Poruka ukrajinskog reditelja na SFF-u: Rusi ubijaju Ukrajince. Je li uvredljivo i uznemirujuće pričati o genocidu?

Piše: L. B.

Na šestoj noći Sarajevo Film Festivala prošetala se ekipa filma “Vizura leptira” na čelu s ukrajinskim rediteljem Maksymom Nakonechnyijem. Pažnju je plijenio svojim modnim odabirom jer se pojavio u majici i crnoj dugoj suknji, no to nije sve. Na majicama su imali ispisane poruke: “Rusi ubijaju Ukrajince. Smatrate li uvredljivim i uznemirujućim pričati o genocidu?”.

S prednje strane su imali poruku: “Oslobodite Maksyma Butkevycha”, uz njegov iscrtan lik. Butkevych, aktivista za ljudska, zarobljen u Rusiji zbog pogrešnih optužbi da je “britanski špijun”.

Ovo nije prvi put da se odlučio na ovaj čin jer je već to uradio sa ukrajinskim stvarateljima na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje su učesnici imali ogromni transparent s istim natpisom.

Foto: Variety.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti