Tragičan događaj u životu Rogera Federera ga je natjerao da postane broj jedan

Piše: Azra

 

Čuveni teniser Roger Federer je najtrofejniji teniser svih vremena. Nakon što je napunio 41. godinu odlučio je da je vrijeme da stavi tačku na profesionalno bavljenje tenisom.

On će danas odigrati posljednji meč, a vjerni fanovi su već počeli da se opraštaju od njegove fantastične igre.

O životu čuvenog asa se malo zna, ali ono što je poznato jeste to da je Federer davne 2002. godine prolazio kroz težak period života. Tada je preminuo čovjek koji je najzaslužniji za to kakav je šampion postao Roger.

Svaki profesionalni sportista se veže za trenera i on naprosto postane dio njegovog života. Federer je svog smatrao za oca.

Ono što je karijeri i životu Novaka Đokovića bila Jelena Genčić, to je Federeru bio Peter Carter. Australijski teniski trener je Federeru bio prva veza sa tenisom. Upoznao ga je kad je imao devet godina, i vodio ga kroz svijet ovog sporta tokom tinejdžerskih godina.

Malo prije nego što je Federer napunio 21. godinu dogodila se tragedija koja mu je potpuno promijenila pogled na svijet. Njegov trener Carter je poginuo 2002. godine

On je u razgovoru sa Federerom došao na ideju da otputuje sa suprugom, koja je prethodno pobijedila rak, u Južnu Afriku na safari. Tokom vožnje, vozač je morao da skrene kako bi izbjegao sudar sa kombijem, pa su skrenuli sa puta. Peter i vozač poginuli su na licu mjesta.U trenutku kada se dogodila tragedija Federer je igrao turnir u Kanadi, a vijest o smrti trenera ga je pogodila poput bombe. On je bio toliko očajan da je trčao uplakan po ulicama Toronta, i bio je potpuno neutješan duži vremenski period poslije tragedije. Godinama ga je mučio osjećaj krivice, jer je on predložio baš tu destinaciju čuvenom Carteru.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti