Recept za palačinke s domaćim čokoladnim namazom

Piše: Azra

Američke, japanske, tanke ili debele, slane ili slatke, pohovane ili zapečene, postoji zaista bezbroj varijanti na koje možemo pripremiti palačinke.

Kad nemamo previše vremena za izradu komplikovanih poslastica, palačinke su najbolji izbor. Ovu poznatu poslasticu, nastalu još u kamenom dobu, jako je jednostavno smiksati, a kad je spojimo s čokoladom, dobijemo ukusni desert dostojan skupih restorana.

Sastojci za palačinke s čokoladnim namazom:

Za palačinke

2 jaja

200 g glatkog brašna ( obavezno prosijanog)

2 dcl mlijeka

2 dcl mineralne vode

2 kašike ulja

Prstohvat soli

Za čokoladni namaz

140 g lješnjaka

350 g mliječne čokolade

2 kašike šećera u prahu

2 kašike ulja

Palačinke s čokoladnim namazom – priprema:

Umutiti jaja i dodati mlijeko i 100 g brašna. Dobro umutiti da nema grudica pa dodati ostatak brašna.

Dodati mineralnu i dvije kašike ulja, lagano primiješati pa ostaviti smjesu da odmara pola sata.

Po potrebi dodati još mineralne vode, smjesa ne smije biti previše gusta. Pržiti na srednjoj temperaturi dok se ne odvoje od tave, okrenuti i pržiti još 10 sekundi.

Pripremite čokoladni namaz. Lješnjake stavite u rernu na 200 stepeni pet minuta.

Kad su prženi stavite ih u krpu i dobro prostresite kako biste ih očistili od ljuske. Stavite lješnjake u blender i blendajte oko pet minuta, odnosno dok se ne pretvore u pastu.

Postepeno dodajte ulje i šećer u prahu pa blendajte još pet minuta. Lješnjacima dodajte otopljenu mliječnu čokoladu i napunite palačinke.

Izvor: zadovoljna.hr

(S.B.)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti