Nataša Derikonja-Marković: Trudnoća je nešto najljepše što mi se desilo u životu

Piše: Lejla Bejdic

Rođena Bijeljinka Nataša Derikonja-Marković uspješna je manekenka koja je 2012. godine ponijela titulu Miss dijaspore. Sa samo 16 godina okušala se u svijetu modelinga, ali je to nije spriječilo da upiše  arhitekturu na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, koju je uspješno i diplomirala. Kako kaže, najspokojnije dane provela je u Novom Sadu, dok joj se Beograd nametnuo zbog poslovnih obaveza, a zadržao ju je zbog ljubavi s Nenadom Markovićem, koju su krunisali brakom u aprilu. Nataša je trenutno u blaženom stanju i iščekivanju bebice, a vrlo otvoreno je za „Azru“ govorila o svim sferama života, i onoj koja trenutno puni medijske stupce, a to je kumstvo s Novakom Đokovićem.

Vi ste trenutno u devetom mjesecu trudnoće, do sada niste te informacije davali u javnost niti ste na fotografijama pokazivali trudnički stomak. Zbog čega ta tajanstvenost?

– Činjenica je da, zahvaljujući društvenim mrežama, možete pratiti svaki korak neke osobe i saznati sve o njenom/negovom privatnom životu, ukoliko vam to oni sami dopuste. Naravno, svi mi ponekad imamo sklonost pretjeranom dijeljenju, ali s godinama bi se ta sklonost trebala smanjiti i svi bismo trebali shvatiti da je privatni život sretan život. Jednostavno nastojim da razdvojim poslovni svijet od privatnog života. Ne mogu da nazovem taj momenat tajanstvenosću, jednostavno sam zadržala svoju sreću duže s najbližim osobama i smatram da je jako važno okružiti se dobrim i lojalnim ljudima. Mislim da je sada došao trenutak da svoju najveću sreću podijelim s ostatkom svijeta.

 Možemo li znati spol bebe, i je li dosad sve spremno?

– Naravno. Dobit ćemo dječaka, potajno smo to oboje priželjkivali i ostvarila nam se želja. Sve je spremno za dolazak bebe. S nestrpljenjem iščekujemo dolazak malog predivnog bića. Opremili smo dječiju sobu pa je kutak dobio predivnu energiju i unio radost u naš život. Radujemo se što sada ušuškano porodično gnijezdo dobija jednu novu dimenziju i posebnu draž u našem životu.

 Kome ste prvo rekli da ste u drugom stanju?

– Prvo je saznao suprug, a zatim moja porodica. Trudnoća je jedan od najljepših darova prirode i jedan od najvažnijih perioda našeg života, koji treba da podijelimo s bližnjima.

 A jeste li izabrali ime za bebu, ko odlučuje o tome, mama ili tata?

– U odabiru imena za bebu učestvovali smo zajedno suprug i ja. Još prije trudnoće smo pričali o imenima. Jednostavno nam se svidjelo isto ime i nismo imali nesuglasica. Konstantin je bio prva i jedina opcija. Ime je vrlo važan aspekt u životu i mnogo govori o nama kao individuama, to je prvi utisak koji ostavljamo na ljude oko nas. Mislim da je odabir imena veoma važna i ozbiljna stvar, jer naše dijete će čitavog života nositi ime koje smo mu mi odabrali.

Slušate li svoje tijelo, ili ipak savjete pronalazite putem interneta, vodeći se iskustvima ostalih žena?

– Potpuno sam se prepustila sebi i osluškivanju svog tijela. Trudim se da radim na svom fizičkom i mentalnom zdravlju, jer, ukoliko je žena zdrava i sretno očekuje rođenje djeteta, to se višestruko korisno odražava i na naše stanje kada stigne beba na svijet. Trudim se da nisam opterećena i da je to jedini put da se stvori zdrava porodična sredina.

Prvorotkinje se obično brinu kako će proteći porođaj. Jeste li Vi jedna od tih žena?

– Moram da priznam da generalno nisam tremaroš, ali kako sam ušla u deveti mjesec trudnoće, javila se i mala doza brige kako će sve da prođe na porođaju. Smatram da je to normalno stanje, jer naš hormonski status se potpuno mijenja i dostiže maksimum pred kraj trudnoće te izaziva psihičku razdražljivost koju možemo prevazići u podršku i razgovor s partnerom. Mnogo je važno da vam neko ulije nadu da će sve da prođe u najboljem redu.

 Koliko ste zahtjevni kao trudnica, imate li želju za određenim jelom, pićem?

– Zaista nisam zahtjevna trudnica. Moram da priznam da sam i sebe iznenadila. U mom načinu ishrane se ništa nije promijenilo, nastavila sam da jedem i volim istu vrstu hrane. Trudim se da jedem zdravu i uravnoteženu ishranu, kako bih dobila balans hranjivih materija potrebnih za razvoj bebe. Mnogo sam se kretala, radila i nisam mnogo ni razmišljala šta bih jela i pila. Udebljala sam se svega 4-5 kilograma, na moju sreću.

