Recept: hrskavi ‘pomfrit’ od tikvica kakav priprema Martha Stewart

Piše: Azra

Tražiš novu, zanimljiviju alternativu pomfritu kakav svi znamo?  Onda isprobaj ovaj ukusni recept slavne kuharice Marthe Stewart. Ona tvrdi da su pohane tikvice izvrsna alternativa krompiru. „Pomfrit“ od tikvica à la Martha Stewart nova je niskokalorična alternativa konvencionalnom krompiru. Prikladan je kao samostalna večera uz kakvu bogatu salatu ili kao ukusan prilog, a priprema se vrlo brzo. Panko mrvice, japanske krušne mrvice za paniranje napravljene od bijelog hljeba bez kore, čine ovo jelo posebno hrskavim. No, naravno, možeš koristiti i obične mrvice hljeba. Evo ukusnog recepta…

Sastojci:

2 jaja

2 kašike vode

2 velike tikvice

50 g pšeničnih klica, alternativno možeš koristiti pšenično brašno

120 g panko mrvica, alternativno možeš koristiti klasične mrvice za paniranje

60 ml maslinova ulja

Krupna morska sol, mljeveni biber

Napomena: ako ne voliš tikvice, povrće možete zamijeniti hokaido tikvom ili portobello gljivama (izgledaju kao veliki smeđi šampinjoni.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Martha Stewart (@marthastewart)

Priprema

  1. Zagrij pećnicu (gore/dolje) na 220 stepeni. Razmuti jaja i vodu te ostavi zdjelu sa strane. Stavi pšenične klice i panko brašno u zasebne posude.
  2. Nareži tikvice na prutiće nalik pomfritu. Zatim svaki komad tikvica pojedinačno umoči prvo u pšenične klice, zatim u smjesu od jaja i na kraju ih uvaljaj u panko brašno.
  3. Stavi pomfrit od tikvica na lim za pečenje, nakapaj maslinovim uljem i začini po ukusu solju i biberom. Pomfrit peci u pećnici 20 do 25 minuta dok ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.

Izvor: miss7.hr

(S.B.)

Pročitajte još