Emma Golijanin, svjetski model bh. korijena: Ne bih ja bila ja, da ne prihvatim izazov

Piše: L. K. P.

 

Najveća sedmica mode posvećena kupaćim kostimima Swim Week održana je i ovog jula u Miamiju. Zaštitno lice brenda Liliane Montoya Swimwear, dizajnerice kupaćih kostima iz Kolumbije, i njenih kreacija koje odišu seksepilom jeste Sarajka Emma Golijanin, manekenka i fotomodel. Prije dvanaest godina proglašena je za najljepšu djevojku u BiH u takmičenju za Miss planete Zemlje.

Karijeru je nastavila graditi u dalekoj Americi, gdje već nekoliko godina živi na relaciji Los Angeles – Miami. Tamo se etabilirala u svijetu modelinga.

Sarađivala je sa svjetskim dizajnerima i brendovima, šetala najpoznatijim pistama, stala ispred objektiva nekih od najboljih fotografa i upoznala mnoge slavne ličnosti.

Krasila je brojne modne časopise poput „Glamour USA“, „Elle“… Ostvarila je saradnju s jednim od najvećih modnih brendova „Guess“, s kojim su sarađivale Claudia Schiffer, Carla Bruni, Adriana Lima, Jennifer Lopez…

Sada je otvorila novo životno poglavlje, otvorila je produkcijsku kampanju. Otkrila je za naš magazin u veoma otvorenom razgovoru da li joj je bilo teško da se odluči za ovaj korak, koliko ima vremena da se posveti modelingu, koliko je bilo zahtjevno raditi na ovogodišnjem Swim Weeku na produkciji i šetati pistom, kada planira odmor i da li će dolaziti u rodni grad, te kako održava savršen izgled.

– Sedmica u kojoj se održava Swim Week jedna mi je od omiljenih u godini. Jeste da su pripreme zahtjevnije nego za druge revije, ali ja sam napravila svoju rutinu koju koristim posljednjih nekoliko godina u ishrani i treninzima, tako da uživam u tom procesu, jer sam mnogo motivisana – priznaje Golijanin.

Koliko je ove godine predstavljeno modela kupaćih kostima i koliko je ljudi angažirano na pripremi Swim Weeka?

– Teško je reći konkretan broj, jer hiljade modela učestvuje u ovoj sedmici mode. Postoji nekoliko produkcijskih kompanija koje organizuju revije na različitim lokacijama na Miami Beachu.  Na realizaciji naše produkcije za Liliana Montoya Swim angažirano je gotovo 100 ljudi.

Ovo je druga godina da ste na ovoj reviji radili kao producentica. Je li ovog puta bilo lakše nego prvi put?

– Prošle godine smo imali veoma uspješnu reviju i naravno da smo htjeli da ove godine revija bude još bolja. Ova revija je bila zahtjevnija, jer smo radili s novom produkcijskom kompanijom i pista je bila vani na bazenu.

Radili ste u produkciji mjesec i pripremali sve, nakon toga ste i prošetali modnom pistom. Da li Vam ljubav prema poslu daje snagu da sve to uspijete realizirati?

– Nekoliko puta sam sebi rekla da je možda bolje da samo produciram ovu godinu, jer je bilo mnogo posla, ali ne bih ja bila ja, da ne prihvatim izazov i sve stignem da odradim na vrijeme. Definitivno strast koju imam prema ovom poslu mi daje snagu i motivaciju da sve uspijem da uradim.

Priznali ste da Vam je produkcija oduvijek bila velika ljubav. Prošle godine otvorili ste kompaniju “44 AEONS“. Kako napreduje posao ima li novih projekata i jeste li zadovljni svojim timom?

– Mnogo sam sretna sa svojom kompanijom i pravcem u kojem idemo i gradimo dobar tim. Okružena sam mnogim talentovanim ljudima, ali je teško znati kako neko radi dok ne angažujete tu osobu za projekt, tako da sam s nekim ljudima oduševljena i planiram ih angažovati na svemu što radim. Nažalost, ima i onih koji ponekad ne ispune moja očekivanja i moram da tražim dalje.

Kada planirate odmor, hoćete li dolaziti u rodnu zemlju?

– Planiram se odmoriti sada, u augustu. Nadam se da ću uspjeti doći u Bosnu najesen.

Kako Emma provodi slobodno vrijeme, uz šta se najbolje opuštate?

– Uživam otići na plažu ili šetati prirodom. Volim da sjedim u bašti i da čitam. A naravno, volim i  pogledati dobar film.

Koju knjigu trenutno imate pored kreveta?

– „Snaga namjere“, Wayne Dyer (The Power of Intention).

Biste li se okušali u glumi? Imali ste kratka gostovanja u hit seriji „Lud, zbunjen, normalan“.

– Glumu zaista volim. Nadam se, a i potrudit ću se da u budućnosti pronađem vremena za nju i da joj se posvetim.

Da niste to što jeste, šta biste bili?

– Uvijek bih radila nešto u vezi sa scenskim umjetnostima, možda režiser ili plesačica.

Je li ljepota teret?

– Ne.

U aprilu ste proslavili 30. rođendan. Iz godine u godinu izgledate sve ljepše, šta je tajna Vašeg izgleda?

– Trening, meditacija, čitanje. Smatram da ljepota dolazi iznutra, ali sam naučila i kakva mi ishrana odgovara i koji proizvodi su najbolji za moju kožu i kosu.

Koliko je pandemija Covida pogodila svijet mode?

– Pogodila je, naravno, kao i većinu industrija, ali ono što je pozitivno jeste da se stvari lagano stabilizuju.

Šta poručujete mladim djevojkama koje žele da uspiju u svijetu mode?

– Da prate svoje snove, da ne odustaju i ne slušaju druge koji im govore da nešto nije moguće ostvariti. Uz trud i disciplinu sve je moguće. Poznata rečenica iz moje omiljenje knjige “Alhemičar”: „Kada nešto istinski želiš, cijeli univerzum stupa u zavjeru da ti se to ostvari.”

Pročitajte još