Race for the cure: Prikupljeno rekordnih 115.000 KM

Piše: Azra

U Sarajevu je jučer (25. Septembra 2022.) održana 15. “Trka/šetnja za ozdravljenje – Race for the Cure” za koju je ove godine registrovano 8000 građana i 858 sponzora timova okupljenih u 215 ekipa. Prikupljeno je rekordnih 115.000 KM.

 

Sva sredstva prikupljena od registracija će se koristiti za podjelu paketića prve pomoći svakoj novooperisanoj ženi u BiH, organizaciju besplatnih mamografskih pregleda za socijalno ugroženu populaciju, psihosocijalnu pomoć oboljelim ženama i edukaciju građana o ovoj bolesti.

Cilj ove humanitarne manifestacije je osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke i ukazivanje na važnost redovnih preventivnih pregleda.

Uz Sarajlije danas su život na ulicama glavnog bosanskohercegovačkog grada slavili i naši gosti iz cijele Bosne i Hercegovine koji su stigli u organizaciji Udruženja pacijentica oboljelih od karcinoma dojke.

Nakon zagrijavanja uz fitness instruktoricu Lejlu Šebić i zumbu sa Jasminom Begovićem održane su dječija trka i trka za rekreativce. Šetnju  na kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada građana predvodile su žene u roza majicama heroine koje su preživjele karcinom dojke.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Berin Buturović.

Na današnjoj manifestaciji najavljeno je da će uz podršku Općine Stari Grad  biti otvoren prvi  Think Pink Centar – Centar za osnaživanje žena oboljelih od raka dojke i prevenciju ove bolesti. Radi se o prvoj ustanovi u Bosni i Hercegovini takve vrste i pružat će usluge ženama iz Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH koje su se suočile sa ovom opakom bolešću.

Direktorica Organizacije Think Pink Nela Hasić kazala je da je saradnja sa Općinom Stari Grad i općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem primjer dobre prakse i uspješnog partnerstva vladinog i nevladinog sektora oko zajedničkog socijalnog, ekonomskog, društvenog i zdravstvenog problema, te da će otvaranjem ovog Centra Sarajevo biti pozicionirano na mapi svjetskih pink gradova koji pružaju podršku ženama oboljelim od raka dojke.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti