty savjet?

– Skidanje šminke prije spavanja je najvažniji dio svakodnevne rutine. Bez obzira na to koliko umorna bila, to je nešto što nikada ne preskačem. Vjerujem da je zbog toga koža elastičnija, zdravija i sjajnija. I da, duboka hidratacija, kao što Konstrakta kaže.

Kako ste reagirali na svoju prvu boru?

– Još nisam imala priliku da reagiram na prvu boru. Kada se pojavi, prigrlit ću je i prihvatiti kao i sve ostale promjene na tijelu.

Jeste li tokom pandemije drastično promijenili svoje beauty navike?

– Za vrijeme pandemije sam imala više vremena za njegu lica i kose. Često sam isprobavala maske iz kućne radinosti i u tom periodu sam upoznala tajne i moć meda. Ne lažu kada kažu da je to prirodni lijek za besprijekoran ten.

Koji je Vaš omiljeni parfem i zašto?

– „Tendre Poison Dior“ je moj omiljeni parfem. Miris iz djetinjstva. Nosila ga je moja mama. Naslijedila sam jednu bočicu, koja i dalje traje.

Postoji li neka vrsta šminke bez koje ne možete napustiti kuću?

– Ruž na usne i osmijeh na lice. Bez toga ne izlazim van.

Šta se nalazi u Vašem neseseru?

– Maskara, ruž, krema i rumenilo.

Pročitajte još