 Šta koristite od terapije u trudnoći?

– Imala sam sreću da moja trudnoća od početka bude fiziološka i zdrava. Uzimam suplemente folne kiseline i vitamin D tokom cijele trudnoće.

 Koliko se radujete majčinstvu?

– Mnogo se radujem majčinstvu. Mislim da je to najposebnija stvar za svaku ženu i potpuno novi spektar emocija koje nismo imale priliku doživjeti. Radujem se osjećaju da ću stvoriti novi život, nešto što zaista ima vrijednost i mnogo smisla. Moram da priznam da se naročito radujem osjećaju da nekoga bezuslovno volim i da mene to malo biće isto tako bezuslovno voli.

 Na kojim ste projektima radili u posljednje vrijeme, jer vidimo da ste mnogo aktivni?

– Ova godina je većinom protekla radno, iako sam saznala da sam trudna u januaru. Do polovine juna sam radila. Početkom godine sam radila i u inostranstvu, ali, kako je odmicala trudnoća, bili su to lokalni poslovi za naše domaće modne brendove koji su u usponu.

Nije tajna ni da ste stali na ludi kamen prije nekoliko mjeseci. Ko je izabranik Vašeg srca?

– Nije tajna! Naše vjenčanje je održano u 29. aprila u Beogradu u prelijepom ambijentalnom prostoru. Moj izabranik je Neven Marković, bivši fudbaler i sada veoma vrijedan i uspješan poslovan čovjek.

Gdje je počela vaša ljubav?

– Naša ljubav počela je u Beogradu. Spontano i sudbinski smo se upoznali. Jednostavno, kliknuli smo na prvu i poklopile su se energije.

Mediji bruje da je vjenčani kum bio Novak Doković, odakle poznanstvo s njim?

– Neven je izabrao da nam Novak bude kum, jer to prijateljstvo datira još iz djetinjstva i opstalo je do danas uz veliku obostranu podršku i razumijevanje.

Inače sve zanima kako se zvijezde ponašaju kada nema kamera, kažite nam o čemu najviše razgovarate na tim druženjima s kumom?

– On se ponaša normalno, prizemno i staloženo, kao i najobičniji čovjek koji nije pod stalnim i budnim okom kamera. Privatno je divna osoba koja uživa u malim stvarima i nastoji svakim danom da još više napreduje i radi na sebi.

Koliko često posjećujete rodnu Bijeljinu? Šta najviše nosite u srcu iz rodnog kraja?

– Vrlo rado odem u svoje rodno mjesto, tamo je moja porodica koju svaki put jedva čekam da vidim. To je moja oaza mira i mjesto gdje napunim baterije. Najviše u srcu nosim period odrastanja uz brata i sestru, to je jedan od najljepših perioda u životu. Slike iz djetinjstva nam ostaju zauvijek u srcu.

 Vi ste veoma lijepa i njegovana žena. Koja je Vaša beauty rutina, i koliko se promijenila u trudnoći?

– Pobornik sam zdravog i uređenog života. Tajna leži u svakodnevnim navikama. Otkrit ću vam nekoliko rutina koje svakodnevno primjenjujem. Umivanje hladnom vodom i kockama leda podstiče cirkulaciju i cini kožu odmornom i zategnutom. Zatim koristim serum protiv hiperpigmentacije u trudnoći i nakon toga obavezno namažem hidratantnu kremu sa SPF-om koja blokira slobodne radikale koji dolaze od sunčeve svjetlosti i zračenja. Također, moram napomenuti da je najvažnije hidriranje iznutra, unositi 2-3 litra tečnosti, kako bi i sami proizvodi za njegu kože odradili bolje svoj posao. Nastojim da svi proizvodi budu prirodni. Moja beauty rutina se nije toliko promijenila, samo sam malo opreznija prema svom licu i tijelu s obzirom na promjenu hormonskog statusa. Mnogo smo osjetiliiviji u drugom stanju i neke stvari ne možemo ni da predvidimo.

 Za šta u svom dnevnom rasporedu uvijek imate vremena?

– Uvijek pronađem vremena za svoju jutarnju rutinu, a to je da popijem toplu limunadu i šoljicu kafe uz svoju omiljenu crnu čokoladu. Kao i da uvijek nađem vremena  da se čujem sa svojom mamom i podijelim s njom svoja dešavanja u toku dana.

Šta bi Vam u karijeri još naročito bio izazov?

– Smatram da sam ostvarena i ispunjena osoba i da sam svoje poslovne stvari posložila na svoje mjesto, ali svakako planiram još da se razvijam i napredujem. Jedan od velikih izazova bio bi da se pojavim u nekoj od svjetskih kampanja.

 

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti