Generalka za 30 minuta: Trikovi da dom zablista u punom sjaju

Piše: L. K. P.

Gotovo svaka domaćica kaže, bez obzira koliko god da čisti kuću, ima utisak da je prašine sve više. I samo brisanje prašine i ribanje kupatila i kuhinje umije da bude veoma zamorno, a zamislite tek generalno spremanje. Ali, prije nego što se uhvatite za glavu, donosimo nekoliko zanimljivih savjeta koji vam mogu promijeniti i olakšati život

ČIŠĆENJE

Najprije u svakoj sobi dobro prebrišite prašinu, te usisajte, pa očistite pod u svakoj prostoriji. Dok čistite uključite alarm da zvoni za 30 minuta ili uključite tajmer. Na taj način ćete sebe ubrzati, s obzirom na to da ćete se takmičiti sami sa sobom.

SPISAK U TELEFONU

Napravite spisak namirnica u telefonu koje su vam potrebne i sredstava za čišćenje, kako ne biste došli u nezgodnu situaciju da nešto zaboravite, pa morate dva puta u prodavnicu.

NOVINE U KANTI

Na dno kante za đubre stavite stare novine koje će pokupiti prosutu tečnost i neprijatni mirisi će nestati.

FOLIJA U RERNI

Obložite rernu folijom ili stavite foliju ispod rešetke ako imate plinske gorionike. Tako ćete smanjili čišćenje poslije pripreme jela. Ako jelo počne da prska tokom spremanja, većina fleka će biti na foliji koju bacite, a rerna će ostati besprijekorno čista.

TRIK ZA PROZORE

Razmutite u vodi deterdžent tabletu za mašinsko pranje suđa i time očistite prozore. Vidjet ćete kako će se sijati.

ČIŠĆENJE KUPATILA

Prije nego što počnete sa čišćenjem kupatila, poprskajte elemente sredstvima za čišćenje i ostavite da odstoji 10 minuta. Na taj način efekt će biti potpun.

STARE ČARAPE

Stare frotirske čarape iskoristite za brisanje venecijanera, ovlaš skvasite čarapu, navucite je na ruku kako biste se zaštitite od oštrih plastičnih ivica, te polako brišite jednu po jednu lamelu.

ELEMENTI IZ FRIŽIDERA

Sve sitne dijelove i pregrade iz frižidera nemojte prati ručno, nego u mašini za suđe. Tako ćete ih brže i efikasnije oprati.

LAKŠE PEGLANJE

Tokom pranja određene garderobe smanjite centrifugu na veš mašini, jer će se tako kasnije odjeća lakše ispeglati.

FOLIJA U KUTIJI

Prijanjajuću foliju držite u kutiji, kako biste spriječili da se zauvijek uništi i odmota.

MASNE MRLJE

Masnih mrlja na posteljini riješit ćete  se tako što u njih prvo utrljate brašno koje će upiti višak masnoće, a onda tkaninu operete u mašini za pranje veša.

UNIŠTITE BAKTERIJE

Sipajte votku u bocu s raspršivačem i poprskajte dušeke, naslone fotelja i ugaonih garnitura, kao i naslone kreveta, kako biste uništili bakterije i spriječili stvaranje neprijatnih mirisa. Prije nego što stavite čaršaf i spremite krevet, ne zaboravite ostaviti dušek da se osuši.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti