Putovanje iz snova: Posjetite čarobni biser Španije

Piše: Azra

Prekrasne pješčane plaže, mnogo sunca, najbolje vino i flamenko samo su neke od specifičnosti najjužnije španske pokrajine. Naime, nju još zovu i draguljem ove zemlje. Napoznatiji gradovi Andaluzije su Malaga, Cordoba i Sevilla

Nekada je Andaluzija bila najosvajaniji dio Pirinejskog poluotoka. Mješavina različitih kultura razlog je zbog kojih najznačajniji gradovi ove pokrajine imaju posebnu čar. Napoznatiji gradovi Andaluzije su Malaga, Cordoba, Sevilla i Granada.

Malaga, mjesto avanture

Malagu su osnovali Feničani skoro hiljadu godina prije nove ere, a ime je dobila prema feničkoj riječi za so (malaka). U rimskom periodu Malaga je bila značajna luka, a imala je i rimsko pozorište. Osim toga, Malaga je bila i prvi španski grad koji su u osmom stoljeću zauzeli Arapi. Arapski putopisac Ibn Batuta ju je 1325. nazvao jednim od najljepših i najvećih gradova Iberskog polotoka.

Ukoliko posjetite Malagu, nikako nemojte propustiti obići neke od njenih najznačajnijih znamenitosti, poput ostataka rimskog pozorišta i amfiteatra. Grad ima sačuvane gradske zidine. Postoji arapska tvrđava Alcazaba. Značajna je tvrđava na brdu Gibralfaro iz 14. stoljeća čiji temelji datiraju iz feničkog doba. Tu je i katedrala i svetište sv. Marije od Pobjede. Zanimljiva je kuća i muzej Pabla Picassa. Značajan je moderni kongresni centar. Turiste danas, ipak, najviše privlače plaže na obali Costa del Sol.

Cordoba, spoj različitih kultura

Cordobu su osnovali Kartažani u drugom stoljeću prije nove ere. Grad je čuveno turističko središte, koje je do danas sačuvalo karakterističnu maursku urbanu arhitekturu s brojnim građevinama iz doba arapske vlasti. Velika Abd-al-Rahmanova džamija (Abdurahmanova džamija), građena od 785. godine do 10. stoljeća (od 16. stoljeća katedrala La Mezquita), jedan je od najveličanstvenijih spomenika islamske umjetnosti. Arkade na 869 stubova dijele unutrašnjost u 19 udužnih i 33 poprečna broda. Od 1984. na UNESCO-ovom je popisu mjesta svjetske baštine.

Pored katedrale ističe se više drugih crkava, ostaci maurske palače Alcázar, nekadašnje kalifske rezidencije i poslije središta inkvizicije, maurski most sa 16 lukova preko Guadalquivira koji je čuvala obližnja utvrda Calahorra.

Sevilla, andaluzijski biser

Sevilla je andaluzijski biser u koji ćete se odmah zaljubiti. Glavni je grad Andaluzije, a prema legendi osnovao ga je grčki mitološki junak Jeraklo.  I u Sevilli možete  doživjeti spoj različitih kultura, a najbolji je primjer njihova katedrala, treća po veličini u svijetu. Izgradili su je kršćani, a Mauri su kasnije nadogradili munaru poznatu kao Giralda, koja je također jedan od simbola grada.

Još jedan sjajan primjer saradnje kršćanskih i islamskih graditelja jeste i kraljevska palača Real Alcazar koja se nalazi u blizini spomenute katedra.

U gradu se često mogu vidjeti i plesačice flamenka koje su posebna atrakcija za turiste.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti