Tikva: Kraljica povrća i jela

Piše: Azra

 

Jesen je vrijeme kada police pijaca i trgovina preplavljuju tikve. Riječ je o povrću bogatom hranjivim tvarima koje jača cijeli organizam, a koje često zapostavljamo na jelovniku. Odlično se sljubljuje sa začinima poput muškatnog oraščića, cimeta, majčine dušice, peršuna, lovora i kadulje. Iako se na prvi pogled ne bi reklo, plod tikve je čak 90 posto voda i sadrži mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica ako želite da smršate. S razlogom je nazivaju „kraljicom jeseni“, jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima i uz to se lako kombinira u svim jelima od juhe do deserta. U nastavku donosimo kompletan jesenji meni sa zdravim i jednostavnim receptima od tikve

Kremasta juha od Hokaido tikve

SASTOJCI:

1 Hokaido tikva

3 mlada krompira

1 glavica crvenog luka

3 čehna bijelog luka

2 velike mrkve

1 povrtna kocka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike tikvinih sjemenki

1 kašika curryja u prahu

1 kašika kurkume

1 kašika cimeta

2 kašike korijandera

1/2 kašike đumbira

1/2 kašike muškatnog oraščića

so i biber po želji

dodatak: šolja mlijeka po izboru ili kokosove kreme za kremastiju teksturu

PRIPREMA:

Na laganoj vatri prodinstajte crveni i bijeli luk na maslinovom ulju. Ogulite tikvu i krompir te ih nasjeckajte na komadiće. U lonac dodajte povrće i začine, umrvite povrtnu kocku te je zalijte jednim litrom vruće vode. Poklopite na dvadesetak minuta, povremeno promiješajte. Maknite s vatre i štapnim mikserom usitnite do željene teksture, te, ako želite, u ovoj fazi umiješajte mlijeko ili kokosovu kremu pa vratite još desetak minuta na minimalnu vatru. Poslužite posipano svježim biberom i tikvinim sjemenkama.

Butternut squash kus-kus salata

SASTOJCI:

1 Butternut tikva

200 g rukole

300 g kus-kusa

100 g feta sira

2 kašike meda

Dressing:

100 g maslinovog ulja

1 kašika senfa

1 sok limuna

3 kašike sjeckane svježe kadulje

so i biber

PRIPREMA:

Kus-kus pripremite tako da ga stavite u lonac i prelijete dvostrukom količinom ključale vode (600 ml). U vodu dodajte malo soli i 2-3 kapi maslinovog ulja. Pustite da upije vodu te pažljivo promiješajte viljuškom. Ostavite da se ohladi, prebacite na veliki ovalni tanjir (na kojem ćete kasnije poslužiti salatu) te stavite u frižider na barem jedan sat. Ogulite tikvu, nasijecite je na kocke te skuhajte dvadesetak minuta u vodi dok ne omekša. Pustite da se ohladi te je stavite u frižider na jedan sat. Izvadite kus-kus i tikvu nakon hlađenja, promiješajte ga viljuškom da se zrna razdvoje i tekstura tikve bude rahla. Dodajte rukolu, tikvu i sve lagano promiješajte. Prelijte dressingom te ponovno izmiješajte. Za kraj rukama nadrobite feta sir te posipajte medom.

 Punjena Hokaido tikva

SASTOJCI:

1 Hokaido tikva

250 g mljevenog junećeg mesa

1 glavica crvenog luka

3 čehna bijelog luka

100 g riže sitnog zrna

2 sitno sjeckana paradajza

šaka sjeckanog peršuna

1 povrtna kocka

1 kašika cimeta

1 kašika kurkume

1/3 kašike chili papričice

so i biber po želji

dodatak: mileram za posluživanje

PRIPREMA:

Tikvu operite te odrežite gornji dio, kako biste dobili „poklopac“. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Kašikom izdubite meso, pazite da ostavite barem dva centimetra debljine. Meso prodinstajte s crvenim i bijelim lukom te začinima. Dodajte naribano meso tikve koje ste izvadili. Rižu dobro isperite i skuhajte na pola u vodi s povrtnom kockom. Dodajte u meso te umiješajte paradajz.  Napunite tikvu, prekrijte je aluminijskom folijom te pecite jedan sat na 180 Celzijevih stepeni. Pred kraj skinite foliju i ostavite još desetak minuta da se zapeče. Poslužite s mileramom po želji.

Cheesecake

SASTOJCI:

Korica:

1 paket keksa (manji)

1 kašika cimeta

1 kašika meda

5 kašika kokosovog ulja

Krema:

1 sirni namaz

250 g mascarpone sira

1/2 Butternut tikve

2 jaja

1 kašika ekstrakt vanilije

PRIPREMA:

Tikvu ogulite i nasjeckajte te skuhajte u vodi dok ne omekša. Dobro je procijedite te izmiksajte štapnim mikserom da dobijete pire. Stavite u frižider na pola sata da se stisne. Zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni. Kekse usitnite u blenderu, dodajte cimet te u zdjeli umiješajte med i kokosovo ulje. Tekstura mora biti srednje suha, a ipak dovoljno „masna“ da se povezuje. Utisnite koricu u kalup te pecite desetak minuta. U zdjeli izmiješajte ohlađeni pire tikve s ostalim sastojcima za kremu, prelijte preko korice i pecite dodatnih 40 minuta na 180 Celzijevih stepeni.

Curry varivo

SASTOJCI

tikva od otprilike 1 kg, narezana na kockice

1-2 šolje kuhanog slanutka

400 ml kokosovog mlijeka iz konzerve

2 kašike povrtnog temeljca

2 luka, sitno narezana

2 limete ili limuna

ulje

začini:

1 čehno zdrobljenog češnjaka

pola kašike mljevenog korijandera

suhog chilija prema ukusu

1 kašika curry praha

naribana korica limuna i otprilike 1 cm naribanog đumbira

2-3 limunove trave

1-2 grančice svježeg korijandera

1 kašika sjemenki gorušice

ulje

PRIPREMA

Na lagano zagrijanom ulju polako pržiti luk kojem ste dodali pastu za tajlandski curry ili sve navedene začine. Uz miješanje pržiti 2-3 minute pa dodati tikvu i pomiješati je sa začinima i lukom. Dodati supu i kokosovo mlijeko te lagano zakuhati. Nakon desetak minuta dodati i slanutak i kuhati još 10 minuta dok tikva ne postane potpuno meka. Za posluživanje iscijediti sok limete ili limuna i pomiješati s curryjem. Posuti obilno narezanim lišćem korijandera i poslužiti uz rižu, bijeli hljeb ili indijski hljeb naan.

 

Rolat s uzorkom

 

 

Ovaj recept za rolat od tikve je savršen jesenji desert. Sa svojim prekrasnim jesenjim uzorkom, ova divna torta bit će zvijezda vašeg desertnog stola.

SASTOJCI

1/2 šolje brašna

100 g mljevenih badema

1/2 manje kašike praška za pecivo

1/2 manje kašike sode bikarbone

1/2 manje kašike cimeta

1/2 manje kašike đumbira u prahu

1/2 manje kašike muškatnog oraščića

malčice ruma

3 jaja

1 šolja smeđeg šećera

1/2 šolje pirea od kuhane tikve

za fil

300 g krem sira

1/2 šolje šecera u prahu

100 g bijele čokolade

 

PRIPREMA:

U dublju posudu staviti šećer i jaja i mutiti električnim mikserom. Kada su jaja na pola umućena, dodati prstohvat soli i nastaviti mutiti dok se jaja dobro umute i dobije gusta glatka masa. U masu od jaja umiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine. Pire od tikve i mljevene bademe sjediniti, izmiješati, a zatim umiješati i njih u masu. Na kraju dodati i malo ruma. U kalup staviti papir za pečenje, izliti masu i staviti da se peče na 160 Celzijevih stepeni dvadesetak minuta. Dok se kora peče vi, pripremite čistu kuhinjsku krpu i pospite je posipom u debljem sloju preko površine koju će zauzeti kora. Pečenu koru staviti na kuhinjsku krpu, urolati je zajedno sa krpom i ostaviti da se prohladi. U zdjeli izmiješati krem sir, šećer u prahu i otopljenu bijelu čokoladu. Filovati koru, pažljivo.

 

Pet razloga zbog kojih bismo tikvu trebali jesti češće:

  1. Održava težinu

Tikva je povrće slatkog i brašnastog mesa žute boje te narandžaste kore, a može težiti od 10 kilograma naviše. U stotinu grama njenog ploda nalazi se nešto manje od 30 kalorija i 90 posto vode, zbog čega se smatra dijetalnom namirnicom. Povrh svega, redovna konzumacija snižava loš holesterol u krvi.

  1. Zaštitnik imuniteta

Boja njenog mesa i kore sugerira da je riječ o povrću bogatom beta-karotenom. Riječ je o antioksidansu koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, čuva zdravlje očiju i jača imunitet. Osnaživanju organizma pomoći će i vitamini C, E i K, koji se također nalaze u ovom povrću, te kalij, kalcij i željezo.

  1. Potiče rad probave

U tikvi se nalazi mnoštvo prehrambenih vlakana. Pektin i celuloza poboljšavaju probavu i umiruju želučane teškoće, pa se veća konzumacija ove namirnice preporučuje osobama koje pate od zatvora i upale debelog crijeva.

  1. Izvor proteina

Od mesa tikve mnogo su kaloričnije i hranjivije njene košpice, u kojima se nalazi 45 posto masti i 25 posto bjelančevina, pa se smatraju odličnim izvorom proteina biljnog porijekla. Proteini nadomještaju oštećene i odumrle ćelije bubrega, jetre i mišića, kao i kose, noktiju i kosti.

  1. Čuvar prostate

Ulje iz sjemenki tikve lako je probavljivo, sadrži esencijalne masne kiseline, a njegova konzumacija posebno se preporučuje muškarcima, jer blagotvorno djeluju na upalne procese prostate te preventivno djeluju protiv kancerogenih promjena na ovom dijelu tijela.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti