Kako da što duže sačuvate preplanuli ten

Piše: Azra

 

Ljeto i odmori se polako privode kraju, a jedan od glavnih problema kada se ovo godišnje doba završi jeste što boja koju smo dobili sunčanjem polako počne da spada. To je i takozvano “ljuštenje” koje je neizbježno ako ste previše preplanuli.

Srećom, postoje savjeti pomoću kojih ćete uspjeti da sačuvate preplanuli ten, a za vas smo pripremili tri koja su se najbolje pokazala.

Prije nego što krenemo na konkretne savjete, jedan koji se posebno izdvaja je da kožu poslije tuširanja nikada agresivno ne brišete peškirom, već samo utapkavate.

1. Izbegavanje jakih sredstava za tuširanje

Izbjegavajte sva sredstva za tuširanje i pranje kose koje sadrže jaka hemijska sredstva. Čitajte deklaracije i izaberite gel za tuširanje ili šampon koji je blaži, sadrži više prirodnih sastojaka i koji je nježniji prema koži.

Pored toga, poželjno je da se kupate mlakom vodom – hladnu ili vruću izbjegavajte.

2. Unosite namirnice koje obiluju beta karotenom

U našem organizmu se nalazi melanin, koji pospješuje tamnjenje kože i na taj način je štiti, a aktivira ga beta karoten koji se nalazi i u hrani koju jedemo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claire A (@clae__a)

Neke od namirnica koje bi trebalo da uvrstite u ishranu su mrkva,  paradajz, paprika, cvekla, lubenica, dinja, kajsija…

3. Hidratacija

Jedan od najboljih načina da zadržite preplanuli ten jeste redovna hidratacija losionima za tijelo.

Koliko je hidratacija kože spolja važna takođe je važna i hidratacija iznutra, zato pijte vodu. Iako više niste na temperaturi od plus 30, to nikako ne znači da bi trebalo da smanjite unos vode.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti