Feđa Hadžifejzović: Kakav ću tek biti kad porastem

Piše: Redakcija

Feđina kancelarija gleda prema gradu. No, sumnjam da ikad stigne uživati u pogledu. Face televizija postoji tek godinu, a na Feđi je velika odgovornost, od osmišljavanja programske sheme do provođenja svih ideja u djelo. Mora opravdati povjerenje i dokazati da je sposoban voditi jednu televiziju u začetku. Ni manje, ni više nego tati Senadu Hadžifejzoviću. Faca među TV novinarima. Nedavno su proslavili prvi rođendan. O tome kakva je bila protekla godina, Feđa kaže:

Dan vozača

– Program smo počeli emitirati 15. januara, na Dan vozača. Počeli smo da vozimo i, evo, proslavili smo prvu godišnjicu. Luda vožnja uzbrdo! Puno krivina, šest brzina, gas… kočnica najmanje koristi, a vozimo prvi, najnoviji tv auto marke HD, komplikovan motor. Prije svega, ponosan sam na naš tim, koji je cijeli projekt osmislio, projekovao i izgradio. Sve smo mi to sami napravili. To je tim iskusnih kolega i mladih, željnih dokazivanja.

Niz programskih uspjeha smo ostvarili za kratko vrijeme: UzBuđenje, Face magazin, Redakcija, Dnevnik, Centralni dnevnik sa Senadom, Face to Face, utakmice Reprezentacije BiH, “Sarajeva”, “Želje”, Sav taj sevdah kao i ugovor s Euronewsom. Trenutno smo televizija s najvećim prosjekom domaće produkcije u državi. Emitujemo više od pet sati dnevno našeg programa. Ponosan sam što smo ovo sami napravili, što nam niko nije dao pare, što smo svoji, slobodni, nezavisni, objektivni – priča nam na početku razgovora Feđa.

Ima tek 24 godine i priznaje da mu mladost ne ide u prilog kada je riječ o funkciji koju obavlja. Nije lako. Velika odgovornost znači i veliki pritisak.

– Odgovornost je jedino što mi je svaki put u glavi kad me neko oslovi: „Direktore”. S druge strane, nisam sam, imam kolege-prijatelje s kojima zajedno prolazim kroz sve probleme, imam oca kao najstrožijeg kontrolora i majku koja me podržava u svemu što radim. S kolegama je saradnja odlična i iz dana u dan naš tim postaje sve bolji. Ima još mnogo da se nauči. U ovom poslu svaki dan je drugačiji, sve je do toga kako se snađete u određenim situacijama, a smatram da do sada nisam puno griješio. Iako sam direktor, često radim ono što nije moj „resor”: odem po gosta, dovezem ga, ispratim, kreiram dio programa, našu web stranicu, ažuriram naš Facebook, uradim nešto za našu Face Agency, ponekad snimim prilog, donesem hranu, piće. Ali, tako je na Faceu, svi radimo sve.

Feđa je Fakultet političkih nauka završio u Sarajevu. No, u radu na televiziji okušao se još kao dječak. Imao je samo 10 godina kada je na OBN-u vodio dječiju emisiju “Zoom, zoom”.

– U to vrijeme je moj otac bio direktor konkurentske TVBiH. A mene su za tu emisiju odabrali u školi neki producenti, ne znam da li zbog prezimena ili sam stvarno bio dobar izbor…(smijeh). Kada me je otac vidio na OBN-u, zamalo mi je dao otkaz iz porodice. Nakon toga sam volontirao na Hayatu kao student šest mjeseci. Od malih nogu sam pratio Senadov rad i tu sam, na neki način, sticao iskustvo, išao na posao s njim, čak i u ratu. Gledao sam i učio. Mislim da ne postoji ljepši, a ni teži posao  – priča Feđa.

Između dvije vatre

Priznaje da nije lako za oca imati jednog od najpoznatijih i najuspješnijih tv-novinara u zemlji.

–  On nije opterećen popularnošću, čak bježi od nje i to meni olakšava „nošenje” njegovog bremena i našeg prezimena. Super je, s tim da ga ne gledam kao najpoznatijeg novinara, nego kao oca, kao najboljeg prijatelja, idealistu i jednu od najboljih osoba. Naučio sam mnogo od njega, kako u poslu tako i u privatnom životu. Učio me kako da razmišljam svojom glavom, da imam stav i svoje mišljenje. Nikad me nije ni u čemu gurao niti sputavao. Dozvoljavao mi je da budem svoj. Šta je najvrednije što me naučio? Da budem borac.

Na pitanje kakav je šef i kakav ima odnos prema svojim uposlenicima, Feđa, šaleći se, odgovara kako je “šef između dvije vatre”. Kada treba donijeti odluku, posavjetuje se sa svima.

– Šef sam „radnicima” koji su mlađi od mene ili su moja generacija. Najmlađi sam direktor najmlađeg TV tima u Regionu. Zamislite kakvi ćemo biti kada porastemo. Mislim da imamo super odnose, pristupamo jedni drugima kao članovima porodice, ali s uvažavanjem hijerarhije, iskustva, staža, znanja. Raja smo, prijatelji, porodica, ali najprije profesionalci. FACE nije ni Senadov ni moj već svih nas. Svaki dan se posavjetujem s prvim saradnicima: gospođom Sabinom, našom direktoricom pravnih i općih poslova, sa Nenom, našom glavnom producentkinjom, Adnanom, direktorom tehnike, Feđom, direktorom IT sektora, Slađanom, koja je direktorica marketinga, te, kada se mi dogovorimo i usaglasimo, Senad nema šanse protiv nas – uz osmijeh će na kraju našeg razgovora Feđa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti